Report: Jews in Sweden experience reduced trust

https://omni.se/rapport-judar-i-sverige-upplever-minskad-tillit/a/4BmWzG

Posted by FlowersPaintings

8 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [Rapport: Judar i Sverige upplever minskad tillit](https://omni.se/rapport-judar-i-sverige-upplever-minskad-tillit/a/4BmWzG)

    >Judar i Sverige känner minskad tillit till det svenska samhället efter Hamas terrordåd ifjol. Det visar en ny rapport från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet enligt SR Ekot.
    >
    >– Om jag som jude inte kan vara den jude jag vill vara i det offentliga så är det ett uttryck för antisemitism, men det är en antisemitism som är osynlig för andra, säger Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet.
    >
    >Enligt Mattsson drar sig många i den judiska minoriteten undan. Han säger att det är viktigt att ”vi ser det lidandet oavsett vad vi tycker i övrigt”.

    Läs vidare – Omni

    * [Brå – Kraftig ökning av antalet anmälda antisemitiska hatbrott hösten 2023](https://via.tt.se/pressmeddelande/3451969/kraftig-okning-av-antalet-anmalda-antisemitiska-hatbrott-hosten-2023?publisherId=1026483&lang=sv)
    * [TT – Kraftig ökning av antisemitiska hatbrott](https://tt.omni.se/kraftig-okning-av-antisemitiska-hatbrott/a/xmRdw8)
    * [SVT – Stor ökning av antisemitiska hatbrott i Europa](https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stor-okning-av-antisemitiska-hatbrott-i-europa)
    * [SVT – Både judar och muslimer i Stockholm vittnar om ökat hat](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/bade-judar-och-muslimer-i-stockholm-vittnar-om-okat-hat–g5ieem)
    * [SVT – Ny rapport: Svenska judar upplever bristande stöd från samhället](https://sverigesradio.se/artikel/judar-i-sverige-upplever-brist-pa-stod-mot-antisemitism)

  2. FlowersPaintings on

    **Lite kontext om antisemitism i Sverige genom åren.**

    * [2024 – Omni – Stor ökning av antisemitiska hatbrott efter Hamas dåd](https://omni.se/stor-okning-av-antisemitiska-hatbrott-efter-hamas-dad/a/RzxXpO)
    * [2022 – SVT – Imam kallade judar för ”apornas och svinens avkomma” – åtalas för hets mot folkgrupp](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/imam-kallade-judar-for-svinen-och-apornas-avkomma-atalas-for-hets-mot-follkgrupp)
    * [2018 – Expo – Brandattacken mot synagogan i Göteborg var ett hatbrott](https://expo.se/nyhet/brandattacken-mot-synagogan-i-goteborg-var-ett-hatbrott/)
    * [2017 – SVT – Efter hot från nazister – judiska föreningen lägger ner](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/efter-hot-fran-nazister-judiska-foreningen-lagger-ner)
    * [2017 – Aftonbladet – Brandbomber mot judiskt kapell i Malmö](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaJkXj/brandbomber-mot-judiskt-kapell-i-malmo)
    * [2012 – SR – I natt sprängdes en bomb vid synagogan i Malmö](https://sverigesradio.se/artikel/5289458)

    [2020 – SVT – Antisemitism (hela caset) – Svenska nyheter](https://www.youtube.com/watch?v=dT9Nnc5el8k)

    > Den vanligaste förövaren av antisemitism i Sverige är enligt en omfattande kartläggning över den upplevda antisemitismen svarad av judar i Sverige 2018.
    >
    > * Islamister: 40%
    >
    > * Vänstern: 27%
    >
    > * Nasister: 18%

  3. Jag är mer benägen att tro på judar en vänsterfolk/islamister/nazister står dock aldrig speciellt högt i kurs…

    Men extremister av någon smak går aldrig att lita på.

  4. TheKeyboardChan on

    Är inte detta generellt för religion i Sverige?
    Den tillför inget i vårt samhälle utan skapar bara klyftor och intriger.

    Märkligt bettende egentligen att grupper springer runt och hittar på egna lagar och regler. Ska vi inte göra det som ett samhälle?