Submitter: “We should already have a 6 hour work day”

https://www.sydostran.se/insandare/insandare-vi-borde-redan-ha-6-timmars-arbetsdag/

Posted by MalatestaFiesta

22 Comments

  1. Foreign-Yard-175 on

    Vi har ju redan 6 timmars arbetsdag, iallafall om man kollar på alla kontorsnissar och liknade tjänstemän. 8-15 är standard.

  2. Efficient-Tip-5687 on

    Fattar inte riktigt grejen.
    Okej 6 timmars arbetsdag, men hur ska bibehållen lön fungera?
    Ska man tvinga arbetsgivare att betala en högre timlön så att anställda får samma lön fast de jobbar 2 timmar mindre om dagen?

  3. Om man skulle införa 6h arbetsdag, hur skulle det påverka oss som inte kan jobba 6h?

    På mitt jobb slutar man när man är klar. Det är allt från 6 – 16h/dag

  4. Alternativt 4dagars arbetsvecka vet ett företag i stan som kört 4dagars arbetsvecka i snart 10år å det har funkat väldigt bra för dom.

    Hade personligen föredragit 4dagars vecka framför 6timmar per dag. För då får man en hel fredag och kan vila.

  5. HelloImMrMeseeks on

    Det är ju bara att säga till sin chef att man vill jobba ~80% med bibehållen lön?

  6. De flesta studier pekar ju på att det fungerar och det görs redan utredningar och försök lokalt. Är nog bara en tidsfråga innan det införs i hela riket. Den kommande tiden lär vi höra samma invändningar från kapitalistsidan som när 8 timmars arbetsdag skulle införas. Men facken och det rödgröna blocket har identifierat detta som en vinnande fråga att inkorporera i sin plattform, så det kommer ske förr eller senare. Jag känner mig optimistisk!

  7. Människor idag lever längre än man gjorde förr, detta gör då att man har fler människor i pension som behöver sin del för att kunna överleva.

    Man kan sänka arbetsdagarna men då måste också pensionsåldern ökas relativt med tiden man tar bort

  8. tänk om ens tid i sitt enda liv på jorden värdesattess lika mycket som “tillväxten”, då hade vi nog mått bättre som folk och planet.

  9. GloomspiteGit on

    Vore skönt. Vad händer med alla nattjobb om detta införs? Ska de jobba 23-05 istället för hela natten? Och vilka ska isåfall jobba till 23/börja 05?

    Vården och många andra verksamheter skulle få införa fyrskift istället för treskift. Hur kul är det för någon med familj att jobba 17-23 ena dagen och kanske 11-17 andra dagen?

    Eller ska nattjobbarna fortsätta med sina 10-12 h skift men få jobba färre nätter per månad?

    Är för detta men undrar hur det ska införas i skiftjobb rent praktiskt?

    Alla sitter inte på kontor 8-16 och kan kapa två timmar kaffedrickande per dag utan att produktionen går ner.

  10. Vet ett industriföretag som har provat 6h arbetsdagar under hela sommaren, det ledde till mer stress och mer psykisk ohälsa så de behöver gå tillbaka till 8h.

  11. Kommer aldrig hända.

    Människorna med makt och pengar skulle förlora lite inkomst på det här så då kanske de inte kan köpa 9 yachtar utan bara 8, det går ju inte för sig.

  12. Då ryker nog våra fyra veckors semestrar, goda förutsättningar att ta ut klämdag mm

    Men vissa kanske föredrar det

  13. 4 dagar är guld värt över kortare dagar, i ett mån-fre dagtids slavjobb till sämsta lönen är man helt slut på fredan, för trött att göra något på lördan, och förbereder för nästa vecka på söndagen. Vart fan är ledigheten någonstans? Helger ska vara tre dagar långa.

  14. Ok bor inte i Sverige så kanske är annorlunda.
    Men vilken skillnad det blev till att jobba hemma jämfört med hur det var innan.
    Nu behöver man bara dyka upp på kontoret 2 dagar i veckan för något f2f möte.
    Bara att slippa restiden till jobbet har för mig haft otroligt stor fördel. Jobbar hellre 8-10 timmar några dagar än 5 dagar.

  15. PinguWarmachine on

    Hade jag fått testa att jobba 6 timmar per dag och hade velat de istället för 8. Då hade jag givetvis ansträngt mig mer för att visa på att jag får lika mycket gjort. Problemet blir om några år då testarna är slut och jag anstränger mig lika mycket som idag och endast får gjort 75% av det jag fick på 8 timmar. För att inte ens nämna yrken som måste finnas 24/7 (polis sjukvård mm). Antingen får de jobba som innan till samma lön vilket kommer få dem att bli mycket mindre attraktiva för unga eller så går dom också ned i tid vilket betyder att vi kommer behöver ca 25% fler poliser, sjukvårdspersonal mm.