Trams and drivers from Iasi



https://v.redd.it/7nw054448bqd1

Posted by zdfagr18

11 Comments

  1. CTP Iasi testeaza sistemul de avertizare și asistență anti-coliziune

    >Primarul Mihai Chirica a semnat contractele de achiziție a sistemelor de avertizare și asistență anti-coliziune pentru 150 de tramvaie. Licitația organizată în acest scop a fost împărțită în patru loturi (trei de câte 40 de sisteme și unul de 30) și a atras oferta concernului german Bosch Engineering GmbH, cu care a și fost semnat contractul, pentru o sumă totală de 18.457.500 lei fără TVA, respectiv 21.964.425 lei cu TVA.

    >Bosch Engineering va echipa întreaga flotă de tramvaie din Iași cu sisteme anticoliziune, ce poartă denumirea Tram Forward Collision Warning (TFCW).

    >Sistemele anticoliziune asistă conducătorii de tramvaie în situații critice din traficul urban prin avertismente sonore și vizuale, sporind astfel siguranța pentru pasageri și alți participanți la trafic

    >Sistemul de avertizare anticoliziune pentru tramvaie (TFCW) de la Bosch Engineering, fiind utilizat global din 2017, constă în trei componente importante: o cameră multifuncțională care monitorizează liniile de tramvai și detectează pietonii, vehiculele și bicicliștii; un senzor radar care identifică obstacolele în condiții dificile și compară datele cu viteza și distanța și o unitate de control feroviar care integrează datele și asigură interfața dintre componentele Bosch și sistemele tramvaiului.
    În caz de risc de coliziune, sistemul avertizează vatmanul vizual și acustic, iar în viitor ar putea frâna automat dacă acesta nu reacționează.

  2. >Pe cele 9 trasee din Iasi, circulă zilnic 70 de tramvaie. O parte sunt noi, PESA (poloneze) și Bozankaya (turcești), restul fiind second-hand-uri fabricate acum 45-55 de ani. „Din cele **32 noi, vreo 10 sunt acum defecte**. Unul cu podeaua ruptă, altul cu geamul spart, altele cu diferite defecțiuni. Înlocuirea pieselor durează și câteva luni. Perioada cea mai mare e la cele care au trecut prin accidente”.
    Pentru cele 32 de tramvaie (16 PESA și 16 Bozankaya), Primăria Iași a cheltuit 79 de milioane de euro, unul singur ar fi 2 milioane de euro. După 2 ani în care au fost folosite, vagoanele sunt mai zgomotoase decât un model vechi de 60 de ani.
    Modelele turcești au mai avut probleme cu separatoarele la început, când au fost puse în funcțiune. Atunci când trecea tramvaiul pe la separator, acesta frâna brusc și mergea cu spatele. Problema a fost rezolvată de firma turcească, făcând un update de soft. Totuși, după 2 ani de folosire, instalația electrică a vagoanelor a avut de suferit din cauza rețelei fir contact. De fiecare dată când tramvaiul trece pe la separator, șocul reconectării la curent este prea mare. 
    [detalii](https://reporteris.ro/exclusiv/anchete/item/126837-premiera-un-vatman-a-filmat-toate-defectiunile-la-tramvaie-si-le-a-dus-la-parchet-vagoanele-ies-defecte-la-strada.html)

  3. A trecut ceva timp de când am făcut școala de șoferi, triunghiul ăla roșu însemna: “da-i blană ca tre’ să se oprească fraierii”, nu?!

  4. nu vad foarte clar, dar uitandu-ma la vatman, pare ca nici el nu era prea atent, panicandu-se in ultima secunda

    vinovatul clar e soferul, dar accidentul putea fi evitat daca vatman-ul era si el atent

  5. Ăsta sigur a luat permisul prin intervenție, sâmbătă dimineața. Așa se practică la Iași. Dai banu’ cui trebuie iar gaborii corupți îți dau undă verde la nenorocit pe alții în trafic.