12 Comments

  1. international_flask on

    **Tillväxtverket delade ut 50 miljoner på 38 sekunder**

    *sep 27, 2024 | I media*

    Alla bidrag till konst och kultur betalas ut med mer eller mindre godtyckliga metoder, men värst i klassen torde vara Tillväxtverket – som varje år delar ut 100 miljoner kronor till lågt granskade filmproduktioner på några sekunder.

    Att söka bidrag har blivit en extremsport, konstaterar Slöseriombudsmannen efter att tittat närmare på det statliga stödet till produktion av audiovisuella verk.

    Har du en filmidé? I så fall behöver du bara en riktigt dyr budget [minst 30 miljoner för spelfilm, 10 miljoner för dokumentärfilm, 10 miljoner per avsnitt för dramaserie eller 5 miljoner per avsnitt för dokumentärserie] och är snabbast på att skicka in ansökan.

    Ansökningarna behandlas nämligen utifrån den ordning de kommer in till Tillväxtverket, enligt först-till-kvarn-principen; vilket är reglerat i den förordning som ligger till grund för stödet (2022:1386).

    Principen har gjort bidragsansökningarna till en strid om sekunderna. I våras tog pengarna slut efter 53 sekunder och förra veckan slogs ett nytt rekord: 38 sekunder!

    citat:
    Filmbolag sitter redo med flera anställda som har till uppgift att söka bidrag samma sekund som ansökan öppnar.

    “Många bolag sitter redo med flera anställda som har till uppgift att söka bidrag samma sekund som ansökan öppnar”, berättade en person verksam i filmbranschen. Enligt samma person har produktionsbolag utvecklat “skript” för att kunna fylla i formuläret så snabbt som möjligt, vilket bekräftas i min kontakt med Tillväxtverket:

    “Förra omgången såg vi att ett par ansökningar kom in på samma tusendel, och då kan vi inte på ett säkert sätt avgöra vilken ansökan som kom först. Därför har vi infört förfarandet med lottning i de fall två ansökningar kommer in samtidigt” svarade handläggaren jag hade kontakt med.

    Tillväxtverket betalar ut 50 miljoner på våren och 50 miljoner på hösten. Senast (se ovan) tog pengarna slut efter tredje ansökan.

    Vidare bekräftas det av ansökningslistan, i vilken det framgår att Bigster AB lyckades skicka in tre (!) ansökningar på en (!!) sekund. SF var också snabba, och fick iväg fem ansökningar på tre sekunder – men beviljades, liksom tidigare nämnd filmstudio, bara bidrag för en (budgeten var slut efter tredje ansökan).

    **Så fort tog pengarna slut**

    Principen om först till kvarn har gjort att snabbhet med att fylla i ansökningsformuläret har premierats. Söktiden för att erhålla stöd har sjunkit för varje tillfälle.

    Första utlysningen: 24 minuter
    Andra utlysningen: 5 minuter
    Tredje utlysningen: 3 minuter
    Fjärde utlysningen: 53 sekunder
    Senaste utlysningen: 38 sekunder
    Än så länge har ingen lyckats automatisera processen helt, men det närmar sig – och då kommer det i praktiken handla om vem som kan koppla upp sig närmast Tillväxtverkets server.

    **Kostade 4,5 miljoner att betala ut 50 miljoner**

    Trots att pengarna vid den senaste utlysningen tog slut efter 38 sekunder sekunder (med en marginal på 1,3 sekunder till nästa sökande) så är administrationen förvånansvärt dyr:

    Enligt en handläggare på Tillväxtverket varierar det från år till år, men senast kostade det 4,5 miljoner kronor.

    **Tillväxtverket lottar ut 100 miljoner kronor per år**

    Vem bestämmer i kulturpolitiken? Vem avgör vem som ska få del av statligt stöd och varför? På vilka grunder fattas besluten om sådant stöd? Frågorna är lika gamla som kulturpolitiken och på sätt och vis kan man säga att det är den som är själva kulturpolitiken, men svaret är i alla fall att det varierar.

    “För att säkerställa att alla ansökningar till våra olika stipendier och bidrag får en rättvis och sakkunnig bedömning på armlängds avstånd från politiken använder vi oss av externa beslutandegrupper”, stoltserar exempelvis Konstnärsnämden med sin procedur.

    Huruvida ett godtyckligt urval av konst- och kulturtyckare på Konstnärsnämnden eller Tillväxtverkets klocka är bäst lämpade att dela ut skattepengar till (redan lönsamma) filmbolag låter jag vara osagt, men om man verkligen vill värna “principen om armlängds avstånd mellan politik och kultur” så har jag en idé:

  2. Det här var bland de stolligare sakerna man läst. Avskaffa åtminstone det där bidraget, men gärna hela myndigheten.

  3. Proper-Meat2654 on

    Från en som försörjer sig på film (youtube främst), vad i helvete är det här? Och hur fan kan en enda skattad krona från min produktion gå till dem? Gör bra film eller ät grus, som resten av oss

  4. Behöver man ens ha ett projekt eller kan man bara… begära 5 miljoner för en “film” och bara filma lite med telefonen och lägga ut på youtube som ett “projekt” och schwoop 5 miljoner värt “projekt”.

  5. Flera slarvfel i artikeln i fråga:  
    1. Det står att företag fick in ansökningarna på 1, 3 sekunder. Men det är inte det tabellen säger, tex första ansökan kom in på 10:00:30:286 vilket betyder 30 sekunder. 
    2. Att pengarna skulle delats ut. Detta är ansökningarna som kommit in, det betyder inte att de beviljats än. 
    3. Att Tillväxtverket tar 4,5 miljoner för att dela ut 50 miljoner. 4,5 miljoner är den årliga kostnaden, och som framgår på andra ställen i artikeln är den årliga budgeten 100 miljoner. 

    F.ö. inte Tillväxtverket som sätter dessa regler utan det är regeringen.

  6. Skevaste jag läst på länge. Hur fan kan det vara först till kvarn? Borde ju ha folk anställda som läser igenom skiten innan de får bidrag till sina projekt

  7. Det är väl på sin plats att påpeka Slöseriombudsmannen är ett påhitt mellan Skattebetalarnas Förening och Timbro och att man knappast kan förvänta sig en neutral bild av kulturpolitiska bidrag av därav, framförallt inte när den bilden presenteras av en person som är så tydligt högerprofilerad som Philip Syrén.

    Därutöver innehåller detta flera slarvfel som redan påpekats i denna kommentar: https://www.reddit.com/r/sweden/s/oibNqdritc

    Med det sagt så finns det absolut problem med hur dessa bidrag och deras ansökningsprocess fungerar, det sticker jag inte under stol med.