Private employment agency more expensive but not better – News (Ekot)

https://sverigesradio.se/artikel/privat-arbetsformedling-dyrare-men-inte-battre

Posted by Ravekommissionen

4 Comments

  1. NoResponsibility7031 on

    Jag tror arbetsförmedlingen behöver bli mer ärlig. När jag hjälpte ett företag att anställa för en position som bara krävde att man kunde engelska så snörpte cheferna på munnen när det var sökande från arbetsförmedlingen. Förklaringen var att deras erfarenheter visade att de från AF bara sökte jobbet för att uppfylla kvoten för ekonomiskt bistånd.

  2. Arbetsförmedlingen förmedlar inte jobb. Det har tyvärr gjorts väldigt tydligt genom åren, hur en privat arbetsförmedlare skulle lyckas bättre tror jag inte heller på. Ser hellre att pengarna går till KY-utbildningar och motsvarande än att de ska gå till privata förmedlare eller till meningslösa åtgärder/kurser som Arbetsförmedlingen håller i. 

    Problemen är flera kring de en stor del av de arbetssökande: det finns få enkla jobb, de har lågt humankapital, saknar kunskaper i Svenska. 

    Sedan är inciamenten dåliga där tröskeleffekten av att ta ett mindre välbetalt jobb blir noll i ökad inkomst när avtrappningen av bidrag är 100 %. Vem vill ta ett arbete när de inte få mer kvar i slutet av månaden och får förmånen att arbeta heltid? Höj grundavdraget kraftigt för att få folk att känna att det lönar sig att gå till jobbet. 

    Ex är Frankrike där de första intjänade 11 000 € är skattefritt och mellan 11 000 € (för Tyskland är det 11 600 €) och 28 000 € betalar man 11 % i skatt om året.

  3. Så det gick sam ALLA avregleringar någonsin vem kunde ha anat detta?!
    Inte högern o deras väljare som gett dem makten i riksdagen sen 2006.