“There is no one to work”. People from Sri Lanka are already cleaning in Varna.





Posted by ElkImpossible3535

3 Comments

  1. ElkImpossible3535 on

    И БНТ разбира се с бляскав репортаж. Частниците спечелили обществените поръчки не могат да намерят някой да им бачка за минимална заплата да си прибират дебелия процент и вместо да вдигнат заплатите на нещо пазарно така че някой от България да го бачка ВНАСЯТ ТРУД ОТ ШРИ ЛАНКА.

    Буквално се превръщаме в Британия… “Ъмъ кой ще върши работите които британците не искаме да вършим”.

    Сега почват и бляскаваите репортажи от медиите да ни убедят колко яко е това което се случва и как хич не се подбива пазара на труда за да могат една шепа тарикати да се гушат от обществени поръчки. После и като станат 20-30% от града ще ни казват как ‘дайвърсити из стрент’ и как развяват всъщност ножове на мира. После ще стане как българина е прост расист и тряя бъде бит със сопа.

  2. Първо да кажа за всички дето искат да видят репортажа, че е след 40тата минута. Забележете анонсът на водещите “Във Варна има дефицит на метачи и затова се наложи внос на работна ръка. Сега за чистотата там се грижат 13 работници от Шри Ланка.”, буквалист би помислил, че са само те.

    Впечатлен съм, че тези хора говорят английски и са научили няколко израза на български. Иронията е, че вероятно може да и са достатъчно квалифицирани и мотивирани да работят друго, но са подписали 3 годишен договор, който сигурно е труден за прекъсване. По-нататък разбираме, че има и още 17 узбекистанци.

  3. SoItWasYouAllAlong on

    Вижте сега, тези, които смятате, че “това е капитализма” и “така е по-ефективно”:

    Така наистина е по-ефективно. Но от глобална гледна точка. За българите не е по-добре. Аналогично, когато фирми от САЩ си изнесат производството в БГ, щетата, която причиняват в САЩ е по-малка от ползата, която донасят в БГ. Ама какво ги топли съкратените американски работници, че на нас ни е добре?

    Сега, за да вникнете в по-лошата и по-неочевидна страна на бедата:

    С тези вноски чистачи, тук изчезват някакви работни места, но пък някаква услуга, която обществото купува, става по-евтина. Тези две неща донякъде се балансират, като чисто математическа сума. Проблемът е друг: Увеличава се социалното разслоение. С тея глобалистки маневри (внос на роби), БВП расте. Обаче БВП, който отива в джоба на долните 95% от обществото, намалява. Масовият човек обективно обеднява. А субективно обеднява още повече, защото една шепа свръхбогати парадират пред него с благоденствието си и така принизяват дори малкото, което има.