The Ceausist strategy to cut off light and heat in homes is taking Europe by storm

https://i.redd.it/td3ihi5rs5pd1.jpeg

Posted by hitchinvertigo

31 Comments

  1. Ce treabă au ONG-urile din România sau Europa cu poluarea din Asia? Ce-ar trebui să facă un ONG din Europa? Să meargă în China, să se ia la bătaie cu ăia de acolo? Iar dacă China poluează mult, concluzia ar trebui să fie *”hai să poluăm și noi în Europa, că oricum ne ducem dracului”*?

  2. De parca Asia creste din sfant duh. Asia creste pe motiv ca am externalizat tot ce inseamna productie acolo si pentru ca urmeaza si ei o panta se ascensiune economica, asa cum era natural sa se intample.

    Evident, vine la pachet cu poluare.

    Exista doua moduri in care poti opri trendul asta:

    1. Inovatii tehnologice. Ma indoiesc ca o sa se investeasca suficient pentru a acoperi cererea oamenilor de bunuri si servicii. Ma indoiesc ca accepta chinezii si indienii sa incetineasca economia pentru asa ceva.

    2. Oamenii sa isi diminueze GRAV consumul. Asta inseamna colaps economic. Pai ia imagineaza-ti sa spui unui bombardier sa nu isi ia jante noi (fabricate in Asia) ca polueaza, nefiind o necesitate. Sau unui “gamer” ultimul set de mouse si tastatura cu luminite. Sau sa spui unei pizde proaste sa nu isi mai ia zeci de toale si machiaje lunar. O sa turbeze efectiv ca le iei drepturile si libertatile.

    Ne place sa consumam, asta e adevarul.

  3. Sa ii spuna cineva ca putine comoditati se mai produc in Europa. Pentru profituri cat mai mari, si pentru a reduce din ineficienta, multi produc in China. Imi este tot mai clar ca omul lucreaza pe o agenda.

  4. Asia are miliarde de oameni mai mulți decât Europa și America de Nord combinat. Poluarea trebuie luată în considerare pe cap de locuitor. Rusia poluează mai mult decât Andorra, asta nu ar fi mirat pe nimeni. Mai mult de jumătate din emisiile de CO2 vin din Asia, dar și mai mult de jumătate din populația planetei e tot acolo.

    Mai e și faptul că emisiile de CO2 se adună în timp in atmosferă. China spre exemplu e un contribuitor relativ recent la poluare, până atunci America și Europa au pompat carbon in atmosfera, dar asta deja complica discuția prea mult pentru creiere netede ca ale lui Caramitru.

  5. Doar ca o gramada de productie e in Asia, deci noi ne spalam pe maini ca nu producem CO2 ci ei. Ei care produc haine shein si alte prostii pentru tot globul.

  6. Faptul ca Andrei Caramitru e un idiot sinistru e stiut, insa ce scuza au cei care-i posteaza aberatiile? Schimbarile climatice ne vor omori (initial la figurat, dar posibil si la propriu in timp) pe toti, noi ne bucuram in europa c-am scazut nivelul poluarii fiindca am externalizat-o in asia. Adica ghici ce, noi (europa + america) controlam o parte seminificativa din emisiile de CO2 din asia, daca am inceta sa cumparam toate rahaturile n-ar mai fi nevoie sa le produca, implicit emisii reduse. Dar noi am fost redusi la statutul de consumatori, existam doar pentru a ne cumpara rahaturi care nu ne aduc de fapt nicio bucurie sau beneficiu in viata.

    Iar pe de alta parte, are ceva dreptate caramitru ca e un pic frectie la picior de lemn faptul ca ne dam temperatura cu cateva grade mai jos in casa, cand shoppingul a devenit un hobby. Sistemul economic actual e atat de disfunctional, incat e doar mentinut de un status qvo precar, orice scadere serioasa a consumului ar duce la colapsul sistemului. Capitalismul actual este un cancer pentru planeta si mediu, e imposibil sa luam vreo masura reala pentru incercarea prevenirii sau amanarii schimbarilor climatice fara a schimba sistemul.

  7. OP: vrem ca Rpmania sa fie cat mai poluata si ineficienta energetic posibil, altfel e comunism

    Cum au persoanele astea drept de vot?

