23 Comments

  1. Impossible-Ad-3586 on

    Ministerul Finanțelor vrea să eșaloneze până în 2029 plata salariilor judecătorilor și procurorilor pe care chiar șefii instituțiilor din justiție le-au aprobat, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică.

    E vorba despre salariile mărite prin creșterea la 605,225 lei a valorii de referință (un prag în funcție de care sunt calculate veniturile magistraților).

    G4Media a explicat că [în 2023 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Parchetul General au decis să crească salariile judecătorilor și procurorilor cu 25%, retroactiv](https://www.g4media.ro/in-plina-criza-magistratii-si-au-marit-salariile-retroactiv-cu-25-la-suta-si-solicita-sumele-restante-pe-ultimii-5-ani-au-pus-poprire-pe-masinile-de-serviciu-cer-recalcularea-pensiilor-speciale.html). Cele două instituții au susținut că deciziile de majorări salariale vin ca urmare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în acest sens şi pentru uniformizarea regulilor de salarizare.

    Creșterile de salarii ar urma să se aplice retroactiv, pentru toate salariile magistraților și grefierilor începând cu 2018. Decizia are un efect major și asupra pensiilor speciale ale magistraților, care urmează să crească în funcție de noile venituri.

    Parchetul General a explicat în 2023 în răspunsul pentru [G4media.ro](http://G4media.ro) că există mai multe hotărâri judecătorești definitive emise de Tribunalul Dâmbovița și Curtea de Apel Ploiești prin care s-a stabilit că personalul din justiție (judecători, procurori, magistrați asimilați, grefieri, consilieri de probațiune, etc) beneficiează de un indice de salarizare (valoare de referință sectorială – VRS) de **605,225 lei**, nu de **484,18 lei** cum s-a stabilit prin legea salarizării unitare din 2017.

    Prin urmare – explică PG – procurorul general al României Alex Florența a fost nevoit să semneze ordinul prin care ”salarizarea să se realizeze prin raportare la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei începând cu data de 7 decembie 2018, precum și la plata diferențelor salariale după asigurarea fondurilor necesare în bugetul Ministerului Public”.

    Semnalul a fost dat de șefa ÎCCJ Corina Corbu care, pe 29 martie 2023, a semnat ordinul nr. 105/2003 prin care a dispus majorarea salariilor de la Înalta Curte prin raportare la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei începând cu data de 1 ianuarie 2018.

    Apoi, pe 12 aprilie 2023, șefa ÎCCJ a semnat și ordinul 959/I prin care a dispus majorarea cu 25 la sută a salariilor din restul instanțelor începând cu data de 1 ianuarie 2018.

    La ce salarii s-a ajuns: un stagiar – 7000 de lei net, un președinte de Curte de apel – 23.000 de lei net.

    **Zeci de mii de euro restanțe salariale pentru fiecare magistrat**

    Majorarea cu 25 % se aplică retroactic de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete. Prin urmare, judecătorii și procurorii trebuie să primească diferențele salariale pentru ultimii 5 ani ceea ce duce la câteva zeci de mii de euro pentru fiecare magistrat.

  2. NoPossibility3043 on

    Bine ca am iesit in strada pt ei ca ii agresa Dragnea in 2017 si am luat gaze la 10 august pt justitie, ca acu pe banii nostrii sa isi umfle salariile si sa lase liberi toti infractorii.

    Mari prosti am fost.

  3. DonutConfident7733 on

    Pai si cu penalizarile alea imense din sentinte ce fac? Chiar daca platesc esalonat, cred ca se aplica in continuare penalitatile pana la stingere datoriei…

  4. Divergent_Thinker_ on

    Putem să dezbatem asupra pensiei și a  vârstei de pensionare. Dar, în ceea ce privește salariul, 6000 lei net pentru un judecător debutant este puțin.

  5. Jazzlike-Tower-7433 on

    Referendum -> plafonarea salariilor bugetarilor prin constitutie la 12 salarii minime.

  6. Merită că nU aU vOiE sA aIbA fIrMe, deși și le fac prin interpuși. Au VoLuM mArE dE mUnCa deși se vede in motivări cat de bine muncesc saracii de ei. SuNt Și ReSpOnSaBiLi, se pensionează cand ii prind cu mâța in sac și asta a fost… Baga in ultimul an overtime și ies cu pensia mai mare decât salariul, că lor li se calculează pensia in alt fel, nu ca la toți sarakii. Să nu zic că le plătim creditele de la casa, ochelarii… E ok, sunt vai de capul lor, merita…

  7. Se confirma ca viitorii tineri pensionari speciali fura din banii cuveniti educatiei copiilor ( avem Lege care prevede 6% din PIB si care este ignorata)

  8. Delicious_Judge_534 on

    😂😂😂

    Si voi, prostilor, veti plati TOT, fie ca va place sau nu!😂😂😂

    Ce-mi place aceasta Romanie a castelor.

  9. Mai știți cele două referendumuri cu modificarea constituției.. acum culegem roadele 😃