Debate: Should pretend money be banned for computer games?

https://sverigesradio.se/artikel/debatt-ska-man-forbjuda-latsaspengar-for-datorspel

Posted by MechaAristotle

21 Comments

  1. Är nyfiken på vad folk här tycker i frågan? Själv är jag väl något partisk men inte direkt emot, intressant att tänka på hur vissa system som existerar idag skulle behöva förändras.

  2. Om företagen hade hanterat det här på ett seriöst sätt så hade det här inte behövts. T.ex. Warframe är ett exempel på hur man gör “Freemium” bra.

    Men speljättarna gör det här absolut INTE bra, försöker klämma folk på så mycket pengar som möjligt och göra det så svårt som möjligt att veta vad saker faktiskt kostar i riktiga pengar.

  3. Fancy_Particular7521 on

    Alltså låtsaspengar som man köper för verkliga pengar är ju i praktiken verkliga pengar.

  4. Låtsaspengar existerar för att gömma det riktiga priset, och för att flytta “köpet” ett steg bort för att försvåra ångerrätten.

    Det är ett skitsystem som inte har någon fördel för konsumenten.

    EDIT:
    Spelet använder också en massa fula taktiker för att förvränga din syn på värdet av dem. T.ex. så ger de dig lite här och där för att försöka få dig att köpa mer för att du aldrig får tillräckligt.

  5. Du menar att SEK, EUR och USD är ”riktiga”pengar? Det var roligt 🥳

    Det är fiat pengar hela bunten, enda skillnaden är att spelet är lite större.

  6. Om man tycker det bryter inlevelsen borde man väl kunna styra att 1 SEK = 1 spelvaluta? Om det nu är det som är utvecklarnas invändning.

  7. Jag är spelutvecklare och tycker detta kan göras på rimliga sätt som inte alls skulle vara dåligt för konsumenter, men som det ser ut just nu så används det i princip enbart för att man ska behöva överbetala för saker så jag skulle inte ha något emot att förbjuda. Tror dock det behöver göras på typ EU nivå, görs det på bara svensk nivå så vet jag inte vad som händer riktigt, är det bara en massa stora spel som blir förbjudna här då?

  8. Låtsaspengar som man köper för riktiga pengar i ett spel? Ja, förbjud skiten!

    Om man sätter in riktiga pengar och ser att en röd sköld kostar 230 kr så köper man den nog inte. 

  9. * “Organisationerna kräver bland annat att priserna för köp inuti spel alltid ska anges i nationell valuta.”

    Öh, ok de måste väl ändå mena priserna för köp där valutan kostar *IRL pengar* att köpa?

    Jag menar gäller det nationell valuta i *alla* spel, så kommer ju byborna i Minecraft få göra sig av med sina smaragder och få betalt i dollar osv..

  10. Professional-Fig1558 on

    Ta bort, jag är gammal nog för att räkna priset själv. De letar bara efter folk som tappar bort sig.

  11. Nej absolut inte, men tycker det borde regleras. Spel behöver inkomst för att kunna producera mer content men kostnaden för skins har höjts väldigt mycket på kort tid vilket mest går i fickan på chefen istället för att förbättra spelet

  12. Ja, det suger när man köper ett spel och sen vill dom att man ska betala mer för att då tillgång till olika outfits och spelcontent. Helt värdelöst.

  13. Jag tycker Rubriken är lite flummig.

    I texten så låter som dom pratar om den sk “Premium Pengar”. Altså Pengar i spel som man köper för pengar som används utanför spel sk “Riktiga Pengar”. Men Rubriken får det att låta som alla sorters pengar som finns i spel, inte bara “Premium Pengarna”. Då alla pengar i ett spel är Låtsaspengar. Som Pengarna som tillhör spelet “Monopol”. Men i det fallet så har dom inget motsvarande värde till Riktiga pengar. Så att skriva ett värde på sådanna pengar är helt meningslöst.

    —————-

    Jag håller med om att När man köper en sak i ett spel med “Premium Pengar” så ska det visa motsvarande värde I Riktiga pengar I valuta växlingen på Plattformen man spelar spelet via. Tex är det köpt på Steam visas värdet av “Premium Pengarna” i € eller är det köpt på Windows Store så visas det i SEK. Detta skulle bara vara en fördel för konsumenter.

    Nu tror inte jag att det kommer att göra någon större skillnad på ett barns spendering i spel genom endast visa kostnaden i SEK. Då många barn jag växte upp med spenderade allt dom hadde så fort dom fick något. Många av dom fortsatte med det i vuxen ålder. Så även om dom vet vad något kostar så har det inte stoppat dom barnen att spendera alla deras pengar.

    Jag vet inte om det går göra något datasystem I spelen så barn som spelar med deras föräldrars pengar inte spenderar för mycket. Då dom största problemen med ett sådant system är att Föräldrarna fixar inte igång det. Se Google “Child Account”. pga tex barnen laddar hem och spelar vad dom vill för att Det ska fungera så måste 1 förälder att starta upp dom systemen på alla platformar som barnen laddar hem spel via. Om föräldrarna inte startar dom systemen så Fungerar det inte. Andra bekymmret är att det är extremt lätt för barn att kringå alla system som redan finns.

    Jag har inget emot om någon försöker stoppa barnens spenderande i spel, Eller att det sätt i lag att det måste finnas ett system i spel för just det. Jag är bara tveksam om hur effektivt det kommer att vara. Jag har hört allt för många skräck historier om hur en förälder inte har råd med hyran då deras barn spenderat flera tusen av deras pengar via telefon spel.

    Jag anser att Det är egentligen är viktigare att föräldrarna tar tid att lära Deras barn värdet av pengar och begränsar barnets spenderings möjligheter. att Föräldrarna säger “Stopp” eller “Nu räcker det” genom någon form av kontroll. Så dom lär sig hur det fungerar i verkliga livet. Den kontrollen kan vara Vecko- eller Månadspeng. Eller se till att använda dom säkerheterna som redan finns. som tex Google “Child account”.

    mina 2 ören…

  14. Jag är för ett krav på att spel-valutor måste ha en relation till en reell valuta. Skulle till och med kunna tänka mig ett förbud helt och hållet, så att alla köp försök landets valuta, punkt, men det är inte strikt nödvändigt.

    Det viktiga är att bekämpa de medvetet anti-konsument taktikerna de för, där du 1) abstraherar valutan så att det blir svårare att veta vad den egentligen är värd, 2) tvingar användarna att köpa större summor spel-valuta än de egentligen behöver varje gång, och 3) hoppas att du glömmer bort att använda valurnans köpt, så att de brinner inne och är 100% vinst för företaget.

    Det är samma sak som om alla presentkort bara kunde köpas i ”presentpengar” som egentligen är värt 80 för varje svensk krona, och bara kan köpas i steg om 10.000.