  8. Cretinoizi everywhere 🥰

    Eu nu “tai” lumina ca imi zice x sau y. Eu o “tai” punand niste panouri, care cred ca la anul se vor amortiza, dar mie efectiv mi-a crescut consumul.
    Am mai taiat gazul si mi-am pus PdC si acum stau in cucu’ gol in mijlocul iernii.
    Am mai taiat si motorina, ca mi-am luat 2 electrice si acum merg moka 90% din timp (grabeste si amortizarea sistemului PV).
    Am ajuns iarna trecuta (1 dec – 31 mar) sa platesc 2000 lei, si nu aveam panourile montate (caldura, apa calda, PC-uri, incarcat cele 2 masini, etc. Dar cand am ridicat casa, se crucea lumea ca imi pun 25cm izolatie.

    Intamplator ajutam si mediul. Dar e greu de explicat la prosti…

  9. Niste politicieni din Paris au avut acum aprox 12 ani o idee sa bage circulația lui Nea Nicu…un weekend par si unul impar. N-a trecut mai departe asta dar au bagat ceva asemenator.

  10. Ceasca (si toti comunistii de altfel) nu au inteles cum functioneaza propaganda. Au ales cel mai tembel mod de a face propaganda, dai directive de la centru si nu permiti nimanui sa te contrazica. Oricine, pana si ultimul fraier care matura prin fabrica si-a dat seama ca se minte grosolan.

    Vesticii au adoptat un model mai rafinat. Directivele vin, normal, tot de la centru, dar folosindu-se de zeci de portavoci din media, ONGuri si academia se creeaza iluzia de consens. Daca tu, ultimul fraier de pe treptele scarii sociale, ai o opinie diferita de mainstream, problema e clar la tine, cum ar putea toti expertii si canalele de media respectate sa greseasca si sa ai tocmai tu dreptate? Imposibil.

    Unii cu cativa neuroni in plus fata de medie s-au prins si de schema asta, dar deocamdata pare ca pot fi redusi la tacere de platformele de social media si ridiculizati in mainstream.

  11. Andrei Caramitru este un idiot notoriu iar postările lui ar trebui banate aici pentru a evita răspândirea dezinformațiilor.

  12. “Asia” = firmele europene și americane care s-au relocat în Asia pentru forță de muncă ieftină care nu comentează la cele mai penale condiții de muncă

  13. De parca toate masurile luate pana acum pentru a raci planetă au fost altceva decât comunism mai mult sau mai puțin mascat. S a trezit și asta la realitate în al doispelea ceas

  14. Inb4 China e lider mondial la renewable energy, si la R&D și la producție și instalare. Nucleară, hydro, solar, vânt, etc tidal. Și-au atins ultimul gol pentru creșterea procentului de renewable cu vreo 2 ani mai devreme de termen și încă nu-și încetinesc tranziția. Unde au trenuri electrice super rapide de 10 ori cât tot vestul împreună și 90% dintre toate mașinile noi produse și cumpărate sunt electrice.

    În timp ce Europa încă se bazează major pe gaze naturale și au amânat electrificarea mașinilor cu decenii și nu au reușit să-și atingă la timp nici unul din goluri de reducere a poluării. Și și alea le-au atins pentru ca și-au externalizat majoritatea producției în Asia

    Dar China is the bad guy here 🤣

  15. Sa mor eu unii află că apa e uda și după urla ca și cum au descoperit fizica cuantica.

    Da bro, și în emisii istorice, care deja produc efecte, cine cat a produs ?

  16. Europa trebuie sa taie consumul si sa reduca consumul de energie nu ca iubeste natura de nu mai poate… ci pentru ca nu prea avem resurse. Suntem dependenti de altii. Si, dupa cum s-a vazut, daca suntem la mana altora, aia or sa ne santajeze sau o sa ne ia si pielea de pe noi… Cum s-a intamplat in iarna 2022 – 2023…

    Solutia e sa devenim cat mai independeti energetic. Si nu o sa reusim decat fiind mai eficienti.

