Portugal opposes Swedish farm sales

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/portugal-motsatter-sig-svensk-gardsforsaljning

Posted by swedish_tcd

14 Comments

  1. Jag har inga starka åsikter i den här frågan, men undrar lite hur svensk gårdsförsäljning skiljer sig från försäljning på vingårdar lite här och var i EU. För visst kan man köpa vinet man provar på en fransk eller spansk vingård? Eller?

  2. Bara Svt-aktivister som blåser upp storm i ett vattenglas i ett taffligt försök att underminera regeringen.

  3. Utgår från att deras jurister är betydligt smartare än vad jag är så jag undrar varför väntar man inte bara lite?

    Ville jag sänka detta hade jag väntat tills gårdsförsäljningen är på plats. Låtit det cementera sig lite, kanske något år sådär. Sen hade jag tagit frågan till EU och argumenterat för indirekt marknadshinder och att antingen systembolaget eller gårdsförsäljningen hade fått gå. Sverige har ett svagt försvar med folkhälsan som huvudargument i och med att man då tillåtit gårdsförsäljning som undantag för monopolet. Varför skulle just försäljning av vin från svenska gårdar ha en folkhälsoskyddande effekt? Här hade det brustit tror jag, men frågan måste dras dit och prövas.

  4. Här blir det äntligen lite liberaliserat men då kommer nån bananrepublik och sätter stopp för det?

  5. WhisperingHammer on

    Vårt monopol låter utländska intressen styra vår marknad. Fantastiskt.

  6. Jamen vafan, dom Portugesiska vingårdarna får väl också sälja vin på gården.

  7. Equivalent-Cut-9253 on

    Antingen tillåter man försäljning av alkohol eller förstatligar. Man kan inte öppna upp lite utan att riskera att det leder till mer. Personligen föredrar jag att vi inte har starksprit och vin på pressbyrån, det är bara att se hur det ser ut i exempelvis Spanien. Där gick jag in i närmsta kiosk och köpte sprit som femtonåring. Försöker inte dra ett skydda barnen argument, bättre än smuggelsprit såklart men jag tror det blir bättre för alla om alkohol inte är tillgängligt på det sättet.

    Jag fattar att det här ska vara ett undantag men börjar man dela ut tillstånd på det viset så blir det snart frågan om varför den ena får sälja och inte den andra, och då vill alla ha.

  8. Jag antar att det finns en risk att det blir en orättvis konkurrensfördel att kunna sälja vin/öl på dygnets alla timmar med gårdsförsäljning, så inhemska varor kan på det sättet få en konkurrensfördel. Jag antar att det är själva grundproblemet.

    Borde kunna lösas genom att antingen bara tillåta väldigt begränsad volym av dryck, med extra skatter eller begränsa under vilka timmar som gårdsförsäljning går att genomföra. Det eller acceptera att det blir en konkurrensfördel hur man än vrider och vänder på det, för volymerna lär inte vara gigantiska.

  9. heroin_muncher on

    Jag motsätter mig Portugals motsättning. Dom ska skita fullständigt i våra alkohollagar