Greetings to the local community,

my girlfriend and I have such a problem. We find that mold is spreading throughout the apartment and in the storage areas (closets, shoe boxes). We are subletting and the apartment itself is on the ground floor, while we have now discovered that we have basically destroyed clothes and several pairs of shoes that we had stored for the winter. We have spoken with the owner and our plan is to request a rent reduction until this is structurally resolved. But I’m not sure if I’m doing it right. The question is what would you do? Would you ask for a rent reduction or turn to one "authority" intended for? This is my first time dealing with this situation and I don’t know what to do.

PS I tried to remove the mold with various means, but it always only helped temporarily. I am also attaching a photo of how, for example, my leather belt that was in the closet turned out.

https://i.redd.it/tnbxu4i32xtd1.jpeg

Posted by Visual_Difficulty_42

17 Comments

  1. A víte vůbec proč se vám tam ta plíseň tvoří? Nemusí to být nutně nějakou vadou na bytě. My ji měli taky rozlezlou po celým bytě a bylo dost pracný to odstranit.

    Zjistili jsme, že je to pravděpodobně tím, že málo větráme a hlavně bez balkonu jsme sušili prádlo na sušáku v ložnici.

    Koupili jsme si sušičku a problem solved, od tý doby je od plísně úplnej pokoj.

  2. Crazy_Lawfulness_623 on

    Ja bych se rovnou odstehoval, vim ze se to lip rika nez dela, ale plisne nejsou vubec nic dobryho, to nejde ani tak o veci ale o to ze to pak lita ve vzduchu ve velkym a plisne jsou neuveritelny svine zdravotne… Ten byt je treba vysouset, takova vlhkost ze vam plesnivi pasky ve skrinich uz je proste extrem… A samozrejme pokud je problem v tom ze jde vlhkost do zdi tak jen vysouseni stejne nepomuze… ja bych byl co nejdriv v jinym byte kde nebudu dychat nonstop plisne (samozrejme spory plisni jsou vsude, ale tady to bude extremni)

  3. Individual_Complex_6 on

    Odstěhoval bych se. Tahle úroveň plísně se nevyrobí jen tak a vyřešit to nejspíš nepůjde bez velkých stavebních zásahů.

  4. Few_Percentage_6832 on

    Dost záleží jak se chováš v každodenním horizontu… Chce to hodně větrat a taky topit .
    Případně vymalovat celej být vápennou barvou , je pěkně bílá a funguje jako dezinfekce a plísně na ní nemají moc šanci .

    Žiju ve starým bytě a vždycky jsem měl problém s tepelnýma mostama v rozích … Teď hodně topím a často větrám . Vlhkost a teplotu sleduju v každé místnosti teploměrama přes aplikaci a už se dělá jen výjimečně.

    A taky to chce občas větrat s otevřenýma skříněma … Otevřít všechny okna na 10 – 15 minut a udělat průvan … Hlavně ráno a večer. Nejmenší vlhkost venku je většinou odpoledne.

    Ale ve starým neošetřeným baráku je většinou vlhkost mnohem vyšší než v novým s různýma izolacema atd …

  5. Když už je ta plíseň takhle vidět, tak je prakticky všude. Právě kvůli tomu se to vrací, protože možná odstranis tu viditelnou plíseň, ale máš tam spoustu spor.

  6. Taky jsme v bytě hodně plesnivěli, pak jsme začali spravně větrat. A to spravně je tam důležité, protože větrali jsme i když byla plíseň. Hlavně přes zimu to chce třeba 4-5x denně nárazově vyvětrat, tzn rozvalit všechna okna dokořán a nechat aspoň 5 minut. Ze začátku je to šok, ale zvykneš si. Nemusíš mít strach, že by ti uteklo teplo, to je akumulované ve zdech a za 5 min se ti byt neochladí, naopak uteče všechen vlhky vzduch. Odměnou je, že po plísni nikde pamatka, ani v koupelně…

    edit: ještě dodám, že je dobré nemít skřín u obvodové nekryté zdi. Tam se můžou pak projevit ty stavební neodostatky, špatné izolace, mosty, atd. a pak to plesniví. Skříně k vnitřním zdem a je klid. Nezakrytá problematická zeď pak může i lépe dýchat a win-win

  7. Kup ozonovačku opravdu funguje!

    Nastěhovali jsme se po rodičích od manželky do jejich domu (komunistická kostka) s 10let plastovými okny a plíseň byla všude. Savo atd to je tak n akoupelnu ale celoplošně to není řešení. Už jsme chtěli celý dům zateplit a udělat 400 000+ rekonstrukci ale zázrakem jsem našel ozonovačku docela silnou prý na dezinfekci prasečáků hal a velkých prostor cena cca 8 000Kč.