    Poftim, inainte de razboi, UE includea gazul ca fiind energie verde. E cu adevrat mai putin poluant decat petrolul, dar motivul era ca era mult si ieftin si lumea se baza ca Rusia, in ciuda faptului ca devenise adversar strategic, va ramane un partener economic (cum a fost si URSSul… gazul a curs de la est la vest chiar si in perioade critice din Razboiul Rece)…

    Asta cu salvatul mediului e garagara pentru public. Putini politicieni chiar sunt interesati cu adevarat de mediu… si cu atat mai putini oameni ar sacrifica portofelul lui pentru solutii care sa reduca impactul asupra mediulji…

  17. Strategia Ceausista era de a taia curentul, nu de a ne ruga frumos sa facem un efort de a nu irosi energie, si, spre deosebire de atunci, acum primim un sprijin pentru a face asta:

    – se fac investitii in electrocasnice si becuri mai mai eficiente
    – UE plateste pentru reabilitarea termica a cladirilor in care locuim
    – industria grea este fortata sa devina mai eficienta prin legislatie

    Tot ce facem aici va ajuta Asia sa reduca emisiile.

    Conspiratia adevarata este ca nu facem destul, iar companiile mari nu sunt fortate sa faca schimbari mai profunde, nu avem o problema mai grava decat schimbarile climatice, tocmai ce a trecut un ciclon pe langa noi, impactul economic va creste din ce in ce mai mult, pana in punctul in care o sa ne fie dor de vremurile in care “sacrificiul” pe care trebuia sa-l facem era sa cumparam un bec mai eficient.

  18. nuecontceevitabanul on

    Da, da.. Ceausescu era un iubitor de mediu, de asta nu aveam noi curent in case. Ce sa zic…

  19. aRedditUserFromNet on

    Ceausescu n sus, ceausescu n jos. Tot el a si inventat curentul, apa plata si laptele de vaca?

  20. Daca tot a facut atatea facultati si vrea sa se dea desteptu pamantului, de ce nu-si pune 2 intrebari simple domnu caramitru?

    1. Ce populatie are asia comparativ cu europa sau america de nord?

    2. Cat din emisiile asiatice sunt cauzate de consumul vestic?

    Da am un feeling ca domnu e mai interesat de raspandit propaganda neoconservatoare, proconsumerista si antiecologica

  21. Adorable_Sound_6821 on

    Băbăeț, Asia tot creste acum in productie industriala si deci consum de energie nu ptr ca s-a externalizat vestul ci pentru ca propriul lor consum creste urias si pentru ca actorii lor economici sunt din ce in ce mai puternici si vor sa joace la toate mesele. Startul Asiei a fost dat de externalizare, dar acum au invatat si ei sa consume, ca viata “buna” asta inseamna, sa-ti schimbi tot ce ai cat mai des.

  22. Severe_Description28 on

    Sper ca macar primeste bani buni pentru prostiile pe care le debiteaza, daca sunt propriile convingeri dupa ce s-a documentat atunci e dovada de analfabetism functional grav.

    Asia e normal sa fie in top la poluare, urmeaza aceiasi cale pe care a urmat-o si Europa. La jumatatea secolului 20 Europa si-a schimbat focusul economic de la manufactura catre servicii si produse high-tech, aceiasi schimbare va avea loc si in Asia eventual.

    Cam tot ce inseamna produse de larg consum sunt fabricate in Asia, domnul Caramitru s-a uitat peste produsele din casa de unde provin. Cate din ele sunt fabricate in Europa si cate sunt fabricate in Asia?

    In Europa in principal produsele care sunt fabricate sunt fie produse cu un grad inalt de complexitate (echipamente medicale, pentru domeniul energetic, farmaceutice).

    Mai are rost sa comparam si populatia Asiei, care reprezinta aproximativ 60% din populatia globului?

  23. mi se pare normal ca organizațiile europene să se îngrijoreze de emisiile europene, că nu prea au nici o putere să schimbe lucrurile în China sau în India. plus că în China emisiile nu cresc exponențial, de fapt și cele mai multe panouri solare din lume și emisiile cam au atins un platou și vor începe să scadă în câțiva ani (india e altă treabă). În final, e important să te uiți și la emisiile cumulative dpdv istoric, și la emisiile pe cap de locuitor. La amândouă țările vestice o duc mult mai rău (n-am ars “bugetul” deja)