Serious Data Breach by Iran | The Prosecutor’s Office

https://via.tt.se/pressmeddelande/3627880/grovt-dataintrang-utfort-av-iran?publisherId=3235540&lang=sv

Posted by pitepaltarn

5 Comments

  1. > Den 1 augusti 2023 uppmärksammades i svensk media att ett stort antal personer i Sverige fått sms med uppmaningar till hämnd mot koranbrännare. En grupp som kallade sig Anzu team stod som avsändare av meddelandena.
    >
    > – Förundersökningen visar att det var den iranska staten via det iranska islamska revolutionsgardet, IRGC, som genomförde ett dataintrång hos ett svenskt företag som driver en större sms-tjänst. Genom utredningen har vi kunnat slå fast identiteterna på de iranska hackare som genomförde det grova dataintrånget, säger senior åklagare Mats Ljungqvist.

    Undrar hur de har fått fram identiteterna. Det är ju ganska ovanligt vid statsfinansierade dataintrång.

    (Iran stod ju också antagligen bakom åtminstone ett par av koranbränningarna.)

  2. WesternFuture505 on

    Det är bedrövligt att regimtrogna iranier tillåts bo och verka i Sverige, mot Sverige. Depotera terroristerna nu!

  3. ICA_Basic_Vodka on

    Vi testar hypotesen: “***Iran orkestrerade hela situationen*** *genom att dels organisera koran-bränningarna och dels organisera motdemonstrationer mot dem, och gjorde det mitt uppe i Sveriges NATO-process när det sekulära men primärt Muslimska landet Turkiet stoppade vår process och när Sverige hade en för Iran viktig person i förvaring.*”

    Vi har alltså att belägga båda delar. Detta vi nu läser ger oss goda grunder för att anta att Iran låg bakom eller i alla fall eldade på *motdemonstrationerna* mot koran-bränningarna, det är ju det SÄPO’s förundersökning fastslår, direkt med namn på de misstänkta. Check på del ett. ✅

    Del två, att koran-brännarna Salwan Momika och Salwan Najem agerade på *direkt* eller *indirekt uppdrag* av den Iranska regimen. Svagare där.

    Indicier? Ja. Bra artikel på temat från DN här: “[Koranbrännaren kan kopplas till regimen i Iran” ](https://www.dn.se/sverige/koranbrannaren-kan-kopplas-till-regimen-i-iran/)som är graverande, men där DN landar i: *DN har inte hittat några bevis för att Iran skulle påverka Momikas agerande, men Khayati tycker inte att man ska ”utesluta kopplingar mellan Momika och Iran”.* Så rök men ingen check på del två.

    Så ja, kan vi belägga det? Nej säger jag. Men verkar det misstänkt, finns det indicier? Ja säger jag.

    Motivet då, vad skulle det kunna vara? NATO? Kanske. Kanske ville de stoppa Sverige. Enklavisering, att motverka integration och därmed öka makten över diasporan? Kanske. Personligen tror jag det är så enkelt som att regimen i Iran ville få Hamid Noury frisläppt. Och kors i taket, det blev han! [Hamid Noury är i Iran](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3M6LzL/hamid-nouri-ar-i-iran)

    = Sverige spelar med de stora spelarna. Vi vinner inte direkt. Och de gjorde detta precis när vi var stressade. wp gg Iran.