SVT – Hospitals in Sweden save children below the abortion threshold

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sjukhus-i-sverige-raddar-barn-under-abortgransen

Posted by FlowersPaintings

15 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [**SVT – Sjukhus i Sverige räddar barn under abortgränsen**](https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sjukhus-i-sverige-raddar-barn-under-abortgransen)

    >**Uppdrag granskning**
    >
    >Akademiska sjukhuset i Uppsala sätter in intensivvård på barn födda i graviditetsvecka 21, alltså under den lagliga abortgränsen. Frågan om de extremt för tidigt födda delar både sjukhus och enskilda läkare – **kritiker menar att vården är för oreglerad.**
    >
    >– Det är lite tävling det här, att man vill rädda mirakelbebisar, säger barnläkaren och forskaren Hugo Lagercrantz.
    >
    >**Att försöka rädda barn födda så tidigt som i vecka 22 är kontroversiellt. Det görs bara i några få länder i världen, Sverige och Japan har det som norm. Bara omkring hälften överlever och risken för allvarliga funktionshinder är stor.**
    >
    >Erik Normann, chef för neonatalmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, bekräftar att de gått längre och satt in intensivvård på barn födda i graviditetsvecka 21 – och att ett fåtal överlevt.
    >
    >– Om barnet föds levande och vi har tekniken att hjälpa barnet med det barnet behöver så har vi erbjudit det.
    >
    >Flera sjukhus har rapporterat att de tagit emot enstaka födslar i vecka 21 där de satt in intensivvård. Men **Akademiska sjukhuset i Uppsala går längre och sätter regelmässigt in intensivvård om barnet visar livstecken.**
    >
    >”Experimentell behandling”
    >
    >Mikael Norman, professor i neonatologi vid Karolinska Institutet, menar att **vården är att betrakta som experimentell. Ska vården sätta in intensivvård på barn i graviditetsvecka 21 måste det ske inom ramen för forskningsstudier.**
    >
    >– Det finns i stort sett inte några barn som systematiskt överlevt vid den här tidpunkten, säger han.
    >
    >Erik Normann jobbar efter Akademiska sjukhusets devis ”Alla barn alltid”. Han förstår inte kritiken.
    >
    >– Det låter konstigt med ordet ”experimentell”. Det vi gör när vi erbjuder intensivvård är att hjälpa dem att andas. Gör man inte det så vet man ju att de dör, så något experiment behövs inte.
    >
    >”Yngre kollegor är mycket tveksamma”
    >
    >**I Sverige finns ingen gräns för hur tidigt sjukvården får försöka rädda ett barn, men de riktlinjer som professionen själva utformat säger att intensivvård ska övervägas först i vecka 22. Sedan dessa antogs 2016 har det skett en förskjutning som inneburit att nästan alla barn som föds levande i vecka 22 får intensivvård.**
    >
    >Det har väckt debatt inom sjukvården, eftersom det stått klart att **många av de överlevande får svåra funktionsnedsättningar.**
    >
    >– Majoriteten av mina kollegor var för att satsa på barn i vecka 23-24. Men nu har det skett en förskjutning. Yngre kollegor är mycket tveksamma och vill ha riktlinjer hur man ska göra, säger Hugo Lagercrantz, en av Sveriges mest framstående forskare inom barnmedicin.
    >
    >**ABORTGRÄNSEN I SVERIGE**
    >
    >Den fria abortgränsen i Sverige går vid vecka 18. Efter den 18e graviditetsveckan krävs ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsens rättsliga råd för att genomföra en abort. Det krävs synnerliga skäl, som exempelvis sjukdom, ålder eller andra svåra sociala omständigheter för att få göra en sen abort. **Sista dagen går vid 21 veckor + sex dagar, då fostret inte räknas som livsdugligt.**

  2. Jag ser inga problem med att sjukvården hjälper födda, levande barn att andas. Något annat vore ju grymt. Att låta ett levande barn dö är vore väl helt absurt?

