The welfare state raised property taxes thinking it would collect $56bn more, but instead collected $500m less than last year.

Some states are considering introducing a wealth tax on emigration – it reminds me strikingly of the first steps towards electric border fences. We will raise taxes so that people don’t want to live here – so we have to force them not to leave.

We will sell ourselves to you for that welfare, comrade. Like it or not.

https://www.theguardian.com/world/2023/apr/10/super-rich-abandoning-norway-at-record-rate-as-wealth-tax-rises-slightly

Norsko zvýšilo daň z majetku bohatých, bohatí lidé odcházejí a na dani se vybralo méně
byu/Underground_monster inczech



Posted by Underground_monster

11 Comments

  1. Jojo, zavedení daně při emigrace je krásný způsob jak si zajistit, že všichni s penězma budou své majetky držet v zahraničí.

  2. Co si budeme, tohle je správná cesta, a jedna z mála jak efektivně danit bohaté, jelikož přes daň z přijmu je moc nedostanete.

  3. ConnectionDouble8438 on

    Není nejmenší důvod, proč by mělo Norsko nebo EU obchodovat s nějakým daňovým rájem.

  4. ConnectionDouble8438 on

    Na odstřižení daňových rájů není nic těžkého.

    Blokování bankovních transakcí, odříznutí obchodu, zrušení vlakového a leteckého spojení, uzavření hraničních přechodů.

    Máme libovolně velké páky. Jenže tu máme spoustu lidí a firem, kteří nechtějí platit daně… Ti samozřejmě dělají vše co mohou pro ovlivňování veřejného mínění a pro korumpování našich politiků.

  5. Mimo to, že tady sdílíš článek z roku dubna 2023, si prosímtě nastuduj něco o Lafferově křivce

  6. >Sociální stát zvýšil daně z majetku v domnění, že vybere o $56mld více, místo toho vybral o $500mil méně, než minulý rok.

    V článku se o těchto částkách absolutně nikde nepíše, alespoň ne o tom, že stát vybral méně peněz. Odkud sis ta čísla vytáhl? Článek jen mluví o tom že Norský stát vybere o “desítky milionů korun méně”, ale ne jakože méně než minulý rok, ale méně než kdyby nikdo neodešel.

  7. Článek starý přes rok…?

    Očividně je nutné řešení postavit na mezinárodní spolupráci. Když to zavede jen jeden stát, bude to velice lehké obcházet. Pokud to zavede celá EU, lidi tomu neuniknou. Řešením ale není race to the bottom daňových sazeb nejbohatších. Nejen, že je to extrémně nespravedlivé, ale je to i neefektivní. Nejvíc daní můžeš vybrat od lidí, kteří mají nejvíc peněz. Pokud vybíráš daně od lidí, kteří moc peněz nemají, tak se nemůžeš divit, že moc daní nevybereš.