Chat control gets yes in the justice committee

https://omni.se/klart-chat-control-far-ja-i-justitieutskottet/a/VzGq56

Posted by magony

35 Comments

  1. >Den kritiserade massövervakningslagen ”chat control” får ja i justitieutskottets sammanträde i⁠ dag, rapporterar GP och DN.

    >Lagen innebär att chattföretags tjänster, exempelvis Facebook messenger och Whatsapp, behöver implementera bakdörrar vilket i sin tur möjliggör att meddelanden kan läsas av, skriver GP.

    >Både M och L röstade ja till förslaget i justitieutskottet, **trots att de markerat mot lagen i EU-parlamentet**, enligt DN.

    Vilka kräk från M och L och givetvis övriga partier som röstade ja till förslaget.

  2. Därmed dog den personliga integriteten och rätten till privatliv på nätet. 

    Enda hoppet nu är att samtliga företag vägrar att implementera bakdörrar och stänger ned sina verksamheter inom EU. 

    Det är vad som kommer att behövas. 

  3. Bakdörrar för avkryptering och scanning av allt innehåll på sociala medier och chatt-program = Ska bara användas mot barnporr? Ha, mycket troligt! Det vore mer logiskt att det faktiskt krävs misstanke om brott (och domstolsbeslut) innan man ger sig på och avkrypterar enskilda meddelanden.

  4. Jaha vart går gränsen för vad som ska omfattas av chat control då? Ska all programvara som innehåller chat-möjligheter behöva ha en backdoor? Eller kommer man bara peka ut ett par specifika tjänster?

  5. GetmyCakeForLater on

    Typiskt pedofiler som Ylva Johansson som vill ha igenom sådant här. Alla som röstade ja borde ha all teknologi de har konfiskerat och genomsökt. De har alla någonting brottsligt där. Ta hand om dem sedan.

  6. Är det bara jag som ser en skrämmande perfekt storm blåsa upp här?

    Kombinera Chat Control + Identifiering med e-legitimation för sociala medier + En utvidgning av lagar som rör att utrycka missaktning & En utvidgning av begreppet folkgrupp…

    Självcensur mina vänner, staten ser oss. Så vi får upprätthålla vår egen korridor helt enkelt. Vän av ordning undrar: Vad hände med FN’s deklaration om mänskliga rättigheter paragraf [19](https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights)?

  7. Alltså det var ju rätt otippat att M och S var såklart för det här, men så jävla trött på L man blir

  8. Dinosaurierna som röstar igenom skiten förstår verkligen inte att dom puttar oss ännu steg närmare 1984 och det är den positiva synen på saken. Den negativa gör mig mörkrädd.

  9. Det här är som att ge sig på vapenlagarna i Sverige och tro att det ska ha en påverkan på gängens skjutningar.

    Det är fan totalt haveri att våra förtroendevalda begår ett sådant enormt svek mot Sveriges befolkning.

    Detta är ett stort kliv bort från demokratin. Det börjar ALLTID med censur och övervakning.

  10. Honest-Lingonberry74 on

    Det har knappt varit på nyheterna. Folk vet inte ens om att det här händer. Det här är allvarligt på riktigt.

  11. Nästa steg är statlig avlyssning av mikrofonerna vi alla bär runt på, och en AI-bot som tolkar konversationerna och rapporterar otillåtna samtal.

  12. Possibly-Functional on

    Relevant information för de som inte är insatta på något höger [https://chatcontrol.se](https://chatcontrol.se).

    Med det sagt är min åsikt att detta är en tragedi för personlig integritet, männskliga rättigheter, demokrati och IT-säkerhet. Hoppas att det aldrig går vidare.

  13. Om detta skulle gå igenom, finns det någon chattverksamhet som man kommer kunna använda sig av eller är det att skaffa VPN som gäller för att komma runt det? Jag är inte så tekniskt kunnig men vet tillräckligt mycket för att förstå hur urbota dumt det här förslaget är och att om det går igenom vill jag kunna gå runt det på något sätt.

  14. Förklarade för en kollega varför det är ett sjukt förslag, och han (projektledare inom IT) sa ungefär att “ja men det låter ju bra om det är mot pedofiler” …

    Tänker att det är typ den nivån dessa röstande politiker är på.

  15. Det här är något relaterat och lite orelaterat, men kolla på
    Youtube-kanalen Veritasiums klipp på vilka sjuka sårbarheter det är i det gamla 2- och 3G-nätverkets underliggande kommunikationssystem SS7:

    https://www.youtube.com/watch?v=wVyu7NB7W6Y&

    Muta någon i ett u-land så får man kontroll över mobiltelefoner, och man kan till exempel se var personer befinner sig. Systemet används fortfarande delvis i 4G och 5G.

    ..och vad jag försöker komma fram till: för framtiden måste egentligen ha 100% insikt i hur systemen fungerar för att ha garantier att vi inte är övervakade när *allt* är uppkopplat; för det är ju så det kommer bli. Vi kommer ha kameror och sensorer överallt, tekniken kommer vara en förlängning av oss.