Come to “Autumn in dishes at Copșa Mare/Grisz-Kopesch” on October 26, starting at 10 a.m.

https://www.reddit.com/gallery/1fm0c66

Posted by KingBlana

5 Comments

  1. “Dragă gurmand și iubitor de experiențe autentice, ți-am pregătit un eveniment culinar cu totul deosebit – Toamna în bucate la Copșa Mare 122 – Ediția a II a în Colinele Transilvaniei, la punctul gastronomic local Copsa Mare 122

    Te invităm să descoperi experiența săsească autentică în pitorescul sat Copșa Mare, într-o locație de o frumusețe incontestabilă.

    Sâmbătă, 𝟐𝟔 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, începând cu 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟎:𝟎𝟎, deschidem porțile casei albastre din inima Transilvaniei, aflată la doar 2 km distanță de situl UNESCO Biertan, nu departe de intrarea pe Via Transilvanica – sectorul Terra Saxonum.

    Alături de noi vei avea parte de o frumoasă incursiune în viața satului transilvănean.Vei descoperi oameni ai locului, meșteșuguri păstrate vii, arhitectura tradițională bine conservată în timp și te vei bucura de natură, de experiențe culinare cu produse locale și de moștenirea culturală săsească.𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐳𝐢𝐥𝐞𝐢Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 𝟏𝟎:𝟎𝟎 – 𝟏𝟔:𝟎𝟎, urmând să ne bucurăm împreună de următoarele activități:

    𝐰𝐞𝐥𝐜𝐨𝐦𝐞 𝐛𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞: pastă de slănină, jumări, pâine cu zacuscă, salată de vinete, platou cu brânzeturi locale, legume de sezon, socată;

    𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐂𝐨𝐩𝐬̦𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞 𝟏𝟐𝟐 & 𝐭𝐮𝐫 𝐠𝐡𝐢𝐝𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐠𝐨𝐬𝐩𝐨𝐝𝐚̆𝐫𝐢𝐞;𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫 𝐝𝐞 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐩𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐮𝐩𝐭𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐥𝐞𝐦𝐧𝐞, alături de Simona & Sile, gazdele noastre dragi;

    𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫 𝐝𝐞 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐛𝐫𝐚̂𝐧𝐳𝐚̆ (𝐜𝐚𝐬̦ 𝐩𝐫𝐨𝐚𝐬𝐩𝐚̆𝐭), pregătit de prietenul nostru Varga István de la Manufactura de Brânză;

    𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐚̂𝐬𝐥𝐚̆𝐫𝐢𝐭 susținut de domnul Ilie Iordan, meșter popular local;

    𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐛𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐟𝐨𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐩𝐬̦𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞;𝐦𝐚𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐚̂𝐧𝐳: supă cremă de dovleac, fasole la ceaun cu ciolan afumat și prune uscate, lichiu cu mere, ceai, cafea, socată, apă;

    𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐞𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢: vei primi o atenție culinară la plecare (caș și pâine proaspăt făcută)

  2. Comfortable-Scar8381 on

    Upvote pentru mierea de mană, chestia aia e ambrozie curată. Merci pentru pont, poate ajung și eu pe-acolo.

  3. Dapper_Training2191 on

    Sper sa dezvoltam cat mai mult brunch-urile astea locale si mancarea locala in restaurante, fresh etc. In Romania din pacate suntem departe rau de tot cu restaurantele locale si traditionala fata de tari precum Italia sau Franta, de exemplu. In Italia in orasele din Sudul Italiei nici nu gasesti spaghete “bolognese” sau “carbonara”, cel putin la mare parte din restaurante, ca fac spaghete locale de ale lor, fresh, la ce se pricep cel mai bine si cu mandrie. In Italai nici nu te chinui sa manci local si fresh, in Romania e o aventura.

    De exemplu in Timisoara, aproape ca nu exita restaurant chiar daca e traditional sa nu aibe si “burger” sau “pui crispy”, de mancat local nu mai zic, ca si aia e greu. La majoritatea restaurantelor traditionale din tara, e cam aceeasi mamaliga prost facuta si apoasa, cu sarmalute, ciorbe si mici, care e mancare traditionala dar e basic-ul si ce e super mainstream. Micii nici macar nu sunt mancare traditionala rurala, ci. ce se vindea in orase si la targuri. Sa manci mancare mai locala si “underground” e greu in mare parte din Romania, din pacate.

    O alta chestie ce ma deranjeaza, si o vazusem des mentionata si pe aici, si e falsa, ca mancarea romaneasca traditionala e foarte “carnoasa” ceea ce e fals. Da, paote in zilele noastre de cand a picat comunismul sau promovat mai mult retele pline de carnuri, dar traditional nu se manca asa. Ca om cu neamuri la sat in mai multe parti din tara, va zic ca vara mai ales, carne se manca in weekend, pe camp la munca “clisa” si cam atat, in rest cam totul vegetal, lapte, oua si branzeturi. Iarna se manca mai multa carne pentru ca evident, in afara de cartofi si ce mai rezista in pod, nu aveai decat muraturi si carnea de porc. Totusi e usor sa pici in capcana. ca mancarea traditionala romaneasca este zilinic “mici, coaste, fritpuri, cartofi si fasole” daca aia se vinde in restaurantele “traditionale”, si e de inteles daca nu ai avut bunici in sate dinastea mai ramase in urma din Ardeal, zona de munte a Moldovei, zona de munte a Olteniei, sa nu stii ca e mai complex de atat.

  4. Sunt genul care m-as duce 500km ptr o jumara dar nu la noi, nu pe drumurile noaste, nu merita. avem juamri si aci in Constanta…daca am fi avut drumuri ce bine ar fi fost.