SR – 800 million in VAB fraud – now parents must be checked extra

https://sverigesradio.se/artikel/800-miljoner-i-vab-fusk-extra-kontroller-av-foraldrar

Posted by FlowersPaintings

6 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [**SR – 800 miljoner i vab-fusk – nu ska föräldrar kollas extra**](https://sverigesradio.se/artikel/800-miljoner-i-vab-fusk-extra-kontroller-av-foraldrar)

    >Under hösten har Försäkringskassan ögonen på fusk vid vård av barn. Det är en av de förmåner som ofta missbrukas menar Peter Fausö chef för Försäkringskassans kontrollavdelning i Malmö. ”Det är ett stort problem att denna försäkring missbrukas”, säger Peter Fausö. Han menar att om systemet missbrukas så riskerar det att underminera det i framtiden. Allt misstänkt fusk polisanmäls.

    [**Omni – Vabfusk utreds i höst: 800 miljoner kan ha betalats ut**](https://omni.se/vabfusk-utreds-i-host-800-miljoner-kan-ha-betalats-ut/a/xmQdGj)

    >Vab är en av de förmåner som missbrukas ofta och därför ska Försäkringskassan kontrollera fusket hårdare i höst. Det säger kontrollavdelningschef Peter Fausö till P4 Malmöhus.
    >
    >Han uppskattar att det kan vara så mycket som 800 miljoner i skattepengar som betalas ut felaktigt varje år. – Det vanligaste sättet är att man begär vård av barn, utan att vårda barn, säger han. I⁠ stället för att vårda barn arbetar föräldrarna eller ”hittar på andra saker”, menar Fausö.

  2. Jovisst, det är ju inte en bra grej att det fuskas, men kan väl knappast vara en prioritet. Känns som vi har avsevärt större slukhål för tillfället… fast jag glömde, detta är ju fusk från medelklass/underklass så självklart måste vi åtgärda snarast!

  3. SolarPoweredKeyboard on

    Hur vore det att bara sluta fuska istället? Nu kommer antagligen systemet bli mer krångligt att använda, och allt för att personer anser sig ha rätt till saker de inte har. Det drabbar alltid de som sköter sig när några väljer att inte göra det. Men att önska att folk inte var giriga och avundsjuka är antagligen bara idiotiskt…

  4. BeardedUnicornBeard on

    Det är rätt tydligt när det fuskas här på jobbet. De som älskar fotboll bara råkar ha en unge som blir sjuk när en stor match ska vara, de som går på festivaler händer samma där att *oj oj oj* ungen råkade bli sjuk den här veckan just när jag ska till det här… samma sak år in och år ut. Tycker det är synd att man missbrukar det här systemet för det är ett vackert system vi har.

  5. Express_Read5173 on

    Folk som fuskar med välfärden borde bara stängas av från systemet, sen kan de stå där och tycka synd om sig själva.