So I personally am not particularly religious, but I have to admit that what I have read today on various social networks and on the Internet in general about these religions seems quite interesting to me. Above all, I like the pagan lore in general, the connection between man and nature and the rituals of more or less all polytheistic religions.

https://i.redd.it/50xlr5lck6td1.jpeg

Posted by michalv2000

30 Comments

  1. ConstantSpeech6038 on

    Jelikož věřící nejsi, průzkum těchto náboženství ti nijak neublíží a můžeš načerpat i nějaké zajímavé filozofické pohledy na svět. Indoktrinovat lze pouze děti.

  2. Informal_Scarcity747 on

    Nebudu komentovat skutečné pohanství praktikované jihoamerickými kmeny, ale ten jakýsi revival, co jde vidět v Evropě – ať už jde o kemetismus (neoegyptské pohanství) nebo hellenismus (řecké), nemluvě o starogermánském nebo slovanském pohanství, je podle mého názoru tak 90 % póza pro okolí a možná 10 % okouzlení ne tím náboženstvím, jako spíš nějakou projektovanou představou o nich. Okouzlení asi jako zamilovat se třeba do Taylor Swift potom, co jsi viděl její novej videoklip.

  3. Dreadfulmanturtle on

    Jsou hruba stejně pitomá jako abrahámovský monoteismy ale méně organizované, ergo méně nebezpečné.

  4. Prior-Newt2446 on

    Dokud přívrženci nepraktikují nepřiměřené obětování a nenutí mě se účastnit, tak je to fajn. Jsou to příběhy a symboly, které jsou součástí naší kultury. Navíc pokud se člověk dostane ke střípkům slovanské mytologie, tak je to teprve pořádná jízda 

  5. Significant-Item-223 on

    Archetyp moderního pohana: “Poslouchá jenom metal – všechno ostatní je sračka a není to opravdová hudba – nosí dlouhé vlasy, na baťůžku má placku s mytologickým symbolem Valknut, miluje seriál Vikingové, pracuje v korporátu v IT oddělení, miluje pivo – nejraději má IPU a odmítá “eurochcanky”, po pěti minutách strávených v jeho společnosti se chcete zabít”.

  6. Původní náboženství byla a nejsou a jsou zajímavá pro historiky a religionisty. Žádné moudro z nich neplyne, sepjetí s přírodou atd. je romantická pitomost.
    Co se novopohanství týče, tam je problém, že i když jsou lidé třeba nevěřící, těch 1000-2000 let křesťanství (podle toho jak kde v Evropě) v lidech vytvořilo představu, že pohanství je víra v něco, že to má nějaké vyznání víry, nějakou teologii atd. Ale to původní pohanství nemělo. Původní pohanství bylo především rituální (obětní) praxe. Mýty nebyly kodifikované a nebylo nutné jim věřit. Důležitá byla prostě pravidelná obětní hostina s lokálním bohem či bohy za účelem dosažení dobré úrody atd.
    To, co dělají novopohané, kruh roku atd., to nemá se skutečným pohanstvím nic společného. To je cosplay.
    Zajímavé skutečné a dosud živé pohanství je šintó v Japonsku. Když dělali v Japonsku sociologické průzkumy, tak jim tam zcela běžně vypadla kombinace: Jsem ateista, zapaluji vonné tyčinky před fotkami předků na domácím oltáři a x-krát ročně chodím na slavnost do lokální svatyně. Tam neměli vliv křesťanství, takže pro ně není problém dělat pohanství, aniž by mu přikládali věroučný obsah.
    Moje kvalifikace: studoval jsem religionistiku, zajímám se o Japonsko a mám dost známých mezi českými novopohany.

  7. Engineer-of-Gallura on

    Přijde mi to zajímavější a tolerantnější v principu než třeba křesťanství, ale samozřejmě to ovlivňuje spíše co bych hrál na LARPu, vím že v realitě žádný Three-eyed raven neexistuje a nikdo mi nepočítá karmu za obejmuté stromy…

  8. Jsem křesťan, takže mě ani jedno neláká.

    >spojení člověka s přírodou

    To mi připadá spíš jako romantismus 19. století, než historické pohanství.

  9. SexDrogyRockandRoll on

    Hora Orlík byla prý kdysi místem keltské magie. Dodnes někteří lidé co horu navštívili mluví o podivných úkazech a příhodách které tam zažili.

  10. Som ateista, ale pohanské náboženstvá mi prídu ako jedny z tých normálnejších.

  11. Pokud je ti to částečně blízké, doporučuji číst Mircea Elliada, Micheala Harnera a Marii Gimbutasovou. Skloňování cizích jmen je teror.

