Sweden is one of the few countries that has succeeded against resistant bacteria

https://www.dn.se/sverige/sverige-ett-av-fa-lander-som-lyckats-mot-resistenta-bakterier/

Posted by fass

8 Comments

  1. “Sverige är ett av få länder som visat att det går att få ner mängden multiresistenta bakterier, utan att göra avkall på patientsäkerheten. Det konstaterar en grupp internationella forskare som kartlagt hur arbetet mot dessa bakterier går i olika länder.

    Tillsammans med andra har Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet analyserat hur arbetet mot antibiotikaresistens går i 73 olika länder. Antibiotikaresistens, det vill säga när bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika, anses vara ett av de allra största hoten mot människors hälsa i dag. Om den antibiotika vi använder i dag plötsligt inte längre fungerar, riskerar miljontals människor att dö.

    Resultatet av kartläggningen visar att det fungerar att arbeta aktivt mot problemet.

    – Det vi ser är att de länder som gör mer, där är också resistensen mindre. Det är väldigt positivt och hoppfullt, säger en av forskarna bakom kartläggningen, Peter Søgaard Jørgensen, forskningstemaledare vid Stockholm Resilience Centre och Kungliga Vetenskapsakademien, till DN.

    En majoritet av länderna, 76 procent, har ökat sina insatser mot antibiotikaresistens, men det är bara ett fåtal som gör tillräckligt mycket, visar analysen. Av de 25 länder där det fanns tillräckligt med data var det bara i tre länder – Sverige, Tyskland och Mexiko – där resistensen minskade rejält mellan åren 2000 och 2016, i förhållande till hur mycket antibiotika som används.

    – Det är inte svårt att få ner resistensen. Det är ju bara att sluta att använda antibiotika. Tricket är att få ner resistensen utan att göra avkall på patientsäkerheten. Därför mäter vi resistensen i förhållande till hur mycket antibiotika som används. Gör man det så ser man att det bara var i tre länder där man lyckades med det under den här tidsperioden och det var Sverige, Tyskland och Mexiko, säger Peter Søgaard Jørgensen.

    I 18 länder syntes i stället en rejäl ökning av resistensen i förhållande till mängden använd antibiotika, medan den förändrades endast marginellt i de resterande fyra länderna, av vilka Norge var ett.

    – Det hoppfulla är att studien visar att det faktiskt går att minska resistensen med bibehållen patientsäkerhet, men att det hänger ihop med hur mycket man gör. Det krävs en hel del åtgärder men det går, säger Peter Søgaard Jørgensen.

    Utöver det svenska deltagande ingår också forskare från OneHealth Trust, Johns Hopkins University, Cornell University i USA samt Université de Genève i Schweiz. Studien, som ännu inte publicerats vetenskapligt, presenteras nu som ett så kallat preprint.

    Att bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika är alltså ett växande problem i de allra flesta länder. För så sent som en vecka sedan presenterades en stor kartläggning i tidskriften The Lancet som visar att bakterier resistenta mot bakterier riskerar att ta livet av hisnande 39 miljoner människor de kommande 25 åren. Enligt samma analys dog det över en miljon personer varje år mellan åren 1990 och 2021, till följd av infektioner som inte gick att behandla med befintliga antibiotika. Dödligheten på grund av antibiotikaresistens är som allra störst i Indien, Grekland, Argentina, Thailand samt Nord- och Sydkorea.”

  2. Det finns många olika läkarmemes om att patienter tjatar om att få antibiotika mot alla möjliga åkommor, men det är verkligen inte min upplevelse här i Sverige. Folk har generellt koll på att antibiotika bara biter på bakterier och så länge man förklarar sitt resonemang så accepterar nästan alla att antibiotika inte kommer att hjälpa. Folkbildning är också en del i att hålla nere antibiotikaanvändning och där har vi lyckats rätt bra 👍🏻

  3. Att våra läkare i Sverige är allmänt resistenta (pun intended) mot att skriva ut antibiotika mot småsaker ger ändå lite avkastning. Även om det kanske är besvärligt för patienten i stunden så är det ändå positivt att man inte gödslar med antibiotika som om det vore godis.

    Är dock lite förvånad över att Norge ligger högt på listan. Nordiska länder brukar ju ofta ta rygg på varandra i sådana här frågor.

  4. Det där stämmer inte alls. Jag jobbar nära detta och resistensen ökar långsamt år från år, men vi har en mycket bättre situation än övriga världen. Trots att vi har väldigt bred antibiotikabehandling på våra intensivvårdsavdelningar som sköter de svårast sjuka är det nästan alltid patienter som flyttas från intensivvårdsavdelningar i andra länder som bär på de riktigt trista bakterierna.