In Swedish football, flares and other pyrotechnics are part of the game, even if it is illegal. Some journalists, prosecutors and some other people high up in Swedish football complain a lot about it and that it is considered dangerous, while most supporters do not share that view of it. I wonder what those of you who may not have an interest in football think about it?

https://i.redd.it/yvdgrrr9c3vd1.jpeg

Posted by Fellow_kid69

50 Comments

  1. Anser att fotbollshuliganer och deras anvädning av pyroteknik är rätt så patetiskt och förstör sporten och upplevelsen för alla andra åskådare på plats.

    Är väldigt tacksam att detta inte är vanligt förekommande inom hockeyn.

  2. Avbryt matchen och kasta ut publiken om pyroteknik används på läktaren.
    De är en säkerhetsrisk och hälsoskadligt. Vi får inte röka på en uteservering, men bengaler gör man inte ett skit emot.

  3. Menar du en fin fyrverkeripjäs eller en drös iq befriade huliganer som tänder bengaler och förstör staden där deras fotbollslag åker på stryk?

  4. Tror säkert att det finns folk som gillar bengaler, men jag gissar på att det är en stort antal av dem som också använder bengaler.

    Gissar på att stackarna som bara vill kolla fotboll men som istället får rök i lungorna inte är lika stora fan av den idiotin.

  5. Det hör till kulturen och kan enkelt regleras. Missköts det ofta? Absolut men ett förbud är ingen lösning. Jag är en fotbolls romantiker som hellre ser en tysk division 3 match med bra stämning på läktaren (inklusive pyroteknik) än ett fullt bibliotek som i Premiere Leauge (som för övrigt är ett praktexempel på hur förbud dödar en hel supporterkultur).

  6. Jag kan inte förstå bengaler. Jo, kan förstå att folk tycker det är fräckt/mäktigt eller vad man nu ser i det. Men när ser är olagligt, hur i hela friden kan arrangörerna låta detta ske?! Måste någon stackare dö på något vis (svälja en bengal kanske) för att det ska sättas stopp på?!

    Jag går oftast på familjeläktare, och då blir man visiterad. Och man blir av med väskan. Och man får inte ha vattenflaskor med kork (för det kan göra skada?). Men dom misslyckas ju ganska bra med sitt säkerhetsuppdrag med tanke på hur mycket bengaler som finns på läktarna. Troligtvis finns dessa där innan match redan. En smidig lösning borde vara att ställa sig och spruta vatten mot bengalen så fort den tänds. Då bör det stoppa iaf en hel del. För paraply får man ju inte heller ta med sig in på läktaren… Jag kan inte som besökare välja om jag vill utsättas eller inte för det. Det gör alltså de som bryter mot lagen. Jag gillar det inte. Tycker det är obehagligt och min son som jag går med är inte heller imponerad. Han har inte uttryckt någon rädsla för det då jag har sett till att inte visa någon oro eller rädsla när det tänds bengaler.

    Jag vill inte påstå att det förstör matcher. Mer än när dom börjar skjuta fyrverkerier eller bangers och matcher avbryts. Men sådana drägg är alltid svårt att komma ifrån.

  7. Är man där för att leka med pyroteknik eller för att se fotboll?
    Är man intresserad av resultatet i matchne eller vill man förstöra upplevelsen för så många som möjligt?

    Hamnar lite i samma låda som huliganerna som vill slåss med varandra eller förstöra omgivningen, dem använder bara fotbollen som en ursäkt för att bete sig som absoluta kioskmongon…

  8. Självklart är det en mäktig upplevelse att se en bra ”show” när dom använder bengaler mm.

    Men jag förstår till fullo varför det är olagligt och enligt mig måste man vara rätt korkad att inte förstå hur galet farligt det är.

    Det är extremt uppenbart att vissa supportrar gör det delvis för det ÄR olagligt.
    Hur svårt kan det vara att helt enkelt fokusera på fotbollen utan att behöva utsätta både sig själv och andra för fara?
    Och alla som INTE vill få andas in all denna rök som bengaler och pyroteknik spyr ut?

    Det är självklart fullt möjligt att kunna vara extremt fotbollsintresserad och vara en supporter utan att hålla på med dessa bengaler mm.
    Se hur det är utomlands, där fotbollen är mer seriös och större än i Sverige.

    Jag har sagt det förr i sådana här diskussion, gör något nytt som är ofarligt och lagligt! Använd lampor, lasrar, skärmar mm mm mm.
    Kom på något nytt!

