You know how it is in Norway. So it is the Swedish Traffic Agency that has brought this issue back to life.

Image is taken by camera 1 on a stretch regardless of speed. Camera 2 does the same and then the average speed is calculated. If it is above the permitted average speed for the distance driven, the images and data are sent to the speed camera unit at the Police in Umeå.

In 2006, after all, this was on the agenda, then it did not go ahead because it encroached on personal integrity.

The government has not yet taken a position on this. It is estimated to be able to save up to 7 lives per year in traffic.

Yes, it feels like it was only a matter of time before this would happen. What does Reddit think, will this come true?

Source: https://carup.se/sa-vill-trafikverket-mata-farten-mellan-kameror/

https://i.redd.it/rfxrhpx4vard1.jpeg

Posted by Republic_Jamtland

17 Comments

  1. Kommer bli ett antal komiska år under tiden som praxis för utredningarna ska hamras ut. Hur man ska säkerställa vem som kört, om samma person kört hela sträckan mellan de två fartkontrollerna (a la eftersupningsargumentet), om böter/delgivning ska skickas till registrerad bilägare, helt nytt segment för kriminella målvakter där folk bröstar fortkörningsböter åt ägarna, osv.

  2. shotguywithflaregun on

    Låter rent spontant som ett utmärkt sätt att spåra till exempel militära fordon och transporter, då Trafikverket inte är kända för sin säkerhet. 

  3. Jag tycker det är integritets kränkande och visar på en generellt bristande tillit till sina medborgare. Visst finns det fartdårar men en person som ska åka över landet och råkar ligga +10kmh på en lång sträcka med ingen trafik ska inte åka på onödiga botar. Nollvisionen har ju goda intentioner men det kommer alltid finnas dödsoffer i trafiken det är en oundviklig konsekvens och risk med bilar i allmänhet, det är ett utbyte man gör för friheten det ger. Men man kan inte heller fortsätta att kränka människors egna autonomi.

  4. “Det skulle rädda väldigt många kvinnoliv om vi hade kameror in i hemmet, då en väldigt stor skara av kvinnomord utförs av bekantskap.” Ungefär samma argument. Väldigt bra sätt att återigen generalisera kamerabevakning över befolkningen. Usch.

  5. Med tanke på hur duktiga våra myndigheter är på att läcka information känns det ju som en typisk dålig ide att börja lagra sån här typ av information.

  6. Nej. Höj straffskalan för fortkörning istället, som i Norge.

    Kan de bara giva fan i att öka övervakning och datainsamling på sina medborgare? Jävla idioter.

  7. SpecialistAuthor4897 on

    Jasi
    Som en som använder farthållare… jag vet inte om jag bryr mig jättehårt.
    Jag tycker att alldeles för få håller hastigheterna och det är ett genuint problem att folk verkar inte respektera trafikregler och lagar (trafik lagar verkar vara förslag i folks värld, medans ex att stjäla är helt olagligt men att övertrassa hastighet är helt lugge)

  8. > 2006 var ju detta på tapeten, då gick det inte vidare på grund av att det inkräktade på den personliga integriteten.

    Tänk att vara politiker och tycka att detta är en integritetskränkning och sen vända sig om och rösta JA till chatcontrol. Obegripligt.

    Jag förstår ärligt talat inte hur man kan dra slutsatsen att det är en integritetskränkning att ta TVÅ bilder av en förare, ifall det inte var en kränkning att ta EN bild? Alltså hur går det resonemanget egentligen?

  9. Hört rent anekdotiskt att folk i norge kör fort som fan efter första kameran, sen ställer de sig vid vägkanten och väntar några minuter innan andra kameran. Så snittet ändå hamnar under hastighetsgränsen. Bara för att de kan.

  10. TheKeyboardChan on

    Ja tack! Fler kameror, snitthatisgheter och låt kamerorna vara på hela tiden.

    Jag vill även slå ett slag för att placera kameror där de tar så många fortkörare som möjligt, inte bara placera dem där “de gör som mest nytta”

    Mvh
    En som är trött på alla idioter som kör för fort…

  11. Det är väl inte mycket konstigare än att man filmas under hela tiden som man går runt på Clas Ohlson? Istället för att fotas enbart vid två tillfällen med förvarning innan.

  12. Enorm_Drickyoghurt on

    Om de hade höjt hastighetsbegränsningarna lite först så kanske man inte hade ogillat fartkameror så mycket, och snittmätning är ju ren idioti, då MÅSTE man hålla koll på hastighetsmätaren hela tiden, vilket gör att man kollar på vägen mindre. Tror inte det finns någon som aldrig råkat köra 10km/h för fort på en lång tom raksträcka, för man kollar på vägen, inte instrumentbrädan.

    Och vissa vägar kör alla för fort på, och med tanke på hur få som krockar borde man kanske överväga att höja hastighetsbegränsningen till det som folk faktiskt kör, och så kan man sätta kamerorna där det finns fara med att köra snabbare. En sträcka jag kört nästan dagligen hela sommaren är 80 hela vägen, utom genom samhällen, där det är 60. Alla kör 100 hela vägen. Jag saktar ner till hastighetsbegränsningen genom samhällena, för husen står nära, de flesta utfarterna går rakt ner på vägen jag kör på, det kan finnas barn som springer omkring osv. Sätt kameror i de samhällena och höj hastighetsbegränsningen till 100 överallt där det är 80 på den sträckan så hade jag hållt hastighetsbegränsningen hela vägen.

  13. Med tanken på att det har läckt en jävla massa till ofrämmande makter förut så tycker jag det här är en riktigt dålig idé. Det är ett hot mot landets säkerhet då det blir ändå lättare för fienden och planera bakhåll mot försvaret. Tycker också det är skrämmande med tanken på att vi har både tjänstemän på Säpo och incidentberedskapen som ska och borde vara anonyma för detta landets säkerhet.

  14. Problemet är att främmande makt som Ryssland kommer att få tillgång till all data som samlas in, det är inte frågan om utan när.

    Man skulle till exempel lätt kunna kartlägga hur statsledningens personskydd och andra intressanta personer rör sig i vilka bilar, tidpunkter, platser med mera och eftersom hela körkortsregistret med bilder och allt redan läckt så kan man enkelt identifiera förarna och kartlägga sina mål.