  12. Stejna blbost jako vsechny ostatni nabozenstvi. Protoze, pokud buh existuje, pak nabozenstvi a vira ti brani ho poznat.

  13. He_of_turqoise_blood on

    Jako křesťanovi je mi to vcelku jedno, historie mě baví, takže kulturně je to zajímavé, navíc i ty “zbožné babičky” jak si je malujeme v 17. a 18. stol. pořád byly pověrčivé až hanba, a dávat úlitbu “ohníčku” se u nás drželo dlouho. Ze sociokulturního hlediska je to velice zajímavé.

    Nicméně dnešní “pohanství” je (podle mě) celkem k smíchu. Ať si ho praktikuje kdo chce, neberu jim to, ale subjektivně to v mém okolí byl buďto protest proti křesťanství (protože je to “původní náboženství”, které nám zlí křesťani vzali – což je sice pravda, ale nevim nakolik je to motivace k “tradičním hodnotám”, které jsou tak tradiční, že o nich moc dokladů nemáme a leckdy tipujeme), anebo přehnaná fascinace LARPem, ze kterýho si někdo dělá životní styl. Ale pití Svijan z rohu a runový náramky z tebe ještě pohana nedělaj

  14. Já jsem “za mlada” byl celkem “praktikující” slovanský pohan (praktikující tím způsobem, že jsem měl potřebu pořád se předvádět s různými rituály co jsem si vycucal z prstu, prostě puberťák co má potřebu být zajímavý). Něco mi z toho zůstalo i teď, i když už spíš jen jako síla zvyku než cokoliv jiného (a navíc jsem se přestal identifikovat se “slovanismem”, ale to je jiná pohádka). Každopádně mi to pořád přijde fajn, pokud do toho člověk nezačne zaobalovat nějakou svou agendu (alá skinheadi používající kolovrat, neonacisti odkazující se na Ódina a takový mamlasové). Ale rád odpovím na otázky, kdyby někdo měl (ale dopředu říkám, že odpovědi můžou být dost zkreslené).

  15. Šamanismus je mi velmi blízký, v jistém osobním podání je to moje životní filozofie, ačkoliv jsem se již častokrát potkal s tím, že to, co následuji, není šamanismus, konkrétně se zastánci kultury Americkejch indiánů.

    Ale nevim no, každopádně do toho investuju energii a vrací se mi zpátky uvědomění hraničící s esoterickymi schopnostmi mno

  16. Nemám rád křes´tanství, nemám rád islám… možná nemám rád církve bez užší specifikace. V něco věřím, zavání to trochu neopaganismem (božstva, “duše” zvířete i rostlin), ale nelítám po lese v prostěradle o slunovratu. Rituály nevedu. Obdivuju velkoplodé dlouhověké stromy (dub, buk, jírovec, javor) a nikomu to necpu. Nehraju si na žádnýho “slovana” nebo “kelta” či “germána”- ale líbí se mi jejich kultury. Taková osobní víra na kterou si půl roku nemusím vzpomenout a pak mi pomůže.

    Do škatulky nezapadám a ani nepotřebuju. Ale “pohan” je asi to nejbližší. A Vánoce, Velikonoce nebo Mikuláše s dětma v klidu oslavím a žíly mi to fakt netrhá…

    Ale jakmile mi nějakej s křížkem na krku začne hustit do hlavy že bych měl přijmout Ježíše nebo podobný sračky, tak se ve mě probouzí krvelačnej pohan z jejich (pánbíčkařskejch) nejhorších nočních můr! Žádnej zombie kult co rituálně požírá nemrtvý tělo svýho spasitele a pije jeho krev mě nedostane – aneb jsem pak trošku konfliktní a nasranej neznaboh 🙂

    Jiné nabéženství se o mou konverzi zatím nepokoušelo… A jsem si jistej že s moderníma pohanama s jejich divno kulturou bych byl taky rychle hotovej – ale asi by mi trvalo podstatně dýl se dostat do provozní teploty.

    Metal snesu, dlouhý vlasy jsem míval. Dneska jsem skoro plešatej, tak se to nehodí a jsou klidnější hudební styly. Zaklínač je fajn. A zitra bych rád vyrazil na žaludy. Na rozdíl od kaštanů a bukvic letos u nás jsou. A když se tam budu chovat hezky, duchové lesa mi třeba nadělí i nějakou tu bedlu na večeři. Asi takhle…