The researcher: That’s why fewer young people go to nightclubs

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/forskaren-darfor-gar-farre-unga-pa-nattklubb

Posted by Malthesse

43 Comments

  1. Skönt. Nattklubbar måste reformeras. Tillhör den skaran som fick uppleva nattklubbarnas sista dödsryck. Kändes som måndag hela veckan varje gång man gick dit med kurskamraterna. Samma tråkiga spellista varje gång på alldeles för hög volym. Hur kul är det att höra Lil Jon – Get Low och ABBA – Gimme! varje gång man går ut? Slutade med att vi körde stora hemmafester i studentkorridoren istället. Mycket roligare. Tror inte att det är priserna som spelar in, det är mer av en kulturfråga.

  2. Malena_my_quuen on

    Va? Kidsen vill inte lägga 700 spänn på inträde, garderob + 2 öl? Det låter ju jätteskoj.

  3. kyrkligmidsommar on

    >”ungdomar som inte går på nattklubb riskerar att gå miste om kollektiv upprymdhet och en känsla av samhörighet.”

    Jaså? Inte riktigt så jag minns det. Kollektiv upprymdhet, visst, i bemärkelsen att många andra i rummet stojade runt och hade roligt (?). Men samhörighet? Vart fick han det ifrån? Folk umgås i kompisgänget de kom dit med som är samma människor de umgås med utanför klubben, och väldigt få har någon kontakt med någon utanför det kompisgänget. Det är iallafall så jag minns det.

    Jag är 80-talist men tycker hela den här grejen med “klubbdöden” andas rosenskimrande boomernostalgi från 50/60-talisternas sida och självvalt offerskap från krogbranschens sida.

    Nattklubbar var dyrt redan när jag var ung, och nu är det ju rent jävla hutlösa priser, samtidigt som ungdomsarbetslösheten är hög.

    Mer troligt att ungdomar slutat gå för att de helt enkelt har bättre alternativ idag. Jag hade väl oftast kul på nattklubbar när det begav sig men är starkt frågande till om jag alls hade gått om jag hade haft bättre alternativ då.

    Nu tänker jag vara en 30 year old boomer här och helt kontextlöst bara skrika ut varför jag tycker nattklubbar är skit, det baserar sig på att jag faktiskt blev ditdragen på en afterwork av en kollega ca 2019. Detta är enda kvarvarande större nattklubb i en stad med ca 50k invånare, och det är 18-årsgräns:

    * Stort, dansgolv, klockan är 23.30, det borde vara fullt drag, men dansgolvet är tomt och alla trängs runt kanterna och skrikpratar med personen de kom dit med. Fullt förståeligt, för typ varannan person står med mobilen i högsta hugg och väntar på att förnedra nån på TikTok.

    * Inträde 200 kr, garderob 50 kr, en stor stark 100 kr. Bara att kliva in och ta en öl så är vi alltså uppe i 350 riksdaler, vilken 18-25-åring har råd med den skiten i dagens ekonomi?

    * En sak som inte förbättrats ett dugg sedan jag var i den åldern är att det tydligen fortfarande är steroidpumpade gym rats med napoleonkomplex som blir ordningsvakter. Svårt att slappna av när de stryker runt med attackblick och letar efter någon att puckla på.

    * Musiken är knappt värd att klaga på, den har inte heller blivit bättre sedan min tid. Kändes nästan surrealistiskt att de till och med körde samma av vissa låtar fast nu remixade med tyngre bas. Monumental brist på kreativitet.

    * För övrigt en total korvfest, måste varit 3:1 män:kvinnor.

    Kan anekdotiskt tilläggas att jag var på en kul firmafest i somras, när vi blivit rätt dragna är det en tjej i gänget (33 år gammal) som föreslår att vi tar festen vidare till ovan nämnda nattklubb. Hon blev med rätta utskrattad.

  4. ”Sedan i våras finns det inte en renodlad nattklubb kvar i hela Blekinge, något som Blekinge Läns Tidning var först med att rapportera om.”

    Gå på ett bröllop istället om du vill festa i Blekinge. Där kommer precis vem som helst in.

  5. Alltid föredragit hemmafester.

    Billigare, bättre folk och alla kan önska musik hur lätt som helst.

  6. Föga förvånande är ungdomarna inte jättesugna på att betala hutlösa priset för inträde och dryck mot vad man får: kass musik som någon “DJ” slagit på från någon spellista helt utan variation som spelas på alldeles för hög volym. Det finns inga bra ställen att sitta och snacka på och om det finns så är musiken där så hög att det inte går att prata i viket fall.

  7. DiscountFast5059 on

    Sänk priset på alkohol med 50% så det kommer ner på samma nivå som resten av europa så kanske folk går ut, annars kan ni skita i de

  8. Jag tror priserna är avgörande. Över 100 kronor för en öl som kostar max 15 på systemet. Känns ju inte värt. Sen tror jag att det finns en rädsla av att vara ute i nattlivet. Många aggressiva och hetsiga unga män frän andra kulturer samlas gärna nere i stadskärnorna och det är en direkt olämplig miljö att vistas i när man är berusad.

