Disclaimer: I’m a Pirates voter.

While everyone was threatening the paralysis of the authorities, who suddenly have to deal with the DSŘ and will not issue building permits, I wanted to wait for hard data. Unfortunately, these are published by the CZSO with a two-month delay. Well, they published them today, and the number of building permits issued shows that… nothing is actually happening and it’s going at the same speed as before.

Source https://csu.gov.cz/produkty/bvz_cr table 6

I honestly expected a drop, maybe by 2-3 thousand, when the officials complain about how it suddenly takes them hours and hours of extra work. But not that.

So either they’ve been kicking their ass the whole time and had lousy results – or the messed up digitization isn’t as hot as everyone is trying to make it out to be.

That it could have been done better is probably not even worth talking about. I second that. But somehow I don’t see the paralysis that the politicians were brandishing. But it’s also possible that I’m just looking at the wrong data, I’m not knowledgeable in the matter, so if someone can provide better indicators – here it is 🙂

Počet vydaných stavebních povolení se v červenci a srpnu nijak extra nelišil od ostatních měsíců
byu/green-bamboo inczech



Posted by green-bamboo

7 Comments

  1. Počkal bych ještě tak půl roku až rok. Před červencem ještě velká skupina lidí podávala rychle i prázdné žádosti aby měli stavební řízení “postaru”. Známý, který také žádal v červnu ještě pořád čeká.

    Nic proti tvému tvrzení. Nevidím do úřadů natolik abych s jistotou něco tvrdil, jen že ta odezva ve statistice může být trochu delší.

  2. Ten systém nasadili 1. Července, před samotným stavebním povolením musíš mít koordinované stanovisko (které nyní taky běží v novém systému) na to mají úředníci 30-60 dní až posbíráš veškerá stanoviska přecházíš ke stavebnímu řízení, zase úřady mají od podání 30 dní na vyřízení. Tzn. ten pokles pokud nějaký bude, tak ho uvidíš v pozdějších datech a ne hned Červenec/Srpen. Navíc, kdo věděl tak podával do konce Června aby se vyhnul těl zmatkům s novým systémem/zákonem. Tudíž tam byl nárůst žádostí, to co vidíš v těch datech za Červenec/Srpen budou převážně žádosti zpracované ještě ve starém systému.

  3. >Je ale taky možné, že jen koukám na špatná data, nejsem v problematice znalý, takže pokud někdo dokáže dodat lepší ukazatele

    U nás kolegové ze stavebního stále zpracovávají žádosti které přišly na konci června. Ty kolaudace jsou ke starým záměrům, které stále jedou ve starém, funkčním systému.

  4. I přes to že všechno nebude v novém systému, tak to jasně ukazuje jednu věc:

    **stavby se povolují**

    Všechny ty kecy o tom jak nám tu kvůli DSŘ stojí X miliard ve stavebnictví a čekají, je přinejmenším přehnaný.

  5. >Očekával jsem upřímně propad, třeba o 2 – 3 tisíce, když úředníci hořekují, jak jim to najednou trvá hodiny a hodiny práce navíc. Ale ono ne.

    >Takže buďto se tam celou dobu kopali do prdele a měli mizerné výsledky – a nebo to s tou pokaženou digitalizací není až tak horké, jak se to snaží všichni vykreslit.

    Nevim jestli z poctu tech vydanych povoleni muzes vyvozovat tyhle zavery. Je mozny ze tomu venovali vic casu a omezili nejakou jinou agendu.

    Navic kdyz bys povazoval digitalizaci za uspensou, tak by se ty pocty mely zvysit, ne?

    Tim tu nechci jet ODS good, Bartos bad agendu, jenom rikam ze tvoje zavery jsou unahlene.

  6. Neříkali náhodou na primě v reportáži, že se počet vydaných povolení snížil o 75%? Zajímavá informace.