Municipal managers suspended after New York trip – News (Ekot)

https://sverigesradio.se/artikel/kommunchefer-stangs-av-efter-new-york-resa

Posted by Soctyp

6 Comments

  1. >

    Tre chefer på Botkyrka kommun stängs av med omedelbar verkan till följd av Ekots avslöjande om den kritiserade New York-resan tidigare i år.

    En extern granskning som tillsattes efter vår rapportering har nu upptäckt nya oegentligheter kopplade till flera kommunchefer och det bolag som anlitades för att ordna New York-resan.

    ”Det har tyvärr dykt upp fler andra saker”, säger Lennart Agén, presschef i Botkyrka.

    >Det handlar om tre chefer på Kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun som nu stängs av.

    >Kommunens externa granskning tillsattes efter att Ekot i juni kunde avslöja att statliga bidrag, öronmärkta för att motarbeta gängrekrytering av barn- och unga, hade använts av till bland annat en studieresa till New York. Totalt deltog 23 personer på resan och med på resan fanns två av cheferna som nu stängts av.

    >Kommunen erkände att statsbidraget inte borde ha använts på det här sättet, och drygt 400 000 kronor betalades tillbaka till Socialstyrelsen.

    >Ekots granskning kunde också visa att New York-resan doldes via en faktura till ett konsultbolag som arrangerade resan.

    >Nu stängs alltså de tre cheferna av misstänkta för brott mot anställningsavtalet.

    >– Nu har det tyvärr dykt upp andra saker som gör att vi tagit det här beslutet att stänga av tre chefer på olika nivåer i Botkyrka kommun, säger Lennart Agén, presschef i Botkyrka kommun.

    >Lennart Agén vill inte säga varför cheferna stängs av, men enligt uppgifter till Ekot så ska det bland annat handla om oegentligheter med fakturor. Det hela ska vara kopplat till det bolag som anordnade New York-resan åt kommunen.

    >Två av cheferna ska genom sin koppling till bolagets ägare ha möjliggjort betalningar från kommunens kassa till inte bara ett, utan flera olika företag som personen driver. Enligt samma uppgifter misstänks det här vara ett sätt att försöka dölja flera mindre pengaöverföringar till bolagen.

    >– Jag kan inte gå in och kommentera vad det handlar om, för jag vill att revisionsföretaget ska kunna göra sitt arbete på bästa möjliga sätt. Därför har vi kommit överens om att inte kommentera anledningen i nuläget, säger presschef Lennart Agén.

    >Ekot har sökt de tre avstängda cheferna utan resultat.

  2. Jag är intresserad av att veta dessa chefers månadslöner då det uppenbarligen inte var tillräckligt för låta bli att snylta åt sig av skattepengar till ett bolag som man har koppling till.
    För det finns ett resonemang att chefer och folk i riksdagen ska ha så höga löner pga ej känna sig frestade att fiffla till sig pengar. 

  3. Haha den där förvaltningen alltså. 

    Det är förvaltningen som sa åt en ekonom att sluta bry sig när hen frågade varför de var tvungna att köpa specifika reservdelar till ett instrument, från ett annat land och en leverantör som bestod av en person, när det fanns avtal med svensk leverantör. 

    Slutade med att ekonomen fick sitta i samtal med kultur och fritidsförvaltningens chefer om att hen tittar på fel saker och ska inte lägga sig i hur de spenderar sin budget. 

    Därefter kommer ekonomens chef och säger att det bara är att ge upp, dom bryr sig inte om vad vi säger. 

    Ekonomen bytte jobb efter ett tag… 

    Den kommunen är så full med oegentligheter så det är sjukt.

  4. Vet någon vad konsekvenserna blir för de tre cheferna? Jag tvekar på att de kommer få fängelse eller bli återbetalningsskyldiga men kommer det hamna i något register så inte någon annan olycklig själ råkar anlita dessa kräk som tjuvar åt sig arbetsgivaren/kommunens pengar?