  3. Allt för många ser abortfrågan som en svart och vit fråga, när den är allt annat än.

    Allt för många ser på abort som en lösning för vad de själva anser är ett misstag eller olägenhet, vilket är en absolut genomvidrig och omänsklig attityd. Däremot är aborträtten livsviktig för kvinnors välbefinnande och patientsäkerheten.

    Ser inga fel eller nackdelar med att rädda foster som medicinskt kan räddas.

  4. Skillnaden är ju brutalt stor på att rädda barn som föräldrarna vill ha och att ta bort barn som föräldrarna inte vill ha.

    Kan man rädda ett önskat barn i vecka 21 så är ju det dunderbra!
    Betyder det att man bör minska ”gränsen” för abort. Nja. Vid vecka 21, om man inte aktivt försöker få barn, kan det vara så att man inte vet att man är gravid. Någonstans bör det där med barn vara ett val. I min bok är det grymmare att födas till en familj som inte vill ha mig än att dö innan jag formulerat min första tanke.

  5. JaguarZealousideal55 on

    Abortgränsen är vecka 18 om du inte har särskilt tillstånd från Socialstyrelsen. Vet någon vad som krävs för att få sådant tillstånd? Gissningsvis mer än “ojdå”.

  6. Without_Ambition on

    Åh nej! Hur ska feminister nu kunna rättfärdiga att aborträtten handlar om kroppsligt självbestämmande?

    Nu kommer ju folk fatta att det är fostermord som är målet!

  7. Man har lyckas klona får, så det går att rädda foster som är upp till noll dagar gamla. Och de kan även rädda foster som inte ens är foster.

  8. Såå glad att jobba med ettor och nollor istället för att behöva ta beslut i såna här frågor.

  9. Jag är läkare och under utbildningen hade vi en professor i neonatologi(för tidigt födda barn).

    Han pratade om problemet hur långt man skulle dra det hela. Han sa att för flera år sedan var gränsen typ vecka 24 för att barn skulle klara sig. Men genom att man pressat gränserna har man kunnat rädda barn födda vecka 22 nu med ganska bra resultat. Han sa också att de dagarna kring vecka 22 kommer de nog inte under, och kanske inte heller rätt att göra heller.

    Men det stora är inte om att pressa gränserna, det är att genom att rädda de som är födda vecka 22 lär de sig otroligt mycket om hur de kan rädda de som är födda vecka 24 som har bättre odds. Nu kan jag ha fel, men surfaktant, ett ämne som hjälper nyfödda att andas, upptäcktes genom behandling av de i vecka 22. Det har revolutionerat behandlingen av prematurer.

    Sedan kan man fundera på om man ska behandla vecka 22 åringar som utbildning? Där är svaret att man faktiskt räddar några, även om de får men så räddas liv.

    En liknelse kan dras till personer som får hjärtstopp orakat av trauma. Innan sade man bara att det var kört. Men man har punchat och utbildat och nu kan en del räddas. Många där blir också grönsaker med sjukt långa vårdtider. Men om man kan rädda 10% med goda resultat, ska man skita i alla bara för att 90% går åt helvete?
    Kanske om 20 år så är den siffran på 70% om man fortsätter pressa gränserna.

    Svåra etiska beslut, ville bara få med lärande-aspekten. Vi blir aldrig bättre som läkare om vi inte knuffar gränserna, det är så nya metoder och läkemedel kommer fram

  10. Ät det inte piss att ett barn ska lida hela livet för att vara fött för tidigt och ha funktionshinder?

    Jag är i det lägret där om man kan se i förväg att barnet har funktionshinder eller någon skada så ska man göra abort för att slippa eget och barnets lidande.

  11. GoranPerssonFangirl on

    Alltså, jag är 100% för abort men tycker gränsen vid vecka 22 är lite väl för lång om jag vara helt ärlig