As a Stockholmer, I am not often in Skåne, but when I visit relatives in Lund from time to time, I always think that it is the most unique city in Sweden. It is especially beautiful in autumn!

https://www.reddit.com/gallery/1fy2d81

Posted by seirus0

14 Comments

  1. Vissa byggnader såsom universitetshuset är väldigt fina. Annars tycker jag bara Lund är kalt, platt och ointressant. Inget vatten som rinner igenom eller nått sånt.

  2. Besök Sarvgränd i Limhamn om du vill se ett gulligt kvarter som påminner om första bilden.

  3. Forsaken-Link-5859 on

    Enig, topp3 svenska favoriter helt klart. Medan Uppsala är prålig är Lund gemytlig. Tycker föresten skillnaden Helsingborg/Helsingör(gemytlig) är lite liknande

  4. Hör mycket skit om Skåne över Internet men nästan var enda Stockholmare jag känner som kommer ner hit har blivit som förtrollade och vill flytta på direkten.

  5. LooseMooseNose on

    Som uppsalabo smärtar det mig lite att säga att Lund är fantastiskt vackert på sina ställen.

  6. Det är en unik stad i Sverige för att det är en (i svenska mått mätt) stortstad med gammal dansk arkitektur från 1600-talet. Och det arvet har staden på 1800-talet och framåt tagit vara på och fortsatt bygga en arkitektonisk identitet med kullersten och unika lampstolpar. Sen tillkommer en för Sverige unik gentrifiering. Medan Stockholm är gentrifieras i hela innerstaden medan ghettona ligger långt utanför stadskärnan, så är allt inom gångavstånd i Malmö. Gentrifieringen har istället skett fläckvis. Du har internationellt hyllad akritektur som “12 Houses” i gamla industriområdet vid Sorgenfri, och några hundra meter bort är du på gränsen till “utsatt område”. Vid Möllevångstorget har du dyra hipsterbagerier som Farina granne med arabisk lågpriskyckling. Och du kan vissa dagar se gentrifieringen typ några steg emellan. Bara svensktalande högavlönad medelklass som äter ett bakverk för 90 kronor och två stolar bort socioekonomiskt kapitalsvaga individer som äter en hel kycklingmåltid för samma pris.

  7. Prestigious_Drawing2 on

    Många fina platser runt om i Skåne, Ystad, Lund, Helsingborg och diverse små byar. Synd bara att Malmö sabbar både vad gäller brottsstatistik och vad gäller utseende.

    T.o.m. Trelleborg var vackert om man gillar tegel arkitektur men det håller på att fördärvas av ett fult jävla skrytbygge nere vid hamnen. Det hemska hotellet som byggs där platsar absolut inte in i stadsbilden.

  8. SolarPoweredKeyboard on

    Gränden i första bilden är ganska typisk för både Skåne och Halland till viss del. Fint när de bevarat delar av dessa kvarter!