  9. Jag älskar det, det är halva grejen med fotboll. Det ramar in matcherna något enormt och sätter in en jäkla nice stämning inför stormatcher och derbyn. Går man på fotbollsmatch så är ju det inte bara för fotbollen på plan, pyroteknik och tifon är också en del av upplevelsen.

  10. PalpitationDazzling2 on

    Gillar bengaler. Klacken borde ha en “brännar plats” eller något så någon slipper bli skadad. Och att man bara får bränna av innan matchen blåses igång. Bangers däremot är ju bara hjärndött.

  11. Från en som är ointresserad av sporten:

    Våld i sport är ok om det är enligt reglerna. Den som ger sig in i boxning eller kampsport får tåla spelet.

    Men fotbollsvåldet drabbar folk i tre nivåer:

    1) Våld på planen. Händer att både tränare och publik springer ut på plan och slåss. Men det drabbar inte tredje person.

    2) Våld på läktaren. Drabbar många. Pyro ger lungskador och brännskador. Ändå har jag vänner som tar med barn på s.k. högriskmatcher. Helt sjukt.

    3) Våld på stan. Detta är inte ett fåtal huliganer utan sker så ofta att det av polisen anses som en del av fotbollskulturen.

    Att polisen till och med har ett begrepp “högriskmatcher” är ett tydligt tecken på att fotbollsvåldet inte kan skyllas på enstaka busar utan är systematiskt och förutsägbart återkommande.

    Reality check: föreställ er att ett religiöst samfund skulle vara så stökigt att polisen skulle ha full kravallberedskap och klassa det som “högriskgudstjänster”.

    Ingen annan folkkultur är i närheten av att vara så våldsbejakande som fotbollen.

    Lösningen vore enkel: Alla parter inför nolltolerans mot våld på riktigt. Exempelvis genom att spela utan publik. Eller stoppa matcher helt.

    Nolltolerans mot våld. Som man gör i resten av ett civiliserat samhälle.

    Men det är bara att kallt konstatera: fotbollskulturen vill inte ha någon sådan nolltolerans.

    Därmed är fotbollen en våldskultur per definition. Finns inget mer att diskutera.

  12. Är ju jättekul att knappt kunna andas pga all rök och sen behöva sitta och vänta på att matchen ska kunna starta för att det är så pass mycket rök att man inte kan se planen. Några få personer som tycker de är lite häftiga förstör för potentiellt hundratusentals andra människor.

  13. I_poop_deathstars on

    Aldrig fattat den där aggressiva, extrema biten av fotboll. Det ska vara en folkfest att gå på idrott. Det här påminner mer om en krigszon.

    Skulle aldrig ta med ett barn på ett sådant event. Tragiskt.

  14. Varför det i ett sportsligt evenemang skulle ingå att dränka publiken i rök så de varken kan se matchen eller knappt andas framstår som idioti.

  15. Kan tycka att de är ganska kul om de används på kortsidorna. Hör inte hemma på långsidorna dock.

  16. Frigolitfisken on

    Idag råder väskförbud t.o.m när man ska gå på en liten teaterföreställning.
    Men på fotbollsmatcher lyckas man uppenbarligen ta in saker som likväl kunde varit en handgranat.

    Jäkla märkligt.

  17. Vill man få bort det är det ju jätteenkelt. Nästa Stockholmsderby utlyser man en tävling om “coolaste bengalerna” och låter lagkaptenerna i respektive lag kramas medan en jury bestående av länspolismästaren och Fredrik Reinfeldt utser vinnaren. 😃👍

  18. Älskar bengaler! Doften och elden gör att man blir så jävla taggad! Använder inte själv men alltid glad när folk gör det.

  19. Ambivalent. Älskar pyroteknik och det ser ju riktigt mäktigt ut på matcherna men jag tror mer på att visa respekt för sina medmänniskor.

  20. Tycker att det kan vara riktigt fint när det görs rätt. Ett tifo kan höjas något otroligt av pyro. Jag tycker dock att det endast borde vara tillåtet av specifika grupperingar, och att det är i samarbete med arrangör och SLO.

    Utbilda en grupp i brandsäkerhet, som får tillstånd att bränna av med vissa säkerhetskrav. Det är redan ett stort samarbete med de som bränner och brandvakter på matcher. Fortsätt så men utöka, en ömsesidig respekt och ett arbete där vi kan bränna säkert skulle bara min dröm.

