If we ignore the fact that insurance companies are not exactly poor people who need to be protected… and the fact that it is idiocy to say so "item"….. how does this go through legally?

What the repairers are doing is a classic cartel, and cartel collusion is prohibited. The Law on Prevention of Restriction of Competition states:
"”cartel” is an agreement or concerted conduct of two or more companies, the purpose of which is to coordinate their competitive behavior on the market or to influence the relevant factors of competition through practices such as the determination or coordination of purchase or sale prices or other trading conditions……"

Given that they publicly declare that they act in concert, and that their goal is to achieve higher prices in the market – how is this not in violation of the said law?

EDIT: since most of the answers are on the same footing, I’ll re-emphasize the key part of what I’m interested in. It is clear that every individual or company has the right to decide with whom to work. But – this is about COORDINATED ACTION, which is explicitly mentioned in the Act, and from this point of view, the question is why it is not a cartel.

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/stavkajoci-avtoserviserji-napovedujejo-zaostritve-kljub-stavki-z-generalijem-niso-zblizali-stalisc/721907

Stavkajoči avtoserviserji napovedujejo zaostritve, kljub stavki z Generalijem niso zbližali stališč
byu/Lazy_Aarddvark inSlovenia



Posted by Lazy_Aarddvark

9 Comments

  1. Problem je tu, da je zavarovalnica tista, ki reče koliko bo plačala serviserju, ne serviser koliko stane popravilo zavarovalnici.

    Serviser, ker je privatnik, lahko zavrne poslovanje s komerkoli želi, dokler ne diskriminira na podlagi nekih zaščitenih dejavnikov (spol, rasa…). To, da ne želi delati za neko zavarovalnico, ali z ljudmi, ki nosijo črne majice je povsem legalno.

  2. A ne bi bil kartel če bi zahtevali svojo ceno povsod in vedno – skratka na trgu v splošnem?
    Izgleda pa imajo problem le z točno določeno zavarovalnico in ne na celem trgu. Nimajo težav z ostalimi zavarovalnicami in nimajo težav s strankami, ki poslujejo mimo zavarovalnic.

    Sploh pa ni govora o tem, da vsi zahtevajo enako – t.i. kartelno dogovorjeno ceno – ampak samo da začne Generali plačevati več.

  3. Kasen kartel? Privatnika nihce ne more prisiliti v poslovno sodelovanje z nekom s katerim nima interesa poslovno sodelovati.

    Generali lahko ustanovi svoje delavnice kjer bo diktiral pogoje. Privatnikom jih pac ne more.

  4. Acceptable_Tomato548 on

    torej če grem js lidl pa recem da bom za kilo pišcanca placu 1 evro pa rečejo hvala lepa, pa grem pol v spar pa se scenari ponovi, pa potem isto v hoferju. in potem ker trgovcem dopizdi da vsak dan pride 500 istih idiotov v trgovino in javno objavijo da nebojo piscanca po 1e prodajali. je to kartel? ni

  5. Bojkot =/= kartel. Podjetje lahko posluje z drugimi podjetji po svoji presoji. Tole kar ti praviš je na nivoju Muskove tožbe proti podjetjom ki so rekli, da ne bodo oglaševali na Twitterju

  6. Historical_Face_4668 on

    Ne poznam bogatih kleparjev in avtoličarjev.
    Tudi delavnic nimajo ravno vrhunsko opremljenih.
    Veliko jih kose suši na zraku, na stojalih posejanih okoli dvorišča.
    Delo je pa umazano in strupeno. Vdihavaš pline pri varjenju, prah pri brušenju in hlape pri lakiranju.
    Sanjska služba biti 8ur dnevno z masko na glavi, a ne..
    Z razlogom teh delavcev primanjkuje.

  7. Če bi imel na eni strani 160 avtoserviserjev, ki bi dvignili ceno ure dela iz 30 na 50 EUR za prebivalstvo bi vsi temu rekli kartel (nekako to hočejo doseči), v praksi preko dviga cene zavarovanja bodo to tudi dosegli, če jim uspe. Tudi dejansko v praksi so na slabšem zavarovanci Generalija, ki se jim dogovorjeno omejuje, kje bodo dobili servis. Tudi privatniki so v tem primeru podjetja in se med seboj preko organizacije dogovarjajo za ceno. Ampak to, da je na drugih strani ena močna organizacija in ne splošen kupec lahko malo spremeni zadeve, sploh če gre za podjetje, ki ima visok tržni delež. Če bi bil Generali monopolist bi verjetno, čeprav so tu znaki kartelnega dogovarjanja bilo to sprejemljivo. Ampak niso, dvomim tudi da so največji na trgu, tako da po moje gre za kar problematično aktivnost SDA verjetno zrelo za kakšen opomin vsaj s strani AVK. Mi je malo čudno, da se celo sami niso odločili za komentar tega oziroma Generali, da ni naredil prijave.

    Tudi sama “stavka” je do neke mere omejevanje konkurence (ekstremen primer bi bil, da bi hipotetično imel Triglav imel ekskluzivne dogovore z večino slovenskih serviserjev). En privatnik lahko zavrne kogarkoli, ne sme pa se jih 100 dogovoriti, da bodo zavračali določene. Lahko pa jih 100 samih (brez kolektivnega dogovarjanja prek organizacije) pride do odločitve, da ne bodo delali z Generali. Določanje cene je še toliko bolj problematično, javno izpostavljanje cene še bolj.

    Bolj podrobno o kartelih: [https://www.gzs.si/pripone/OPOMNIK%20-%20kartelno%20dogovarjanje%20in%20prepovedano%20omejevanje%20konkurence.pdf](https://www.gzs.si/pripone/OPOMNIK%20-%20kartelno%20dogovarjanje%20in%20prepovedano%20omejevanje%20konkurence.pdf)

  8. Imam podobno slabe izkusnje tudi na drugem podrocju z njimi. In konstantnim opletanjem s pravnimi groznjami, nadutimi odvetniki, cetudi je krivda pri njih. In neskoncnim zapravljanjem odvetniskega retainer denarja, cetudi je financna ocena njihove krivde par jurjev.