Students in need of support are increasing dramatically – now the money is not enough

https://www.dn.se/sverige/studenter-med-stodbehov-okar-dramatiskt-nu-racker-inte-pengarna/

Posted by kasta_bort2

24 Comments

  1. >● En student på läkarprogrammet vid Lunds universitet får förlängd skrivtid på sina tentor på grund av dyslexi. Studenten får också handledning i akademiskt språk, skrivande och studieteknik från enheten för pedagogiskt stöd.

    >Sedan gör studenten så många skrivfel på två tentor att det blir poängavdrag.

    > Enligt studenten har inte lärosätet gjort nödvändiga anpassningar och hen anmäler universitetet till Diskrimineringsombudsmannen.

    >Studenten vill bland annat ha svarsalternativ i stället för att tvingas skriva i fritext.

    >Universitetet svarar att det är viktigt att framtida läkare ”direkt och utan tvekan kan namnge anatomiska strukturer både muntligt och skriftligt” och att listor med svarsalternativ skulle göra att ”provets syfte omintetgörs”.

  2. Om man har svårigheter får man plugga mera än den som inte har svårigheter. Ta ditt ansvar!

  3. Såhär blir det när alla försöker mygla sig förbi uppförsbacken och glida räkmacka istället.

    Nej, inte alla, men många som nu efterfrågar specialanpassningar och stödbehov har inte det egentliga behovet av det.

  4. Det här är tyvärr del av en trend som finns i gymnasiet och grundskolan. Istället för att ge elever med särskilda behov stöd för att kunna lära sig hantera sina besvär så anpassar man bort svårighetsgraden då man tänker att alla ska behöva anstränga sig lika mycket. Tyvärr är det inte så det fungerar och vi lärare är hårt motarbetade av specialpedagoger och föräldrar som snarare verkar se det som en ondska att barn ska behöva anstränga sig och genom det kanske misslyckas eller känna att något är tråkigt och obehagligt. Det finns många vettiga specialpedagoger, men tyvärr finns det en negativ trend i hur utbildningen för dem ser ut.

    Grunden för det här kommer av marknadsskolan. Ungarna och föräldrarna ses som kunder som ska hållas nöjda istället för att man ser eleverna som barn som behöver lära sig saker.

  5. Man kan ju inte skippa att landa planet på pilotutbildningen för att få licens? Det är ju rättvist eftersom alla måste klara samma krav på utbildningar.

  6. Det finns ganska mycket stöd att få för olika saker. Jag fick stöd för tidsplanering och studieteknik när jag pluggade pga adhd. Men det var väldigt tydligt hela tiden att hjälpen inte var ämneskunskap och han som hjälpte mig kunde ju ingenting om elektronik. Men det är ju så det ska vara.

    Hjälpen ska ju hjälpa någon som annars klarar ämnet att överkomma problem som egentligen inte är en del av utbildningen. Någon med ASD kanske kan få göra proven med noise cancelling lurar, någon med autoimmun sjukdom kanske kan få föreläsningar inspelade. Men ämneskunskapen ska ju inte bli lättare.

    Om jag hade fått fleralternativsfrågor på mina prov hade jag sett det som en förolämpning mot min intelligens, en förolämpning mot yrket och en förolämpning mot mina framtida kunder/arbetsgivare.

  7. Tänk om folk bara kunde acceptera sig själva och sin lott i livet lite mer. Alla behöver inte jobba med raketforskning. Det är helt okej med ett praktiskt yrke eller vilket (lagligt) yrke som helst.

    Vi pratar mer än någonsin om att man ska få vara den man är men ändå så gör vi mer än någonsin för att man ska bli något annat.

  8. Min dröm är att bli världsmästare i tyngdlyftning men det går inte för vikterna är för tunga! Jag har därför begärt att få hjälp med att lyfta vid tävlingarna men fått nej. Nu känner jag mig diskriminerad och inte alls bekräftad som den världsmästare jag vet att jag är!

  9. Högre utbildning är inte för alla. Den här jävla högskolepoängsinflationen kan inte vara positiv för någon utom möjligen CSN?

  10. Alla har inte det som krävs på en utbildning. Om du exempelvis söker dig till läraryrket och är rädd för att prata inför klass så kanske man bör fundera en sväng till.

    Alla medelklass föräldrars mardröm är att deras barn ska bli lågbetald arbetarklass. Därmed så måste studenten igenom oavsett. Finns studenter på högskolan (!) vars föräldrar kontaktar rektor, professorer, lärare.

    “Hela havet stormar”. Det finns inte oändligt med jobb i de mer eftertraktade jobben som kräver högskoleutbildning. Således gör man allt för att klara sig. Särskilt stöd på basala delar som studenten ska klara av, Fusk på tentor, fusk på högskoleprov. Allt för att slippa 7-16 jobb med mindre lön.

    Det jobbiga blir när nästa lågkonjunktur kommer, och vi står med massa medelklass studenter som förväntar sig en viss framtid och levnadsstandard på grund utav den tid och slit de lagt ner och där systemet är mätat.

  11. Kan man verkligen kräva stödbehov på universitet studier?

    Det låter helt retarderat.

    Det urholkar ju hela syftet med universitetetsstudierna. 90% av universitetkompetensen är att lära sig söka information, bearbeta information och förmedla kunskapen på egen hand.

    Att kringgå det här med flervalsfrågor?

    Alla såna här prov kan ersättas med AI redan idag. Vi behöver inte en person som inte klarar att skriva fritext.

