High earners get an “entire holiday” extra in their wallet

https://omni.se/a/KMPaLX

Posted by Mumrik93

26 Comments

  1. Ja? Högern driver högerpolitik, men folk tyckte ju att det var viktigare med kärnkraftsautism och Buschs falukorvsviftande.

  2. Som att 42 lax räcker till ”hela sommarsemestern och mer därtill”. Jag vägrar att flyga i ap-klass till Karibien

  3. En visst procent är mer av en större summen än en lägre summa. Vilken jävla shock, precis som att folkninte lärde sig procent i skolan.

  4. Känns ganska puckat att lista siffrorna enbart i absoluta värden. Antagligen eftersom den högsta procentuella sänkningen är för lågavlönade?

  5. Tycker dom kunde ha slopat jobbskatteavdraget och tagit bort energiskatten och moms på el. Det hade hjälpt väldigt många.

  6. Sveriges skatter är reda larvigt hõga, idioti att man ska gnälla på att folk som gör bra karriär och får bra lön ska fortsätta betala mer och mer i skatt. Mer än 50% av pengarna en anatällning kostar ett företag får direkt rill staten! Vart är tanken att gränsen ska gå?

  7. demon_of_laplace on

    I grund och botten ör det bra för samhället att mellanklassrika kan bygga kapital. I Sverige har vi haft det bra för vanliga arbetare och gammal (ärftlig) kapitlägande överklass. Men att bli ekonomiskt oberoende har varit svårt.

    I längden innebär detta fler oberoende maktcentra i ekonomin. Vilket ökar dynamismen och säkrar allas frihet. Fattig som rik.

  8. Det folk ofta glömmer är att högavlönade inte får ut något av de sociala avgifterna som betalas in utan måste täcka försäkring för sjuklön och pensionsutbetalningar själva.

    Så en högavlönad som får 1000kr i högre lön kostar arbetsgivaren 1300kr mer. Samtidigt får den anställde 500kr netto och bör av de betala in 150kr till pension och försäkringar. Kvar i plånboken 350kr av de 1300kr.

  9. middlemanagment on

    Tycker exemplet med höginkomsttagare med 180k ish i lön som skulle få 40ish lägre skatt 🤣 är ganska skrattretande.

    Det eftersom de redan, ganska troligt, bor i en lågskattekommun där skatten redan är typ 5% lägre än de flesta landsbygdskommuner – det motsvarar då **en “redan lägre” skatt på ca 100k per år.**

    Vad ska vi med ett jobbskatteavdrag till på landet utanför Stockholm när skattesystemet redan är skevt utformat. Tänk dig vad 5% av lönen, varje månad, innebär i köpkraft för en familj.

    Nä, skattesystemet är inte solidariskt med mig och då får jag väl sluta vara solidarisk tillbaka – är det Panama man ska kika på ? (Det sista här är lite av ett uppgivet skämt)

  10. Jag är “högavlönad” och tycker detta känns helt knäppt. Med de problem vi har i Sverige idag måste vi högavlönade bidra till stadskassan. Samtidigt saknar jag all form av förtroende för att mina pengar faktiskt går till rätt saker.

  11. Skulle vi effektivisera allt statligt och på region och kommunnivå så skulle vi inte behöva ha så höga skatter. Vi betalar mer men får sämre, rätt dålig kalkyl. För att inte tala om alla beslut som kostat satan, avveckling av kärnkraft, ineffektiva projekt byggen satsningar, katastrofal invandrarpolitik osv. Nästa smäll blir väl northvolt. Jättekul att betala hög skatt när allt blir sämre

  12. Jag tror många missar hur ”hög” förmögenhet eller en ekonomiskt stabilitet tillkommer för många i Sverige. Det är ytterst fåtal människor som bygger en stor förmögenhet genom sin förvärvsinkomst.

    Förmögenhet byggs upp genom kloka ekonomiska val i många många år. Det handlar delvis om beslut om utbildning, investeringsmöjligheter och boende. Eftersom att skattenivåerna på arbete i Sverige redan är så absurt höga, är det nästintill omöjlighet att bygga en hög förmögenhet genom enbart arbete, trots en hög lön och goda karriärsval som byte av arbete, god förhandling med arbetsgivare och utbildningsmöjligheter.

    Tittar man på nettolönen för exempelvis ingenjörer och läkare och jämför med länder i andra delar av världen och i övriga Europa är det skrattretande. Hög skatt på förvärvsinkomst skadar människor som inte har marginalerna för att ta ekomiska riskfyllda beslut. Vi har kommit till en nivå i svensk skattepolitik som skadar engagemang.