  21. Enda positiva med svensk fotboll är supporterkulturen, där inkluderar jag pyro i samband med tifon.

  22. Tycker att det ska genomföras av klubbarna istället för av random nötter. Klubbarna borde kunna få till en fet fyrverkerishow vid inmarsch tex. Håller med om att det är mäktigt men det drar med sig så mycket skit om det är så som det är nu. I senaste derbyt mellan blåvitt och Gais slängdes två bangers in och matchen fick avbrytas i 40 minuter. Tycker såklart det var tråkigt på en otroligt spännande match men förstår också domarna och förbundet att de måste markera mot sådana nivåer av idioti.

  23. Huvudsaken det inte är inomhus. När de tänds inne i hockeyarenor blir det värre effekt av det hela jämfört med om det är utomhus i en fotbollsarena som också är större.

    Nu är det så mycket visiteringar så förvånar mig att de lyckas smugglas in. Men samtidigt är det många arenor som har lunchrestauranger öppen när inga matcher spelas. Så vill man kan man ju alltid gömma några bengaler i arenan om man är där å käkar lunch innan matchen på kvällen.

  24. Jag går inte på match särskilt ofta, jag avskyr våldskultur och blir förbannad när matcher jag ser på TV skjuts upp på grund av att det tänds eld på nät, kastas in saker på planen etc.

    Däremot tycker jag att tifo, sång och ja, bengaler, gör sjukt mycket för upplevelsen, dels på TV men framför allt live. Jag önskar att man kunde titta ett rimligt sätt att flytta över pyro från ”huligan”-kolumnen till ”stämningshöjande läktarkultur”-kolumnen.

    Men vette fan om varken klackerna eller polisen är beredda att samverka för att hitta lösningar.

  25. Organiserad användning i Tifon eller dylikt är jag för.
    Spontant brännande då o då nejtack.

  26. SilkyHonorableGod on

    Jag tycker de är en stämningshöjare, pyro i sig är tråkigt men de ska SÅKLART ackompanjeras med mäktig sång, instrument och tifo.

    De ska såklart ske vid tillfällen som gör sig lämpliga typ inför match för att peppa och tagga men sen såklart vid mål och vinst.

    Men de ska inte ske i sånna mängder att de är farligt för åskådarna eller upplevs hotfullt och otäckt, poängen är stämning och gemenskap och ingenting annat.

    Titta på ligorna i världen, Italien, Argentina, Spanien så är pyro en del i upplevelsen.

  27. Varje gång fotbollsfans förklarar varför något som inte hör till sporten är viktigt förstärker det bara min fördom om hur korkade fotbollsfans är…

  28. Supporterkultur ÄR sport. Punkt. Tifon är häftiga. Färgad rök är häftig.

    Men just bengaler är ruskigt larviga. Brukar tänka mig att de som tänder bengaler är som grottmänniskor som blir fascinerade av eld, det lyser och är varmt. Det bidrar fan ingenting. Oga boga!

  29. Elegant_Detective_99 on

    Absolut inte något de flesta supportrar omfamnar.

    Min klubb får betala böter för vad några korkade barn hittar på. 

  30. Fin tråd, dessutom en passande bild (IFK-AIK). Forza Blåvitt!

    Personligen tycker jag att pyroteknik bidrar till en mycket bättre upplevelse. Jag förstår att många är där bara för att kolla på fotbollen, men vid stormatcher höjer pyroteknik atmosfären och intensiteten x100. Röken försvinner vanligtvis ganska snabbt på de flesta arenor i Sverige, med undantag för Tele2. Jag upplevde själv detta på Tele2 mot Djurgården för två månader sedan, jag kunde inte se något på flera minuter på grund av all rök från vårt håll.

    Jag, liksom många andra supportrar, tycker att bengaler ser visuellt snygga ut. Om man inte vill stå nära bengaler, flaggor eller annat som täcker sikten, kan man alltid välja sittplats. Annars är det oftast lugnare på kanterna av ståplatssektionen än i mitten.

    Tack vare supporterkulturen som vi har i Sverige är vi ett av de bästa länderna i Europa för att få en bra matchupplevelse. Förbundet får aldrig stoppa det!

  31. arethaswanklin on

    Legalisera och gör det under ordnade former. Läktarkulturen som främst bidragit till att vi har de publiksiffror vi har idag, inte kvalitén på spelet.