The army invited individual citizens of the Republic of Croatia from 40 to 55 years of age for a 10-day training

https://www.istra24.hr/politika-i-drustvo/vojska-zvala-pojedine-gradane-rh-od-40-do-55-godina-na-obuku-od-10-dana

Posted by komaracmarac

14 Comments

  1. “Građanima pojedinih županija, između 40 i 55 godina starosti, na kućne adrese stigli su proteklih dana pozivi za obuku pričuvne komponente Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) koja traje između 10 i 12 dana, a iz MORH-a kažu da je riječ o redovnom ciklusu osposobljavanja.

    Za Hinu iz MORH-a kažu da su u ovom ciklusu pozivani pričuvnici s područja Istarske, Krapinsko–zagorske, Koprivničko–križevačke, Primorsko–goranske i Zagrebačke županije. Riječ je o vojnicima, dočasnicima i časnicima u dobi od 40 do 55 godina života.”

  2. Šteta, ponadao sam se da su to facebook babe i đedovi koji se svim snagama bore za uvođenje roka.

  3. Evo meni je danas ujutro stiglo.Idem na posao i vidim poštara dolazi kaže nešto od vojske.Bacio sam u smeće,neću se odazvati.Ne znam koje su kazne, kako bude neka bude.Neću plaćati kaznu, ako treba ići u zatvor? idem.Kolega na poslu mi kaže da samo odem u ministarstvo obrane i napišem onaj prigovor savjesti i da više neće zvati.

  4. Pa to je sasvim normalna stvar.

    Sad naj banalniji primjer ali general Krstičević ima 55 godina.

    Sa 25-26 godina je već bio jedan od generala u RH.

    I logično je da takve osobe budu tu i tamo pozvane na neke obuke/vježbe unatoč tome što više nisu u vojsci.

    Hrpa ekipe koji su 90’te otišli u tečaj “prvi hrvatski redarstvenik” i 91′ su bili recimo u Lučkom, Zrinski i Frankopanima, su do 95′ godine završili na visokim pozicioniranim časničkim mjestima u hrvatskoj vojsci.

    Tu je bilo puno bojnika, pukovnika i slično, koji su od početka rada bili obični vojnici a na kraju rata su zapovijedali već sektorima obrane kao časnici.

    Pogledajte malo podcast “gdje si bio 91” pa da čujete o takvim stvarima.

    Jer je logično da osoba koja je recimo preživjela rat, stekla ogromno iskustvo i bila je časnik HV-a, da se skinula iz vojske, otišla negdje drugdje raditi ili što god, da ju se tu i tamo pozove da obnovi neko znanje, da nauči u tih 10ak dana nešto novo.

    Jer ako zoveš nekoga tko je prošao cijelu državu od 91′-95′, od “prvog hrvatskog redarstvenika” je završio u stožeru RH ili neki zapovjednik bojne, ne moraš takvoj osobi tuviti neki kurac u glavu, jer on većinu toga već zna. Tu je samo da čisto vidi situaciju i to je to.

    Jer da se sada desi sranje, tko će biti potpora na frontu nego ti momci koji su 91′ bili golobradi mladići od 20 godina. I naravno da se takve osobe treba držati “visoko” jer su ipak oni maheri sa iskustvom.

    Moj je stari 91′-92′ bio običan vojnik, mladić od 22 godine. I tko ima više iskustva što se tiče rata – on ili ja koji sada imam 31 godinu. I kome bih se prvo obratio što se tiče toga? Naravno njemu.

    Ne stvarajte nikakvu paniku sa ovim šugavim clickbaitovskim naslovima već je to sasvim normalna stvar.

  5. No_Persimmon5353 on

    Uf da mene hoće pozvati, treba mi malo odmora od života i briga. Još ako je negdje u prirodi odradit ću duplo.