UG: Convicted young people commit new crimes – on weekdays

https://omni.se/granskning-domda-tonaringar-begar-brott-pa-vardagarna/a/5ER0AO

Posted by FlowersPaintings

13 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [UG: Dömda ungdomar begår nya brott – på vardagarna](https://omni.se/granskning-domda-tonaringar-begar-brott-pa-vardagarna/a/5ER0AO)

    >Ungdomar mellan 15 och 17 år som dömts till ungdomsövervakning för allvarliga brott har kunnat fortsätta sin brottslighet. Det visar SVT:s Uppdrag Gransknings kartläggning.
    >
    >Övervakningen som infördes 2021 betyder att ungdomarna får **husarrest med fotboja, men bara under helgerna.** Av 136 fall förra året har **flera fått minskade restriktioner trots att de misskött sig.**
    >
    >15-åriga ”Gustavs” rånare begick ett nytt rån på måndagen direkt efter sin första husarrest. 15-åringen berättar för SVT att han fick leva i rädsla utan skydd från polisen.
    >
    >– **För grov misshandel eller rån för en 15–17-åring är straffen helt ineffektiva**, säger Boxiao Pan som är förundersökningsledare vid polisen i södra Roslagen.

    [SVTPlay – Uppdrag Granskning: Varning För Barn](https://www.svtplay.se/video/8orzMoJ)

    > Publicerades – Idag 06:30

    [SVT – Rånaren till 15-årige ”Gustav”: ”Anmäler du så dödar jag dig”](https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ranaren-till-15-arige-gustav-anmaler-du-sa-dodar-jag-dig)

    >Uppdrag granskning har gått igenom flera fall där ungdomsövervakning dömts ut – där dömda kunnat fortsätta begå brott under straffperioden.

    [SVT – Silver vittnade – tvingades flytta: ”Jag vågade inte gå ut”](https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/silver-vittnade-tvingades-flytta-jag-vagade-inte-ga-ut)

    >För sex år sedan blev Silver misshandlad efter att ha vittnat för polisen.. ..Idag bor han på annan ort – samtidigt som en av gärningsmännen har kunnat fortsätta begå brott.

  2. ”  Det är innehållet i straffen som är det viktiga, tillsammans med att faktiskt hela samhället behöver sluta upp, säger Christina Thingwall.”
    Absolut, samhället borde sätta upp krabburar i förorterna och sen slänga fångsten till havs.

  3. Possible-Campaign-22 on

    På vardagarna?! Nej fy fan när jag var ung hade vi hyfs nog att göra våra brott på helger och röda dagar..

  4. Detta är så korkat att man förväntar sig att de som tagit beslut för detta arbetar i uppdrag åt gängen.

  5. I programmet visar de en kille som vittnar för polisen om en mopedstöld. Förövaren är 14 år gammal och utreds därför inte. Vittnet blir sedan misshandlad och *uppmanas av polisen* att flytta, vilket han och hans mamma tvingas göra för att sluta bli trakasserade.

    14-åringen fortsätter sin kriminella bana och är idag, 6 år senare, häktad för mordförsök.

    Vi lever i ett land där staten lämnat walkover och istället lämnar över ansvaret att diktera samhällsordningen till empatistörda barn. Det går inte att ha det så här. En laglydig person med civilkurage måste kunna känna att man har hela samhället bakom sig.

  6. ProffesorSpitfire on

    Jag skrattade högt när jag läste den här artikeln. Det är ju inte roligt, snarare tragiskt. Men varenda gång jag tror att jag sett peak naivitet så dyker något sånt här upp.

  7. wastedlifestyle on

    Svensken får vad svensken förtjänar. Vi har i årtionden röstat på partier som insisterat på denna utveckling. Än idag försvarar många den här inlärda hjälplösheten med näbbar och klor. De menar att det måste vara så här. Feghet i ett nötskal.

  8. > [Ett annat exempel](https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ranaren-till-15-arige-gustav-anmaler-du-sa-dodar-jag-dig) där ungdomsövervakningen missköts är en kille som kastat sten på polis och är dömd för grovt blåljussabotage. Han manipulerar sin fotboja flera gånger utan konsekvenser från frivården.

    >Samtidigt, under pågående ungdomsövervakning, ger han instruktioner om att utföra ett sprängdåd i det pågående gängkriget.

    >För det döms han senare – återigen till ungdomsövervakning.

    6000 år av mänsklig civilisation. Kulturer har blomstrat och vissnat. Oräkneliga samhällen har rest sig och fallit. Och vi, mina vänner, lever i det mest godtrogna av dem alla.

  9. Specialist_Juice879 on

    Vilka partier är för förändring av nuvarande svensk straffrätt så vi kan komma till bukt med problematiken?