Jessica went to Thoren in Växjö for two years – had to go to college to pass her degree

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/jessica-gick-tva-ar-pa-thoren-i-vaxjo-maste-ga-direkt-till-komvux-for-att-klara-examen

Posted by Tamerlin

6 Comments

  1. thepublicsphere on

    Så skolan som har finansierats och gjort privat vinst med massvis med skattemedel, gör inte så att eleverna når kunskapsmålen för att få betyg i ämnen, och vipps! så slussas eleverna vidare till kommunala skolor och därefter kommunal vuxenutbildning. 

    Och därefter kommer eleverna för evigt vara i antagningsgruppen för komvux (som ofta har högre betyg än gymnasieexamen) om de vill plugga vidare efteråt.

    Privatisera, they said. It’ll be fun, they said.

  2. Värt att notera för oroliga föräldrar och högstadieelever att skolkoncernen Thorengruppen bytt namn till Edukatus och rensar bort Thoren från sina skolors namn. Ofta försöker man efterlikna namn som kommunala skolor skulle kunna ha, eller mer generiska namn, för att inte kunna associeras med en skolkoncern som lurar barn, föräldrar och samhälle på pengar. Exempel är Affärsgymnasiet (tidigare Thoren Business School), Mobergsskolan (Thoren Framtid Växjö) och Sports Academy Umeå (Thoren Sports Academy).

    Problemet med friskolereformen och dess likvärdiga skolpeng till alla skolor går mycket längre än de värsta exemplen – även bra och (relativt) välmenande friskolor är i dagens system ett enormt problem för kommunala skolors ekonomi – men Thoren och skolor som [Sparregymnasiet](https://sites.jmk.su.se/laget/sparre-gymnasium-tvingas-stanga-men-agaren-gor-miljonvinster/8353) i Täby är verkligen extrema exempel på hur skolkapitalister parasiterar samhället både genom pengar och uteblivet humankapital.

  3. Solipsists_United on

    Med kraftigt minskande barnkullar kommer det bli ekonomiskt tufft för många skolor. Många kommersiella skolor kommer få svårt att hålla vinsterna uppe, och när de blir desperata kommer de säga upp lärare och strunta i allehanda krav. De har inget att förlora när alternativet är nedläggning. Hittills har det varit en tillväxtbransch, men framöver kommer det bli en krympande marknad.

    Det kommer bli mycket vanligare att kommersiella skolor dumpar barnen för att spara pengar.

  4. Jamesorrstreet on

    … Och så får de kommunala skolorna steppa in och försöka rädda situationen, eftersom Kommunala skolor inte får neka elever. Dvs de “fria” leker loss, och gör vinster, medan de kommunala har ansvaret i slutänden.

    På ett sätt tycker jag väldigt synd om ungdomarna som hamnat i denna situation. Men på ett annat sätt är det ju en “fri marknad” där alla förväntas göra ett upplyst val. Thorénskolorna har ju varit värsta scam-skolorna sedan 15 år tillbaka, så föräldrar och ungdomar får se sig själva i spegeln och ta det som en dyr lärdom.

  5. ArrivalEcstatic9280 on

    Thorengruppen har tjänat 483 miljoner före skatt sen 2019. Under åren 2022-2023 har styrelsen och VD:n betalat sig själva nästan 17 miljoner kronor.

    Samtidigt är kommunen skyldig att erbjuda skolplatser för samtliga elever i en kommun, för att säkerställa att elever kan gå i skolan, ifall en friskola går i konkurs.

    Privatisering visar den sorgliga utvecklingen av svensk höger. Skattefinansierade företag som berikar sig själva, hur kan detta vara högerpolitik? Besviken.