In 2023, Sweden’s electricity consumption was at the lowest level since 1986

https://i.redd.it/97b4uiibbatd1.png

Posted by ExperimentalFailures

19 Comments

  1. Det kommer komma något stjärnskott som hävdar att det här är bra, men missa korrelationen mellan elkonsumtion och vårt välstånd. Att vi rör oss åt fel håll betyder att vi tappar i välstånd.

  2. komodo_lurker on

    Med de priserna, inte förvånad. Drar mig ju t.o.m. från att använda vattenkokaren, golvvärmen i badrummet kan du glömma, etc etc.

  3. Trodde vattenkraften skulle fortsätta öka, har hört så mmycket om planer och byten av aggregat, men typ inget har ju hänt sen slutet av 80-talet.

  4. Vad står den stora ökningen 82-83 för? Vad det ny kärnkraft som drog ner priset och folk började värma hemmet med elvärme?

  5. Haft en hög inflation och ökade räntor under en längre period. Dessutom förhållandevis extrema priser på el. Det är inte så konstigt att folk försöker dra ner på sina kostnader genom att använda mindre el.

    Samtidigt som vi använder mindre energi i industrin under en lågkonjunktur.

  6. Ej positivt. Det är ett bevis på energifattigdom. Kommer göra oss fattigare över tid.

  7. Är väl en väldigt positiv graf. Vet inte exakt vad den minskade konsumtionen är, men misstänker att den mest effekthungriga industrin blivit mer effektiv pga det är så man överlever konkurrensmässigt som effekthungrig industri? Kanske har även viss effekthungrig industri minskat (ex att man gör mindre papper och exporterar mer skogsråvara istället?). Vore intressant att få veta var exakt minskningen sker mest.

    Att hushållen bytt ut våra glödlampor mot LED och alla våra fönster till slut bytts från dragiga 60talsfönster till 3-glas är väl knappast synligt mer än på marginalen.

    I diagrammet ser man hur glada vi ska vara som har vattenkraften. Många andra länder måste slita med problemet att fossilfri energi är billig men svår att spara/planera. Oavsett om vi väljer att bygga ny kärnkraft eller inte så har vi har en stor bas av planerbar kraft i vattenkraften.

  8. Vi har dragit ned på värmen inomhus och eldar mer frekvent både i Pellets och kakelugnar när det kryper ned mot -20

  9. Finns ju såklart många förklaringar, som beror på saker som är både positiva och negativa för samhället.

    Elpriserna kan förklara en kort, tillfälliga nedgÃ¥ng – men det som är mer intressant är ju att konsumtionen stagnerat/minskat under flera decennier, trots befolkningstillväxt och ekonomisk tillväxt.

    Kanske har delar av det att göra med att vi den ekonomin vi har idag är mindre energikrävande (den tunga industrin gissar jag har minskat.

    Mycket måste väl bero på långsiktiga investeringar som gjorts för att minska energiförbrukningen? Bättre isolering, energieffektivare produkter, men också på ett förändrat beteendemönster som hur vi tar oss till jobbet, vad vi handlar, osv.

    Jag tror dock att vi går emot en period av snabb ökning av energikonsumtion på grund av den teknologiska förändringen vi är på väg emot. Stora datacenter, ny tung industri, fler elbilar. Bara något av det som kommer att kräva enorm kraftig ökning av energitillförseln de närmaste decennierna.

    Vi ska vara glada att tidigare generationer gjort de satsningar vi står på idag, nu är det vårt ansvar att ge framtida generationer samma möjlighet att konkurrera med billig och trygg el i Sverige.

  10. Finns många effektiviseringar att göra, t.ex. bättre isolering, byta eluppvärmning mot pellets eller jord-/bergvärme, etc. Om elpriset är för lågt så uppmuntrar det slöseri.

  11. Kan nog direkt kopplas till högre energipriser. Det motiverar folk att minska på sin konsumtion. Ganska tragiskt imho.

  12. Crucial_Contributor on

    Man måste ju ändå berömma r/sweden som på nåt sätt lyckats gå om Facebook i förmågan att hitta molnet i varje silverkant. Hur fan orkar man vara så tjurig

  13. Min gissning; inte jätte mycket nya eldrivna prylar har kommit in i ett vanligt hushåll, och det som finns är mer effektivt. T,ex LED lampor vs Glödlampor, man kapar ju energiförbrukning bara på lamporna med typ 80%

  14. Sannolikt är senaste 30 årens avindustrialiseringen av Sverige som påverkat mest.

    Kanske inte lätt att korrelera i detalj men medeltemperaturen under vintrar har statistiskt sätt stadigt också sjunkit, bör ha viss påverkan för mängden energi som behövs för att värma upp de flesta av våra hushåll i genomsnitt.

    [https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/hur-var-vadret](https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/hur-var-vadret)

    Sen finns det naturligtvis teknik och färdiga produkter som skulle kunna användas för att sänka elkonsumtionen runt 50% till en kostnad som skulle återbetala sig inom några få år i teorin men med tanke på nya EU-tullarna mot Kina så kommer det knappast ske inom överskådlig tid.