Ninth graders’ grades are falling – lower percentage of those eligible for upper secondary school

https://sverigesradio.se/artikel/niondeklassares-betyg-sjunker-lagre-andel-ar-behoriga-till-gymnasiet

Posted by Mellanchef

16 Comments

  1. 20 år av total katastrof inom skolan med fokus på allt förutom elevresultat och det går sämre för skolan? Jag är chockad.

  2. Soppig artikel, de pratar återkommande om nivåer som blivit lägre eller högre, men nästan aldrig från vilken nivå eller hur stor ökningen eller minskningen är, dvs svårt att bilda sig en uppfattning om allvarligheten eller för den delen jämföra trenden mellan grupper.

  3. Låter väldigt osannolikt att elevernas utbildning  skulle bli sämre när man lägger skolpengen på aktieägare istället för eleven..

  4. HistorianMinute8464 on

    Ja, vad förväntar man sig när lärarnas löner inte hänger med marknaden, skolan är kaos och vi importerar så många analfabeter vi kan. Trodde någon att det skulle sluta bra?

  5. Tänk om… lärarna fick disciplinerna sina elever när brÃ¥kstakarna förstör klassmiljön för de andra? Nej, vi ska straffa lärarna istället och lÃ¥ta eleverna göra som de vill.

  6. Vad konstigt, har skolverket inte en välutvecklad och nyanserad läroplan som skolorna kan följa kanske?

    LÃ¥ter ju busenkelt.

    Lgr11 och gy2011 är ett jävla skämt. Jan Björklund borde fan skämmas och Liberalerna borde ha åkt ut 2014.

  7. Då är det ju bra att man skrotar F och gör om betygsystemet till en 10 gradig skala så det blir ännu rörigare för lärarna.

  8. Det kommer bli ännu värre om några år. Är lärare för en årskurs 6. Vi gjorde nyligen en undersökning genom ett system som kallas Legilexi, det hjälper att mäta kunskaper i svenska under de tidiga åren i skolan. Min elevgrupp fick ett resultat som säger att 13% av 49 elever är godkända i svenska för sin ålder.

    Barnen läser inte, samtalar inte, skriver inte. Konstigt att det går som det går.

  9. Då har ändå inflationen gällande betygen pågått betydligt längre än den ekonomiska inflationen. Här måste vi tillsätta en flerårig utredning som inte kommer fram till några som helst slutsatser kring vad problemen kan bero på.

  10. Ärlig fråga. Varför går inte lärare ut i strejk? Varje år läser man att resultatet sjunker, det är mer hot och våld, resurser dras in, arbetsmiljöproblem, fler sjukskrivningar bland lärare etc. Hur kommer det sig att det får fortsätta såhär?