235 million was set aside for 1,000 jobs – 13 were employed

https://omni.se/235-miljoner-avsattes-for-1000-jobb-bara-13-har-anstallts/a/vgwxgm

Posted by FlowersPaintings

9 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [235 miljoner avsattes för 1 000 jobb – 13 anställdes](https://omni.se/235-miljoner-avsattes-for-1000-jobb-bara-13-har-anstallts/a/vgwxgm)

    >När den subventionerade anställningsformen etableringsjobb infördes **vid årsskiftet var målet att skapa över 1⁠ 000 jobb. Men hittills har bara 13 personer fått anställning,** rapporterar Ekot.
    >
    >Simon Petersson, biträdande avtalssekreterare på IF Metall, säger att det är bekymmersamt. Han menar att Sverige har en hög arbetslöshet och att industrin samtidigt har ett stort behov av personal.
    >
    >– Jag kan inte förstå hur den här ekvationen går ihop sig faktiskt, säger han till radion.
    >
    >Sofia Rooth Andersson är ansvarig för etableringsjobben på Arbetsförmedlingen. Hon säger att hon hoppas på en snöbollseffekt när fler arbetsgivare får upp ögonen för anställningsformen.
    >
    >**Totalt har regeringen avsatt 235 miljoner kronor för etableringsjobben i år. Nästa år är planen att höja summan till en halv miljard.**

    [Arbetsförmedlingen – Etableringsjobb](https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/extra-stod/stod-a-o/etableringsjobb#:~:text=Vad%20%C3%A4r%20etableringsjobb%3F,den%20arbetsgivare%20som%20anst%C3%A4ller%20dig.)

    >Etableringsjobb riktar sig till dig som varit arbetslös länge eller är nyanländ. Stödet ska göra att du lättare etablerar dig på arbetsmarknaden.
    >
    >Vem kan få etableringsjobb?
    >
    >Du kan få ersättning för etableringsjobb om du har fyllt 20 år, är arbetslös och är arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
    >
    >Du behöver också uppfylla något av nedanstående:
    >
    >Du har varit arbetslös eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program på heltid under minst 24 av de senaste 27 månaderna.
    >
    >Du deltar i etableringsprogrammet.
    >
    >Du är nyanländ och har under de senaste 36 månaderna fått uppehållstillstånd eller uppehållskort.

  2. Problemet lär vara kompetens i vilket fall 12 år av skola går inte att ta igen för invandrare på 3 år om grundnivån är analfabet.

  3. Ska man öka kompetensen så måste man öka CSN så folk som är i arbete inte känner att plugga är en omöjlighet rent ekonomiskt.

    Omställningsstödet är rätt väg, men omöjligt att få pga för många ansökningar.

  4. FuzzyPurpleAndTeal on

    Regeringen och dela ut skattepengar till företag utan att få något tillbaka. Nämn ett mer ikoniskt duo.

  5. Man kan ju hoppas att de fick några miljoner i lön iaf, jag menar det är ju bättre än att pengarna bara försvann

  6. Vart tusan finns dessa industrijobb? Känns som marknaden tagits över helt av bemanningsföretag, låga löner och lösa anställningar, klart folk söker sig till andra jobb

    Edit: från arbetsförmedlingens hemsida:

    ”Din inkomst består av lön från arbetsgivaren och ersättning från Försäkringskassan. Tillsammans motsvarar lönen och ersättningen den lägstalön som finns i branschens kollektivavtal.”

    Som vanligt alltså, lönerna är piss och arbetsgivarna klagar över brist på arbetskraft, helt absurt.

  7. Malena_my_quuen on

    Så cheferna lägger pengarna i fickan och “letar febrilt” efter fler anställda. Korruption på högsta nivå.

  8. *Etableringsjobb riktar sig till personer som varit arbetslösa en längre tid och till en viss kategori nyanlända för att lättare etablera sig på arbetsmarknaden.*

    Surprise.