11,000 refugees came to Gotland – “A riddle how to manage it”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/11-000-flyktingar-kom-till-gotland-en-gata-hur-man-klarade-av-det

Posted by AlexanderRaudsepp

9 Comments

  1. Det är inte direkt någon gåta. Sverige befann sig i ett beredskapsläge och allmänheten hade kriget i sitt medvetna hela tiden. Vissa påverkades direkt, exempelvis dem som omhändertog finska barn eller judar som tog sig till Sverige från Danmark och Norge och sökte skydd. Flyktingar som kom till Gotland med båt från Baltikum var också en sån sak. Om man gör någon slags jämförelse med hur det var då och vad vi inte klarar av idag begår man ett naivt misstag.

  2. Lade in rubriken i chatgpt, och svaret var att de inte var en gåta utan var samhällsinsatser av staten, organisationer, samt befolkningen. Var även ett krig som rasade och som man var medveten om, så man var nog också mentalt förberedd. 

  3. Märkligt nog hörs det väldigt lite om problem med ukrainska flyktingar. Det är nästan som att det är skillnad på flyktingar och flyktingar.

  4. S̴ 1944 s̴ kom det 11 000 flyktingar, och hur man tog emot dem var en g̴ta. Men 2015 s̴ kom det 160 000 flyktingar, och d̴ tyckte m̴nga Рspeciellt journalister p̴ SVT Рatt det var en g̴ta hur vi inte kunde ta emot fler?

  5. Under denna artikel fick jag ett förslag på en artikel om hur många gotlänningar som var Nazister under 30-talet vilket fick mig att fundera på om det går en direkt linje från Nazism på 30-talets Gotland till Centerpartiet som historiskt gör mycket bra ifrån sig på Gotland. Är det Bondepartiet som ligger och spökar där någonstans?

    Men visst detta var också intressant. Jag skulle gissa på att rådande kris med ett världskrig runt omkring sig gjorde Svergie mer redo att hantera detta. Upprustning av just Gotland påbörjades rätt tidigt runt 1936 om jag inte missminner mig och militären är alltid mycket viktig när det gäller denna typ av logistiks arbete. Men vem vet, kan finnas andra anledningar.

    Det enda jag hört om just den tiden på Gotland är vad min gammelmorfar berättade eftersom han var värnpliktig då. Det enda han sa var att han behövde cykla omkring hela ön så jävla mycket under denna tid. Jag tror inte han någonsin cyklade igen efter värnpliktigen för han hade cyklat tillräckligt under en livstid.

  6. Många balter och tyskar blev utvisade efter kriget för att torteras och avrättas i Sovjetunionen.