SVT – Inflation is falling – but food prices are rising

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/nu-presenteras-nya-inflationssiffror

Posted by FlowersPaintings

11 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [SVT – Inflationen sjunker – men matpriserna stiger](https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/nu-presenteras-nya-inflationssiffror)

    >Inflationstakten enligt KPIF, Konsumentprisindex med fast ränta, var 1,1 procent i september vilket är en minskning från augusti då den var 1,2 procent, skriver SCB.
    >
    >Inflationen sjönk i september till 1,1 procent enligt måttet KPIF, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB). Siffran är i linje med SCB:s preliminära inflationssiffror som kom för en vecka sedan.
    >
    >– Inflationstakten sjönk i september, vilket framför allt kan förklaras av att drivmedelspriserna har gått ned, säger Filip Hellberg, prisstatistiker på SCB.
    >
    >Under september steg livsmedelspriserna mer än de brukar göra. Räntekostnader sjönk från augusti till september, men har ökat jämfört med september 2023.
    >
    >KPIF-inflationen, som Riksbanken använder i sitt inflationsmål, är ett underliggande mått på inflationen där effekterna av boräntor har räknats bort.

  2. AlabamaHotcakes on

    Det är troligtvis företagen som fortsätter att passa på att höja priserna med inflationen som ursäkt.

    [https://www.theguardian.com/business/2023/dec/07/greedflation-corporate-profiteering-boosted-global-prices-study](https://www.theguardian.com/business/2023/dec/07/greedflation-corporate-profiteering-boosted-global-prices-study)

    [https://fortune.com/2024/01/20/inflation-greedflation-consumer-price-index-producer-price-index-corporate-profit/](https://fortune.com/2024/01/20/inflation-greedflation-consumer-price-index-producer-price-index-corporate-profit/)

  3. “Inflationen sjunker” betyder ju inte att den är negativ, utan att det fortfarande är inflation – och inflation är måttstock på hur mycket priserna ökar.

    Så hur är det förvånande att matpriserna stiger?

  4. TheMacarooniGuy on

    Den fria marknadens princip faller lite isär när det kommer till matvaror, finns ju typ, vadå, 3-4 olika affärer att faktiskt handla mat på? Det finns ju vissa individuella matvaror där jag kan tillämpa den fria marknaden, att ta ICA-basic tomater istället för ett lite dyrare och bättre märke kommer ju att ha en viss faktor på priset men jag kan ju bara inte välja att *inte* köpa mat.

    Jag gillar fria marknader men *någon* gräns måste det faktiskt få finnas i hur mycket girighet ett företag får ha. Iallafall när det kommer till saker man måste ha för att på riktigt inte dö.

  5. ”Livsmedelspriserna steg mer än de brukar göra i september” är en ganska udda formulering och svårtytt. Vad är ”brukar” och varför skulle september från tidigare årsserier vara särskilt relevant att framhäva?

    https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/statistiknyhet/konsumentprisindex-kpi-september-2024/

    På årsbasis är det tydligt att livsmedel tvärtom haft lägre prisutveckling än de flesta andra produkterna i varukorgen förutom drivmedel.

  6. Sluta gå till ICA. Är bara att jämföra priserna på standardvaror med Willys och Lidl så ser man direkt vilken skillnad det är

  7. Ja vi lär ju knappast få en reglering av dessa skenande matpriser under en högerregering

  8. AuthorizedShitPoster on

    Svt misslyckas med att vara sakliga som vanligt. Clickbait titel som avser att uppröra gemene man utan någon relevant fakta att backa upp med.

  9. Jag undrar hur mycket matpriserna kommer att öka innan greedflationen tar stopp. 🤔 Skall bli spännande att se vart smärtgränsen för svensson ligger.

  10. För att inflationsberäkningen inte visar prisökningen. Det enda den visar är inflationen, dvs prisökning + siffertrixande. Relativt ointressant om det inte vore för att riksbanken grundar sina beslut på den.