    Začal jsem ozonovat první místnost a WTF z měkké plísně byl škraloup co jsem musel škrábat kuchyňskou lžičkou až tak to bylo mrtvé a zaschlé. Masivní učinost plíseň a vše živé v místnosti mrtvé nějaké rybenky malí pavouci a bohužel i kytky které jsem tam blbec nechal.

    Od té doby dělám jen krátkou sanitaci ozonem nárazově plíseň se nevrátila protože je komplet vyschlá. Už máme přemalováno a v domě jeden vysoušeč za cca 8K czk který spíná když je vlhkost přes 65% nastavený na automatiku.

    Bonusem bylo že po ozonaci všech pokojů včetně kuchyně a spíže už nemáme moly nikde to byl taky bonus po rodičích. Larvy vyschlé prostě vše živé je mrtvé.

    Velmi doporučuju přečíst si návod a hlavně si spočítat kolik minut na počet metrů krychlových jednotlivých místností protože když se to přežene místnost smrdí spáleninou tak 3 týdny. Procent atady psát nebudu ani to do detilů vysvětlovat kdo má koule na to používat průmyslové stroje musí mít i zodpovědnost protože ozon je karcinogen a je zdraví velmi nebezpečný může popálit sliznice a plíce.

    Jak to probíhá nastavím minutáž na oznovačce v pokoji spustím rychle odcházím a místnost je zavřená 3h a dveře utěsněné hadrem nebo malířskou páskou(není nutné) po 3h se nadechnu před dveřmi vejdu dovnitř a otevřu okno a odcházím zavřu dveře a vydechnu. po 1-2 hodinách větrání je vše naprosto v pořádku a v místnosti jde spát.

    Ozon zabije a pře desinfikuje i peřiny a komplet ložní prádlo žádný roztoč nic to nepřežije.

    Bavím se o pořádné ozonovačce co udělá 60+GRAMů!!!!!!!! za hodinu ne miligramy gramy!!

    Žádná interierová žebrota ale průmyslová sviňárna. připomínám minimálně ať to má

    # 30000mg/hod!!!!! = 30gramů/hod! Jinak je to jen hračka a interierová ozdoba!

  8. Reckless_Waifu on

    Stalo se mi to v novém rekonstruovanem bytě v nové skříni. Druhé patro. 

    Řešení bylo skříň víc větrat, méně precpavat, v bytě víc topit, občas v bytě odvlhcovat elektrickým dehumikem a do skříně dát chemický. A nevracet roznoseny kabát do skříně.

  9. MotorLocksmith7020 on

    Plísně jsou fakt průser. Jestli se nechcete stěhovat tak fakt ozon/UV. Případně chytrou houbu, slýchám na to samou chválu. Jen pozor u chytré houby žádný Savo atd, maximálně předtím pár koleček ozónu a pak nanést a nechat ji žít

  10. Radu nemam, jen reknu, ze v tomhle bych nespal ani jednu noc. Hned jakmile bych to zjistil, sel bych na hotel a resil to. Je to nebezpecny

  11. Jestli to je prizemni byt a je to vsude a tvori se i pres normalne vetrani, klidne muzou steny nasavat vodu ze zeme a pak jinak jak pres odizolovani baraku, injektaz zdiva a ruzne jine veci nevyresis a pak cela stena bude taky prorostla. Nato je pak reseni se odstehovat, kvuli zdravi. 

  12. Nejdřív bych koupil měřič vlhkosti a zjistil vlhokst v bytě. My jsme měli ten stejnej problém, kterej nakonec vyřešil odvlhčovač. Rozhodně to bylo jednodušší řešení než shánět jinej byt.

  13. Já osobně měl stejný problém, bydlel jsem defakto ve “sklepním bytě” a nejde to řešit.
    Nejspíše máte vlhké stěny a podlahy, od toho pak vlhne nábytek a následně vybavení a předtím se nejde bránit bez rozsáhlé rekonstrukce.

    Jediné řešení je se odstěhovat, taky jsem takhle přišel o 4 páry bot, některé oblečení, pár kusů svého nábytku a hlavně málem i o celou novou postel a než tohle řešit znovu, je 100x lepší se odstěhovat, když to není vaše. Neřešte to, najděte něco lepšího, ani za snížený nájem to nestojí, bez rozsáhlích rekonstrukcí se to bude opakovaně vracet.

  14. CommissionOk2700 on

    Jdete pryc a to co nejdriv. Z takhle rozlezle plisne budete mit do par mesicu let zdravotni problemy, do par let klidne i rakovinu. S tímhle si nezahravejte. Hlavne se to nesnazte odstranit, i kdyz to z povrchu zmizi, spory plisni budou stale priromne a plisen po case naroste znovu.