SVT – This is how the Swedish Battleship 90 works in Ukrainian waters: “Ready?”

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-funkar-svenska-stridsbat-90-i-ukrainskt-vatten-redo

Posted by FlowersPaintings

1 Comment

  1. FlowersPaintings on

    [SVT – Så funkar svenska Stridsbåt 90 i ukrainskt vatten: ”Redo?”](https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-funkar-svenska-stridsbat-90-i-ukrainskt-vatten-redo)

    >Det svenskbyggda fartyget Stridsbåt 90 används främst för spaning och snabba transporter av både soldater och material. De är också en del i Sveriges militära stödpaket till Ukraina. SVT:s korrespondent Elin Jönsson fick följa med ut på vattnet i en av båtarna.
    >
    >– Det är en väldigt bra båt, helt fantastiskt, säger den ukrainska kaptenen.
    >
    >Serhij är kapten på båten Drakkar som är döpt efter ett berömt vikingaskepp. Han har tillbringat två veckor på utbildning för att lära sig manövrera det svenska fartyget:
    >
    >– Jag utbildades i Sverige, sen kom båten till Ukraina och då började jag jobba.
    >
    >SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefelt fick som första utländska mediaföretag följa med på en av de tio Stridsbåt 90 som Sverige i februari beslutade att skicka till Ukraina.

    [2024 – Feb – SVT – Sverige skickar stridsbåtar till Ukraina](https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-skickar-stridsbatar-till-ukraina)

    >Regeringen lägger fram det största militära stödpaketet till Ukraina hittills, värt 7,1 miljarder. Bland annat ska Sverige skicka totalt tio stridsbåt 90, tjugo gruppbåtar samt undervattensvapen till Ukraina.