    En sån person kan redan idag ersättas av teknik

  12. Men lägg ägg. Plugga något annat, alternativt jobba med händerna (snickare, rörläggare m.m). Har man dyslexi så är väl kanske inte ett jobb där man måste läsa och skriva stora journaler inte det smartaste

  13. Hur menar denna student att man ska kunna skilja på dyslexi och okunskap? Det är ju inte så att alla med ADHD och dyslexi är lågbegåvade. Men det är ju inte heller så att alla med ADHD och dyslexi är högbegåvade. Det kan ju vara så enkelt att den här personen är för lågt begåvad för att bli läkare och dessutom har dyslexi, det ens helt orelaterat till det andra.

  14. Anpassningar på universitet är generellt något som borde tas bort. Med anpassningar slutar man nämligen testa det som ska testas.

    Om det finns krav på akademiskt språk finns det för att du ska kunna leverera ett akademiskt språk. Kan du inte det, oavsett anledning, så har du inte klarar det kravet.

    Om tanken är att du ska kunna lösa uppgifter som getts i skriven form så är det totalt ologiskt att ge en del personer mer skrivtid. I såna fall löser de ju uppgifterna långsammare. Om tidsaspekten är oviktig för det som testas så bör det givetvis tas bort för samtliga.

    Sedan har vi diverse praktiska saker en del får hjälp med. Till exempel att ta anteckningar. Saken är bara den att ingen i arbetslivet kommer hjälpa dig att ta anteckningar.

    Måhända får det annars framgå av examen vad det är studenten inte klarar av själv, så att det inte blir en falsk kvalitetsstämpel. Kommer någon med en civilingenjörsexamen är det fullt rimligt att förvänta sig att personen kan ta matematiska anteckningar.

    Det finns massor av tillstånd man inte rår för som gör det mycket svårare eller direkt omöjligt att klara en viss utbildning. Har du IQ 85 kommer du inte klara civilingenjör i teknisk fysik. Inte om du har dyskalkyli heller.

    Har du grav dyslexi kan du inte bli något där skriven språkförmåga är bedömt som viktigt. Är din dyslexi så grov att du i princip inte kan läsa stora textmängder ska du inte vara läkare, jurist eller en mängd andra saker. Det kommer helt enkelt inte funka.

    Gällande massor av faktorer accepterar vi detta. Vi accepterar att någon som är 160cm inte kommer bli basketspelare på elitnivå. Vi accepterar att någon som är född dum som en sten inte kommer kunna bli teoretisk fysiker. Men av någon anledning ska alla gå apeshit så fort det är dyslexi eller att du har så mycket damp att du inte kan organisera anteckningar. Sorry. Ni har inte mer rätt att inte bara jobba på donken än någon lirare med 85 IQ.

  15. Problemet med den skolpolitik vi har är att fokus ligger så mycket på de som har sämst förutsättningar att klara skolan, så att de som skulle kunna ha normala förutsättningar nedprioriteras bara för de saknar diagnoser osv. Så dessa individer får mindre stöd, sämre betyg och därmed sämre möjlighet till vidare studier.

    De som klarar sig bra i skolan nuförtiden är de med eget driv, mycket stöd hemifrån eller mycket stöd från skolan. De där mitt emellan faller mellan stolarna. Det har varit så länge och det märks på studieresultaten. Saker som en elev med lättare behov utan större problem kunde få förr i tiden som talpedagog, studiestöd osv är nedprioriterat för att kunna sätta stödresurser där man lägger mest pengar på de med mest problem.

  16. Studerade universitet med dyslexi (inte till läkare dock) fick ca 0 hjälp på grund av min diagnos och klarade det ändå. Min linje kunde en apa klarat, kanske sök till något lättare än läkare?

  17. Alltså. Kanske inte alla måste kunna studera till läkare ifall de inte har förutsättningarna?

  18. Fy fan vad jag är trött på Sveriges jävla daltande med allt och alla. Det är ingen mänsklig rättighet att klara en läkarutbildning (eller annan högre utbildning – hört om samma pajaser på många utbildningar). Vet inte om jag blir mest triggade av samhället eller idioterna till föräldrar som uppfostrar dessa kräk.

  19. Kontroversiell åsikt:

    Här är ett [exempel på en grammatiktenta](https://twitter.com/AronIhse/status/1624065111005470721?s=20) från lärarutbildningen på Malmö Universitet.

    Vi har nått en punkt där nivån på vissa högskoleutbildningar är så låg att det bara blir något slags lajv där vi låtsaslär oss tillsammans i 4 år och sedan delar ut helt meningslösa examensbevis till varandra.

    Vi skapar en samhällsklass av individer som går runt och gaslightar varandra att de är “högskoleutbildade” när de i själva verket aldrig borde blivit insläppta på ett universitet.

  20. ServantOfNZoth on

    Har själv en ganska kraftig släng av dyskalkyli, men det har inte hindrat mig från att utbilda mig till programmerare. Körde genom Matte 1a, 2b och 3c, samt Fysik 1 & 2 och Kemi 1, utan något som helst stöd (har inte ens efterfrågat). Detsamma gäller kurser i vektoralgebra och diskret matematik på högskolenivå.

    Visst har jag fått kämpa mycket hårdare än andra studenter, men jag är ändå jävligt stolt över att ha kunnat presterat på samma nivå som alla andra, trots min funktionsnedsättning.

    Som man brukar säga, där det finns en vilja finns även en väg. Man kan bara undra hur många idag ens försöker, eller om de börjar gnälla efter “pedagogiskt stöd” vid minsta hinder.

  21. Bright-Adagio-99 on

    Varför kan inte sveriges alla mongon bara fatta att de inte har rätt till diplom och börja på mcdonalds istället som gud avsåg