Just picked up my new passport and noticed it looked a little different. The old one had a nice motif, while the new one is basically completely blank except for the text and the logo. What is the reason for removing it?

https://i.redd.it/a31e3zo59ljd1.jpeg

Posted by QuantisRhee

35 Comments

  1. Standard_Control_495 on

    I tider av kaos brukar design bli mer clean/minimalistisk. Vet inte om det är anledning här, men intressant fenomen som existerar.

  2. Det är trendigt med minimalism i världen nu, allt skall vara grått med raka linjer och absolut inget färgglatt. Tråkigt

  3. CriticismMoney2411 on

    För ✨️minimalism✨️ är trendigt nuförtiden.
    Dock ser det nya passet skit ut enligt mig 🙂

  4. För att exakt allt tydligen måste se tråkigt ut. Bilar får bara vara vita eller svarta med totalt tillintetsägande design, bostadshus får bara vara vita boxar med panelen på fel ledd, större byggnader får bara vara block med samma genomgående rektangulära form på allt.

    Vi överkompenserar nog för något, framtidens arkeologer kommer vara konfunderade.

  5. King_Of_The_Shot on

    ja det tyckte jag med när jag fick mitt nya. kan inte kosta så hemst mycket mer att lägga till det där lilla.

  6. Våra pass är ganska tråkiga (på utsidan iaf). Gillar verkligen de nya från Nya Zeeland, Schweiz och Canada dock!

  7. gooferspoofer on

    Hur jävla ofta sitter folk och glor på sitt pass?? Kolla på något annat istället

  8. När mitt går ut 2026 ska det fan ha återgått till den gamla design. Partiet som står bakom detta får min röst

  9. Är sidorna inuti fortfarande bilder på olika svenska städer? Vill minnas att Jönköping hade en stor tändsticksask och Kiruna en stor spricka i marken

  10. Den gula färgen försvann ifrån mitt pass och den är inte lika prestigefylld nu…. 🙁

  11. Synd att jag måste skaffa nytt pass snart då, om jag lyckas med körkort kanske man kan skippa inom EU eller var det nationellt id kort?

  12. Kanske kan ha att göra med att det var kris med produceringen för några år sedan efter covid när alla sökte pass samtidigt. För att snabba på det hela kanske de förenklade produktionen för att få ut dem snabbare.

  13. Threaditoriale on

    Jag tycker reliefen av tre fåglar (svalor?) är rätt snygg. Betydligt tydligare än den gamla reliefen av ett flygplan i nedre hörnet, och troligen svårare att förfalska eftersom den går i olika nivåer man den gamla bara var en platt relief.

    En annan sak som jag gillar är stansningen av ens passnummer på framsidan.

    Lilla riksvapnet har också blivit runt 30 % större på nya passet.

    Jag var aldrig ett fan av tidigare designen med lite stokastisk guldfärg i något besynnerligt mönster i övre högra hörnet, så jag tycker inte det är så mycket att klaga på. Kanske jag hade önskat någon mer symbol på utsidan, men vet inte riktigt vad det skulle varit som alla hade känt sig nöjda med.

  14. Big_Satisfaction_644 on

    Det mesta i hela världen kan förklaras med ’pengar’. Skulle gissa på att den högra är billigare att producera. Ören kan spela roll när man planerar att göra 20 miljoner exemplar (t.ex. om man tänker halva befolkningen, ny design om 20 år. Vet inte hur ofta den designas om)

  15. Allt går i cykler. Det som är tur är att minimalism har pågått ett bra tag nu så förhoppningsvis är det snart dags för något roligare.