70 years of the domestic aviation industry in one video

https://v.redd.it/cn1ur6hvx8md1

Posted by Iclaz

3 Comments

  1. Asså den där första dödsfällan Tunnan, har en sådan jävla fin look. ser ut som något ur en disneyrulle.

  2. A32 Lansen – i modern tid av en [populärhistorisk podd kallad](https://shows.acast.com/krigshistoriepodden/episodes/37-patreonavsnitt-det-mest-hardcore-vi-svenskar-gjort) “En sjömålsrobot bestyckad med sjömålsrobot” på grund av dess roll i skarpt läge: flygandes en tvärhand över trädtopparna och en halv tvärhand över vågorna för att undvika upptäckt, ut över Östersjön, sedan ta höjd så sent som möjligt, avlossa allt mot inkommande fientlig östersjöflotta – och där tog planeringen i stort sett slut. Det var tänkt att man skulle undgå fientlig bekämpning genom ärofulla folkhemsmässiga manövrar och sedan flyga tillbaka snabbt som fan men alla var medvetna om att överlevnadschanserna på den typen av uppdrag vad väldigt små.

    >Dåvarande chefen för 1. flygeskadern, Björn Bjuggren, var rätt rättfram när han år 1963 skrev:

    >”Vi måste därför sätta in [attackeskadern] hänsynslöst, vi måste slå hårt och vi måste slå snabbt så att vi hinner upprepa slagen. Vi måste sätta in största möjliga kraft från början. Icke spara för att ha flygplan och robotar senare. Då kan det vara för sent.

    >Förbanden måste härvid vara beredda på stora förluster. Detta kräver god anda och hög stridsmoral. En förutsättning härför är att besättningarna i våra flygplan har förtroende för den chef eller ledare som sänder ut dem för att dö.”

    [Klacken](https://youtu.be/su-i-IjfNas?t=17) såklart!