SVT – Equality Minister Paula Brandberg (L): Staff should report concerns when young children wear a veil

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/brandberg-l-personal-bor-orosanmala-nar-sma-barn-bar-sloja

Posted by FlowersPaintings

9 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [**SVT – Jämställdhetsminister Paula Brandberg (L): Personal bör orosanmäla när små barn bär slöja**](https://www.svt.se/nyheter/inrikes/brandberg-l-personal-bor-orosanmala-nar-sma-barn-bar-sloja)

    >**Förskolepersonal borde agera oftare om små barn bär slöja och ”inte får leka med pojkarna på rasten”**, det tycker jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).
    >
    >Nu säger hon att **regeringen växlar upp mot hedersrelaterat förtryck.**
    >
    >– Det är inte som som vilket plagg som helst, som att få sitt barn att sätta på sig termobyxor på vintern, **slöjan är ett plagg som sexualiserar barn,** säger hon.
    >
    >Det var i Ekots lördagsintervju som jämställdhetsminister Paulina Brandberg lyfte frågan om religiös klädsel på barn. Enligt henne borde personalen oftare göra orosanmälningar om små barn bär slöja på förskolor.
    >
    >– **Förskolepersonal ska ingripa och göra orosanmälan till socialtjänsten när man misstänker att ett barn far illa**, säger hon och fortsätter:
    >
    >– **Jag menar att varje gång ett litet barn har en slöja på sig, och framför allt om det är så att barnet dessutom inte får leka med pojkar på rasten, då är det så starka varningssignaler om hedersförtryck.**
    >
    >**Är det rimligt att lägga det ansvaret på förskolepersonalen?**
    >
    >– Självklart kan det vara svårt för skolpersonal och förskolepersonal att ingripa i sådana situationer, men **det är ännu svårare för de barnen som utsätts för hedersförtryck**, säger hon.
    >
    >Saknas riktlinjer
    >
    >Regeringen och Sverigedemokraterna har, i det uppdaterade Tidöavtalet, **enats om att utreda huruvida tvång om att bära religiösa kläder kan kriminaliseras.**
    >
    >Jämställdhetsministern tycker att **det saknas riktlinjer kring hur och när skolpersonal borde ingripa och exempelvis göra en orosanmälan till socialtjänsten, därför ska regeringen nu ta fram nya styrdokument till skolan och förskolan.**
    >
    >– Det finns mycket okunskap och många, många barn far illa på grund av den här okunskapen och ängsligheten, säger hon till SVT Nyheter.
    >
    >**Kan kriminaliseras**
    >
    >Delar av Brandbergs parti, Liberalerna, har tidigare föreslagit ett totalförbud mot slöja i förskolan, men det menar jämställdhetsministern skulle vara svårt att genomföra.
    >
    >– **Man kan inte införa en lagstiftning som bara tar sikte på en religion, utan då kommer det oundvikligen att bli tal om en en bredare kriminalisering av religiösa plagg i skola och förskola**, säger hon.
    >
    >Istället tycker hon att lagstiftningen bör rikta sig direkt mot vårdnadshavare och dem som ”står bakom tvånget”.
    >
    >– **Vi har redan i dag lagstiftning om olaga tvång, så vi har delvis en kriminalisering, men vi behöver se om vi kan utvidga den så att den kan omfatta att tvinga någon att bära religiös klädsel,** säger hon.

  2. Fancy_Particular7521 on

    Socialtjänsten skulle inte göra något annat om varje barn som utsätts för religiöst förtryck blev orosanmält.

  3. Traditional_Fee_1965 on

    Helt klart rätt. Om ett barn från 9 år och ner tvingas gå i hijab så kan ja garantera att det inte är ett frivilligt val. Och vad som är värre är just den bakomliggande orsaken till varför föräldrarna tvingar sin dotter till det. Ironin är att de “skyddar” sin dotter från sin profet mohammed då han satt ett prejudikat på barnäkntenskap och barnvåldtäkt. Detta är en tidig indikator som vi inte bör ignorera, visst kan heders förtryck även finnas i de hushåll där man bör hijab vid senare ålder, men 9 år och neråt är praktiskt tagit en garanti för att allt inte står rätt till. Men det underlättar inte att förskolelärare allt oftare tillhör samma hederskultur och försvarar skiten, ungarna får ingen frizon….

  4. Helt logiskt och rätt, även om t.ex Österrikes metod med att förbjuda fram till en viss ålder kanske har mer effekt för det då blir individens val i senare år att göra vad de vill än att det är upp till någon slumpmässig “dagisfröken” att avgöra mellan rätt och fel med orosanmälningsr

    Jag önskar dock att denna typ av politiska inställning var lika hård mot våra frikyrkor dock – bara för de är mindre märkbara betyder det inte att deras metoder för att kuva sina medlemmar inte är rena rama mardrömsmaterialet

  5. Threaditoriale on

    Som jag förstått det är det egentligen inte förenligt med islam heller att tvinga barn ha slöja. Det är först i puberteten som det blir aktuellt.

    Och att förbjuda barn leka med andra barn är alltid en källa för orosanmälningar.

    För en gångs skull är jag nog enig med en minister i sittande regering. (Med undantag för avgående utrikesministern som jag hyste mycket stort förtroende för.)

  6. Vi har ju pratat om det här. Det skulle klassas som fascismrasism och sånt ska vi inte ha i Sverige.

    Edit: och islamofobi.

  7. För religiös kontext: Syftet med hijab är att dölja en kvinnas sexualitet så att hon inte orsakar att tygellösa kåtbockar våldtar henne. (Ja, allt ansvar ligger på kvinnan, för islamska män har ingen självdisciplin, och islam har inte kraft att förbättra mänsklig karaktär.) Så anledningen att småflickor tvingas ha på sig hijab är för att i islam så anses de vara redo för sex/giftemål. Med andra ord visar muslimer genom detta att de själva anser att det finns en stor risk att muslimska män tittar på en liten flicka och blir så oroligt kåta att de inte kan hålla sig från att våldta henne. Detta är, som allmänt känt, helt i linje med att de följer Muhammad, deras främsta moraliska exempel, som gifte sig med en sexåring och våldtog henne när hon var 9. Så goda muslimer världen över försöker följa hans exempel och gifta sig med och bortgifta småbarn.

    Att tillåta hijab är att säga att allt detta är ok.