Fraudster duped – police ambushed at elderly woman’s home

https://www.dn.se/sverige/bedragare-lurad-poliser-i-bakhall-hemma-hos-aldre-kvinna/

Posted by Naturglas

7 Comments

  1. Bedragare lurad – poliser i bakhåll hemma hos äldre kvinna

    Polisen säger att en betydande faktor är att den äldre kvinnan ringde 112 när hon insåg att hon höll på att bli lurad.

    När bedragaren ringde på hemma hos den äldre kvinnan möttes han av fyra poliser. De låg i bakhåll i bostaden sedan kvinnan anat oråd och ringt 112.

    – Han var ganska uppgiven. Han ertappades ju med händerna i kakburken, säger en polisman vid Huddingepolisen om händelsen.

    Det var tidigare i veckan som en kvinna i 90-årsåldern i Huddinge kommun blev uppringd av en person som påstod sig jobba för ett postbolags räkning. Personen var mycket påstridig och sa upprepade gånger att man behövde kvinnans kontokortskod.

    Till slut gav kvinnan med sig och lämnade ut koden. Den ihärdiga uppringaren meddelade då att en man inom kort skulle komma hem till kvinnan och byta ut hennes betalkort.

    När samtalet avslutats började kvinnan ana oråd. Hon ringde därför 112 och berättade om situationen.

    – När hon ringer så är alltså själva bedrägeriet pågående, säger en polisman vid Huddingepolisen som inte vill medverka med sitt namn.

    Lyckosamt nog kunde polisen snabbt få fram en patrull som omgående begav sig till kvinnans adress.

    – Vi tar oss till platsen och hoppas innerligt att vi hinner göra något. Där håller vi förhör med kvinnan. Under förhöret börjar det ringa på kvinnans telefon. Det är bedragaren som berättar att snart så står dennes medarbetare utanför kvinnans dörr, och så uppges det nåt fabricerat namn på den här medarbetaren, säger polismannen.

    Kort därpå ringde medarbetaren mycket riktigt till kvinnan och berättade att han stod utanför hennes dörr.

    – Han knackar på och då är vi fyra poliser, varav två aspiranter, som står där. Han blev nog lite förvånad kan jag tänka mig, säger polismannen.

    Den misstänkte bedragaren greps under väldigt lugna former.

    – Han var ganska uppgiven. Han ertappades ju med händerna i kakburken. Sedan kördes han till polisstationen i Flemingsberg. Han är nu misstänkt för försök till grovt bedrägeri. Anledningen till att det rubriceras som grovt är att målsägaren är 90+ och därmed extra utsatt.

    Huddingepolisen gör bedömningen att det kan vara en omfattande bedrägeriverksamhet som nu har avslöjats.

    Att polisen på det här sättet lyckas ligga steget före vid bedrägerier är ovanligt.

    – Vi hade riktig tur den här gången. Oftast så är vi på plats först efteråt, säger polismannen och påpekar att den äldre kvinnan var mycket tacksam, men kände sig ändå skamsen över att hon i viss mån låtit sig luras av bedragarna.

    Men polismannen berömmer henne.

    – Det var väldigt skönt att det gick vägen och det var tack vare ett bra samarbete med kvinnan. En viktig faktor här är att hon ringde 112, snarare än 114 14. Många äldre vill ju inte störa. Men det här gjorde att vi kunde agera snabbt eftersom vi råkade vara lediga.

  2. ActionNorth8935 on

    Jordens avskum de här bedragarna. Våra banker är också skräp som suttit på händerna och låtit det här bli så lönsamt för kriminella. Borde åtalas för medhjälp vid det här laget.

  3. Återinför ståndrätt och arkebusering för den här typen av brott. Jag ser inga förmildrande omständigheter

  4. Nice-Cat-2163 on

    Kan vi inte bara släpa ut detta avskum på gatan och slå ihjäl dem som en varning. Ge fan i våra pensionärer.

  5. AdEducational976 on

    Gamla människor: Litar inte på bankomater, kreditkort, Internet, smarta telefoner eller någon form av modern teknologi

    Också gamla människor: Ger gladeligen ut privata uppgifter till främlingar över telefon och har ingen misstänksamhet mot bedragare öht

    Det har väl alltid funnits lurendrejare genom historien?