  9. Idiotiska dörrvakter är en orsak varför jag inte går ut så ofta som jag annars skulle.

  10. För dyrt och för stor risk för rån eller utsatt för andra brott. Hemmafester oftast bättre. Mängder av mobilstölder på klubbarna. Folk står å glor mot dansgolvet.

    Sen är utelivet haram för en växande del av befolkningen.

  11. Jag är inte alls förvånad över att färre unga går ut nuförtiden, priserna är helt åt helvete.

  12. Går helt i linje med den generella utvecklingen. Folk flirtar och träffar folk i appar, fenomenet att ragga upp ngn ute är på utdöende. Intressant att de i videoinslaget inte lyfte pandemin heller (även om den nämns i texten, långt ner).

  13. Kanske för att jag inte vill gå döv innan jag fyller 30 när de spelar samma fördömda musik vid smärtgränsen? Kanske för att den höga musiken gör att man inte kan prata med folk oavsett hur högt man skriker i örat på dem? Kanske för att priserna på allt relaterat till nattklubbarna har gått upp för mycket?

  14. Rave scenen har också vuxit i Sverige om man vet var man ska kolla billigt inträde billig alkohol och gas för dem som gör det, inga vakter men folk sköter sig ändå.
    Fullt med ungdomar men som vet att hålla tyst om det

  15. ServantOfNZoth on

    Har aldrig förstått poängen med nattklubbar. Dyra skräniga tillfällen som knappast är en praktisk miljö för meningsfull socialt umgänge.

    När jag var yngre kunde jag aldrig förstå vaför jag hade råd att bränna så mycket pengar på mina hobbys och intressen. På senare år kom jag ju underfund med att det var för att jag aldrig söp eller festade bort mina pengar. 🙂

  16. Ibland, som i denna tråd, märker man att reddit övervägande befolkas av nördar/de som var nördar i sin ungdom.

  17. ThrowawayBecauseSpez on

    En variabel till, från en som har någorlunda bra insikt:

    Svartrave/skogsrave. Raves har verkligen exploderat i popularitet bland unga vuxna, likt 90 talet och början på 00 talet. Nya grupperingar startar hela tiden och blir snabbt välkända bland unga, en tydlig skillnad från tidigare då snittåldern låg en bra bit högre.

    Att gå ut och klubba har blivit extremt dyrt. Stämningen inne på våra svenska nattklubbar är också extremt hätsk, från sura “guccikeps-dörrvakter” till stökiga grabbar inne på klubben som tycks vara där för att starta bråk och trakassera tjejer snarare än att ha kul. När det då plötsligt blir “inne” att gå på raves så faller det sig ganska naturligt att folk rör sig dit istället. Det är åtminstone min personliga spaning!

  18. Kommer ihåg när man vaknade dagen efter en blöt kväll i sthlm i slutet på 90 talet. Man gick till bankomaten dagen efter och kollade hur mycket pengar man hade lagt och fick en fet ångest över att man lagt 600 spänn på Spybar. KÖPTE JAG ETT HELRÖR ELLER?

    Idag är ju 600:- två öl,en shot + inträde.

    Och kollar man klubbarna i Malmö så är ju medelåldern min ålder, typ 40. Kul för kidsen att gå ut och festa med sina föräldrar. På min tid var nattklubbar 20+. Kanske var någon 30+

  19. Är student, 25+, och går ut på klubb minst 1 gång i månaden. Bor i en inte jättestor studentstad, vi har 2 ”renodlade” nattklubbar och några barer/dans.

    Om man planerar sitt festande och har förfest med gänget innan man går ut behöver man inte lägga så mycket pengar på dricka på klubben, och inträdet brukar ligga på max 100kr. Om man går på studentkvällar kan det lätt ligga på typ 50kr. Har aldrig betalat för garderob.

  20. Ungdomar vet jag inte, men här i Malmö försöker folk sitt bästa att gå ut och festa trots halvtaskiga alternativ.

    Jag brunt gå till karaoke ställen, rena dansställen, livemusik/konsertaktiga ställen. Alla har varit mycket trevliga och mycket folk på. Förutom ett ställe där det drog runt medelålders män med öl i handen och sura miner. Det kändes som att de var spanade rovdjur som letade efter dyngraka kvinnor att utnyttja. Riktigt obehagligt.

  21. Kårhuset var oftast roligare och billigare än stadens klubbar. Jag antar att det fortfarande är så.

  22. dinmammapizza on

    Gick in på en en gång när det var gratis inträde och de var bara massa 30-40 åringar eftersom de är de enda som har råd att vara där. Kostade 95 för en 33cl Heineken medan de finns 40cl norrlands för 39 på krogen

  23. Nu har jag väl aldrig varit särskilt förtjust i just nattklubbar, men nog är det synd om dagens ungdomar som inte har samma möjligheter att svina loss som förr. Jag var på en musikfestival i somras och såg några fjortisar som var typ emos/pandor. Jag blev lite nostalgiskt glad eftersom jag inte sett sådana på många år, men insåg sedan att de stackarna inte kunde gå omkring med en sliskig men alkoholstark cider i ena handen och en cigg i den andra som normala unga festivalbesökare, eftersom både rökning och medhavd alkohol var strängeligen förbjuden på festivalområdet. Vakter sprang omkring och spanade efter rökpelare på ölserveringen och sade åt folk att släcka sina cigg (rökförbudet ledde förstås till att alla blev rejält myggbitna). Jag noterade att det verkade vara mer fest utanför staketet (där folk stod och rökte och drack upp sin öl innan de gick in).

