Kinberg Batra: No plans to resign

https://www.svd.se/a/0VoK8A/jo-riktar-allvarlig-kritik-mot-anna-kinberg-batra

Posted by Dazzling_Rub3525

24 Comments

  1. Dazzling_Rub3525 on

    **Bristande respekt, nonchalant och jävig. Justitieombudsmannen (JO) riktar allvarlig kritik efter utredningen av Anna Kinberg Batras rekryteringar till länsstyrelsen. Men hon tänker inte avgå.**

    ”Jag har gjort fel”, säger Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholm län, i ett pressmeddelande.

    ”Både jag själv och myndighetsledningen tar kritiken på stort allvar, och jag beklagar särskilt de effekter som mitt agerande har fått för medarbetare och andra.”

    Att agera nonchalant eller respektlöst var aldrig avsikten, enligt landshövdingen.

    ”Tvärtom tar jag både rollen och myndighetens viktiga uppgifter på stort allvar, och förtroendet för dessa är av största vikt även för mig.”

    Hon har inga planer på att avgå, utan ska arbeta för att ”återvinna och förtjäna förtroende”.

    ”Det kommer kräva mycket och säkert även ta tid, men det är den uppgift jag nu kommer att prioritera. Länsstyrelsen har viktiga uppgifter för ett starkare och säkrare län”, säger Anna Kinberg Batra.

    JO har granskat tre rekryteringar gjorda av Anna Kinberg Batra. Detta efter att Aftonbladet avslöjat att Kinberg Batra rekryterat två vänner till jobb på länsstyrelsen som planeringschef och organisationsutvecklare.

    **JO: Följde inte grundlagen**

    Senare framkom även att hon rekryterat en person till tjänsten som beredskapschef, som inte uppfyllde kraven på akademisk examen.

    Enligt JO, som nu utrett saken, följde Kinberg Batra inte grundlagens krav på saklighet när hon rekryterade de tre personerna till länsstyrelsen.

    – Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande, säger JO Per Lennerbrant, i pressmeddelandet.

    Enligt JO visar utredningen att Kinberg Batra i två av fallen ”redan på förhand bestämt vem som skulle anställas och att hon i det tredje valde att ignorera ett uppställt meritkrav för att kunna anställa den kandidat som hon föredrog.”

    **Kritiken är ovanlig**

    JO anser att landshövdingen var jävig i ärendet om planeringschefen eftersom hon är gudmor till planeringschefens barn.

    – Det är anmärkningsvärt att landshövdingen inte tillräckligt uppmärksammade jävsfrågan och såg till att den hanterades på ett korrekt sätt, säger Per Lennerbrant i pressmeddelandet.

    Till Sveriges Radio säger JO att det är ovanligt att rikta så pass hård kritik mot en myndighetschef.

    – Jag kan på rak arm inte påminna mig om att jag kritiserat en myndighetschef på det här sättet tidigare, säger han.

    Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar JO:s kritik till P4 Extra.

    – Det är allvarlig kritik, det är alldeles uppenbart. Men jag vill läsa JO:s beslut innan jag har en ståndpunkt om detta.

    Kristersson vill inte uttala sig om han har fortsatt förtroende för Anna Kinberg Batra innan han har tagit del av hela beslutet.

    **Regeringen har fortsatt förtroende**

    Civilminister Erik Slottner (KD) skriver i ett mejl till SvD att regeringen har fortsatt förtroende för Anna Kinberg Batra men att de nu ska analysera JO:s beslut.

    – Vi har sedan tidigare sagt att landshövdingen måste ta till sig kritiken som riktas mot henne på ett tydligt sätt. Vi har hela tiden varit tydliga med att det är Anna Kinberg Batras ansvar att nu återskapa förtroendet för Länsstyrelsen i Stockholms län.

    Regeringen har förtroende för alla myndighetschefer till dess annat meddelas, skriver Slottner vidare.

    Ida Karkiainen (S), ordförande i konstitutions­utskottet, säger till Expressen hon anser att regeringen nu behöver ta ansvar.

    – Har man skadat förtroendet för myndigheten på det här sättet ser jag att det är svårt att fortsätta i den roll hon har, säger hon till tidningen.

    Sverigedemokraterna i Region Stockholm, som tidigare krävt Kinberg Batras avgång, återupprepar nu kravet:

    – Det är dags att sätta punkt för Kinberg Batras destruktiva ledarskap. Att låta henne sitta kvar är att legitimera ett ledarskap präglat av skandaler och oansvarighet, säger Msciwoj Swigon (SD), oppositionsregionråd i regionen.

  2. Men avgå kärring! Herregud kan dom inte avsätta en bevisligen korrupt människa så tappar man ju tron mer och mer på statsapparaten. Kompisklubben etc…Man blir trött på skiten!

  3. AttTankaRattArStorre on

    Klart hon inte kommer avgå, ge det 1-2 veckor så är allt bortglömt. Att sitta ner i båten och inte göra någonting alls är ALLTID det bästa alternativet när det drevar.

  4. Brott mot grundlagen vad är väl det? Och nonchalans och bristande respekt är tydligen sånt som är okej. Om du tillhör M-klägget.

  5. Jaha då väntar vi bara på att kärringen går loss på den billiga hyllan på bolaget och anställer sig själv som allt.

    Avgå.

  6. Fancy_Particular7521 on

    Undra vad som gjorde att Billström avgick frivilligt egentligen? Det verkar sitta så sjukt långt inne hos karriärpolitiker.

  7. Korrupta fan. Ska man bara komma undan med att vittra sönder tillförliten till nationen i sin egen vrå av den? Äckligt.

  8. Traditional_Fee_1965 on

    Hon skulle inte haft något att säga om saken!!! Hur fasiken kan du ngen ha kickat ut henne vid det här laget?

  9. >Enligt JO, som nu utrett saken, följde Kinberg Batra inte grundlagens krav på saklighet när hon rekryterade de tre personerna till länsstyrelsen. 

    Att bryta mot svensk grundlag som landshövding verkar inte vara ett problem för M, eller L, KD, SD för den delen. 

    Vad hände med regeringens paradigmskifte mot kriminalitet? 

    Att inte fler genomskådar deras hyckleri är så tragiskt.  

  10. Skadar förtroendet på rättstaten mer än vad det gynnas oss. Bort med henne. Annars kommer folk inte vilja stödja rättväsandet och vi blir religösa och tror på tomten.

  11. Hon behöver lämna. Förtroendet är förbrukat.

    Vem kan avskeda henne? Så man vet vem man ska kontakta och lägga press på.

  12. Hon sossen på Statskontoret som fick motsvarande kritik 2023 sitter väl kvar än idag så det är väl rimligt att tro att även AKB lär göra det om hon nu inte för andra gången får sparken av Uffe.

  13. Skönt att se att regeringens fokus på att bekämpa kriminalitet slutar så fort det är en av deras. Imponerande att de fortsätter sänka sin trovärdighet som i min åsikt redan var någonstans nere vid oceangate ubåten.

  14. När ska hennes osympatisk-het(?) spilla över på David Batra? Jag skiter i hur sympatisk man verkar vara, är man tillsammans med en sån här person kommer jag att döma den för det.

  15. Det är som att hon spottar folket rakt i ansiktet. Anna Batra har inget förtroende att få tillbaka. Avgå omedelbart utan att passera gå.

  16. Hon måste va psykopat, inget biter på den där kvinnan. Tar noll ansvar för sina handlingar helt bisarrt att en individ kan få sitta kvar. En annan hade väl varit på gatan nu.