New law to stop vab-cheating parents

https://omni.se/ny-lag-ska-stoppa-vab-fuskande-foraldrar/a/0V3VwG

Posted by neocawa

12 Comments

  1. Regeringens hårda tag mot bidragsfusk tycker jag är väldigt bra! Vettig kontroll av VAB borde ha funnits för 20 år sedan, samt andra fusk som barnbidrag när barnet är utomlands till exempel. Det ska ju bli till en “Utbetalningsmyndighet”, jag undrar lite om detta är något som de sköter? Har inte hört så mycket om myndigheten alls på sistone.

    Från artikeln:
    >**En ny lag ska sätta stopp för föräldrars fuskande med vård av barn, så kallad vab. Regeringen gick i⁠ dag fram med det nya förslaget som går ut på att alla arbetsgivare varje månad ska skicka in uppgifter till Skatteverket om vilka anställda som vabbat eller varit föräldralediga. Uppgifter som sedan går vidare till Försäkringskassan.**

    >– Det handlar om föräldrar som är hemma och vabbar men samtidigt tar ut lön. Det finns såklart de som omedvetet gör fel, men det är också väldigt många som fuskar och det fusket kan aldrig accepteras, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

  2. Känns lite segt för alla småföretagare men VAB-fusket är också förmodligen väldigt utbrett.

  3. Unhappy-Quarter-4581 on

    Jag har bokstavligen inte ens hört talas om någon som fuskat med vab. Antingen har man ett flexibelt jobb och “vobbar” eller så är man hemma och vabbar när barnet är sjukt. Om det är vanligt måste de som gör de vara helt knäpptysta om det.

  4. Folk skjuts hej villt men nu jävlar ska dessa VAB-fuskande föräldrar få det de förtjänar. Ska de inte också införa några hårdare krav så att arbetsgivare skickar in exakt tid när föräldern slutar så att inte, gud förbjude, denna HANDLAR innan han eller hon hämtar barnet på förskolan. Gärna med bifogad GPS-uträkning hur lång tid det tar med olika färdsätt att ta sig till förskolan.

    DÖDSSTRAFF TACK!

    OBS! Detta är sarkasm för dig som har iq under 70 och inte förstår detta.

  5. Låter rimligt. Jobbar själv med lön och är en anställd sjuk fyller man ju i vilka dagar som de ej ska få lön för då de vabbar, så det bör inte kräva någon ytterligare manuell indata för oss.

    De som vabbar men ändå jobbar hemifrån kan man ju sätta dit ganska enkelt på detta sättet då. Har du inte vabb någon dag i arbetsgivardeklarationen men samtidigt fått ersättning för vabb? Ja då har du fuskat och ska böta.

    Svenskt Näringsliv som klagar på att detta leder till extra arbete för företagare snackar nog skit. Jag ser inte hur detta skulle försvåra för oss.

  6. Instinktivt litar jag noll på denna regerings förändringar i bidragslagatifftningen. Dom har felhanterat försäkringskassan och klämmer ut människor som faktiskt behöver hjälp och kostar samhället mer i långa loppet. En del av mig tror genuint på “tvinga fram privatisering genom att göra det offentligt underfunansirat och dåligt”-konspirationen.

    MEN detta var överraskande nog inte helt pantat. Handlar inte så mycket om folk som vabbar i onödan, utan snarare de som vabbar och tar lön samtidigt? Den förstnämnda är ju dålig men svår at stoppa, men den andra är ju glasklar och smutsigt bidragsfuskande, och verkar relativt enkelt att följa up på. Måste erkänna när något är rätt för att kunna gnälla när det är fel. Nu dags att klämma dit de privata hemtjänstaktörerna.

  7. Det är ju skitbra. Det måste ju en dator kunna analysera och få fram resultat av på 5 röda.

  8. Äntligen någon som vågar göra något åt det riktiga hotet här i Sverige. Barnfamiljerna!

  9. Jag antar att detta leder till att jag som förälder bara behöver registrera vab på ett ställe? Eller är det att hoppas på för mycket?