    När jag var ung kunde man se dräggiga punkare dricka direkt ur dunken medan de dansade framför scenen, utan att de blev utkastade eller ens tillsagda, och tobaksröken (och säkert lite annan rök också) låg som en dimma i öltältet. Så ska det vara!

  24. Säkert väldigt många olika anledningar.

    – Ekonomi, många unga har knappt råd med hyra och mat, att då betala inträde + dubbelt vad det kostar på systemet för en öl? Nope. Då kan man lika gärna vara på hemmafest och ta med egen sprit.

    – Teknik, många unga använder sig av teknik för att få ett socialt sammanhang som motsvarar det många brukade få ut av klubben, inte minst när det kommer till att hitta ligg/partner.

    – Kultur, och här pratar jag utifrån mina syskonbarns berättelser (m21 respektive f19) men det känns som att där är en ganska otrevlig/dräggig stämning ute nu. Det har ju alltid funnits så klart men utifrån det jag hör från dem så får jag intrycket av att det är märkbart mycket mer nu. Alla tror de är universums centrum, samtidigt som väldigt många fler går ut mer för att ställa till bråk än för att ha roligt. Som sagt, de puckona har alltid funnits men antalet verkar ha blivit fler, eller kanske andelen?

  25. Föredrar lokalfest framför krogen. HB dunken på bordet, beer pong, poker, armbrytartävling, nya kompisar för livet. Inga griniga vakter som slänger ut nån för minsta lilla. På lokalfest kan man ha roligt på riktigt.

    En polare äger en evenemangslokal som han hyr ut till bröllop, födelsedag med mera. Några gånger per år blir det rejält med drag när han ordnar egna fester.

    Var längesedan jag var ute på krogen/nattklubb (Allstar) gillar dock supporterbaren på Arenan. En lördag 21:30 stannar jag hellre kvar på Arenan efter matchen å festar där än att gå till nån närliggande krog. Enda roliga med Allstar är blackjack bordet folket man ser där är samma helg efter helg.

  26. I_poop_deathstars on

    Pröjsa utlösa summor för att bli knäad i tänderna av en tjackad dörrvakt? Eller kanske få höra 2018 största hits?

    Nej det är fan bra att kidsen har vettigare saker för sig.

    Tror att dem som verkligen gillar att festa håller sig till privata evenemang.

  27. Går jag ut då går jag ut för att släppa loss efter mina egna kriterier. Bor man 20 min från Köpenhamn finns det massa att ha koll på och välja mellan. Det finns nästan alltid någon större eller lite mindre känd artist/DJ/grupp som spelar. Ingen chans att jag går ut på någon sk nattklubb i Sverige, speciellt inte i Malmö.

  28. SpankMyTittys on

    Tror att tinder och nätdejting har en stor del att göra med det. Många som gick ut gick ut för att leta ligg. Nu kan man göra det hemma i soffan.

  29. GrandPastrami on

    Alkoholer är för dyr.
    Inträdet för högt.
    Musiken suger.
    Folk är aggressiva.

    Varför skulle man vilja gå ut.

  30. takeitchillish on

    Kanske också beror på demografin? En större muslimsk population som inte dricker?

  31. Fingerspitzenqefuhl on

    Priserna spelar onekligen roll. Nationsklubbar i Uppsala är fortfarande smockade med mkt långa köer. Inträdet är i regel gratis för de med medlemsskap och ölen går väl lös på 20-30 kr.

  32. Infamous_Tomato_8705 on

    Det har blivit dyrare och unga har mindre pengar och ser ut att vara helt jävla körda i framtiden. Utöver detta är det livsfarligt att gå ut idag, massa importerade rövhål som knivhugger dig för att du vinkade åt deras syrra. Sedan flera som spenderar dagar och kvällar med gaming och andra skärmar likt många av oss äldre en gång gjorde i kontrast med jämnåriga, intresset för alkohol är inte detsamma.

  33. Var på nattklubb ett fåtal gånger när jag var 20. Ingen höjdare, klistrigt golv, allting var pissedyrt, toaletterna rena hälsofaran, för hög musikvolym så man kunde ej prata. Förfesterna däremot var ju oftast väldigt trevliga.

  34. Kommer bli downvotad här men det finns en viss grupp av människor som går ut på nattklubbar för att vara stöddiga och skapa bråk. En grupp av människor från nationer utan några medaljer i vinter-OS
    Tror det bidrar till att folk är mindre taggade att gå ut.