Assignment Review Where’s Therese?

https://www.svtplay.se/video/KQrdZyz/uppdrag-granskning/var-ar-therese

Posted by Aintandsmall

14 Comments

  1. Väldigt sorgligt avsnitt, om det är som jag in anta så är det ju några assistenter som länt sig hotade av föräldrarna för att de har varit gapiga. Spoilar lite men Optio begärde att hon skulle beläggas med skyddad identitet omgående när de tog över henne. Men i slutet av programmet så ska de ha begärt att få ny förmyndare men att det inte går så ta skyddade personuppgifter.

  2. Det här får verkligen eld i hjärtat!
    Alltså, vad i hela fridens namn gör Optio?
    Vilka jävla äckel!😡🤬👿☠️

  3. MechaAristotle on

    Optio och Kura Omsorg beter sig så jäkla skumt…de företag bör genomlysas och tas ner på jorden, sån arrogans i deras kommunikation.

  4. Programmet gestaltar föräldrarna som helt oskyldiga, men så är det sannolikt inte. Föräldrarna får ju inga frågor från UG om hurvida de har hotat förvaltare/assistent eller till och med kört på en med bil, så som stog i ett av dokumenten.

    Jag undrar verkligen varför föräldrarna och förvaltare varit i konflikt till att börja med.

  5. Opti är riktigt otrevligt företag när man läser om dom. En gubbe i stan råkade ut för dom men fick till slut rätt i domstol men det tar sig mot HD. Sen är det skandal att kommuner, domstolar med mera kan ge förvaltare utan att ens meddela personen det berör. Erkänner att just detta fall nedan kanske inte är Optis fel men ändå varför ska privatabolag med vinstintresse sköta förvaltarskap.

    [Uppmärksammade fallet till HD](https://www.allehanda.se/2024-09-12/uppmarksammade-fallet-till-hd/?shareSource=sharebutton)

    >86-årige Arne Gavelin i Seltjärn fortsätter sin kamp mot staten.

    >Nu ska fallet upp i Högsta Domstolen.

    >– En upprättelse att HD väljer att pröva mitt fall, säger Gavelin till ÖA via sitt ombud.

    >Arne Gavelins ombud, Alexander Ottosson på Centrum för rättvisa, säger till ÖA:

    >– Att Högsta Domstolen meddelar prövningsbeslut är principiellt viktigt, och mycket viktigt för Arne Gavelin.

    >Gavelin har i tidigare intervjuer sagt att det förvaltarskap han dömdes till har känts som en livstidsdom.

    >– Jag hade förlorat alla mina rättigheter och ställts utanför samhället. Det har varit oerhört förödmjukande, säger Gavelin.

    >Det var i december 2018 som den då 80-årige Arne Gavelin plötsligt inte kunde ta ut pengar från bankomaten.

    >Hans kort och konton hade spärrats. Först efter en dryg vecka utan pengar fick han ett brev från Ångermanlands tingsrätt.

    >Gavelin hade av tingsrätten förordnats en förvaltare. En för honom okänd person som befann sig i Västerås. Det hade skett utan att han fått någon information och utan att det fanns någon medicinsk utredning som bedömde hans behov av förvaltare.

    >Tingsrättens dom gav Arne Gavelin rätt till ett skadestånd på 60 000 kronor, vilket han inte var nöjd med.

    >Även i hovrätten fick Gavelin rätt; där tilldömdes han ett skadestånd om 80 000 kronor.

    >Vilket han inte heller var nöjd med, utan han bestämde sig för att gå vidare med hjälp av ombudet Alexander Ottosson från Centrum för rättvisa.

    >Gavelins krav är skadestånd på 250 000 kronor.

    >– Där ligger det kvar. Arne kräver 250 000. Anledningen till den summan är att lagstiftaren sagt att det kan röra sig om den summan vid allvarliga överträdelser när det gäller fri- och rättigheter, säger Ottosson.

    >Arne Gavelins fall är första gången som statens ansvar för felaktiga förvaltarskap prövas i domstol.

  6. Kan inte polisen göra något? Tyckte det var så märkligt när de blev ombedda att lämna Therese när hon ville att de skulle stanna, undrar vad polisen hade gjort om de tillkallades till platsen

  7. CharityIndividual966 on

    Läste i en artikel att Therese och Arne Gavelin hade samma förmyndare så dvs Linda Walegren 👀

  8. Whole_Bet6182 on

    Vad är det för d,,,  verksamhet? Jobbar de helt utanför all kontroll av ivo och socialstyrelsens lagar.
    Jag kommer driva på den här frågan till slutet .
    Det är ju värre än på medeltiden.

  9. Är ifrån samma stad, och är bekant med assistenten. Känner inte till föräldrarna överhuvudtaget. Men det här fallet verkar vara helt jävla tokigt.

  10. Dazzling-Librarian59 on

    Linda verkar vara en skandalförvaltare. Inte bara det här fallet. Kan alltid mejla förnamn@företag.se och fråga hur hon tänkte 🤯

  11. Vilket jävla pissföretag, jag gick in på deras hemsida som ser ut att vara gjord av en tioåring. Hur kan man beställa uppdrag från dom? Hoppas att ingen anlitar dom i framtiden samt att föräldrarna orkar stämma dom. Ren och skär kidnappning av Therese.

  12. Granskningar som dessa får en att vilja legalisera vapeninnehav för självförsvar mot staten.

    Men man ska också ha i åtanke att man faktiskt aldrig får se något av beslutsunderlaget, det i sig är en varningsklocka, men samtidigt kanske med god anledning. Sen att Opti och Kura omsorg verkar låta sina “klienter” driva deras kommunikationsavdelning är sekundärt.

    Det sagt så är jag personligen övertygad om att i princip ingen i denna myndighetshistoria har en aning om vad dom sysslar med eller vilka dom anlitar, men, var källkritiska, underlaget presenterades aldrig pga sekretess, vilket än en gång kan vara en röd flagga, men också av vääääääääldigt god anledning.

    Oddsen är dock att alla involverade från myndigheternas sida här har rört till det ordentlig, anlitat inkompetens och nu locket på överallt för att slippa skämmas. Att kasta en stackare under bussen för att “save face” är en uppoffring myndigheter ofta är villiga att göra.