https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2018/kraftig-prisutveckling-for-pizzor-fran-pizzerior/

Hello!

Sees recurring discussions about pizzerias’ price trends and would like to refer to SCB’s statistics on pizzas. The price of pizzas has increased sharply in recent years and not at all in relation to raw material prices.

Read and take part in what Statistics Norway said back in 2018. Now almost six years later, the pizzas have taken off even more.

https://i.redd.it/2a4elghd3sjd1.jpeg

Posted by plapoplapo

18 Comments

  1. BogleheadsAndChill on

    Fryspizzor är smått fantastiska, och har egentligen endast blivit bättre samtidigt som priset har stått stilla. Annan snabbmat (burgare, kinabufféer) är svåra att ersätta hemma på ett snabbt och enkelt sätt, men fryspizzor går att göra hemma snabbt och enkelt och är i många fall lika bra eller bättre än restaurangalternativet.

  2. bushmillsNbitches on

    15 minuter en kvart å rovknull i plånken på köpet, fan alltså men en aningen pimpad fryspizza kan smaka rätt ok.

  3. theprotestingmoose on

    Notera att de två som håller sig mer stagnanta har lägre andel avlönad arbetskraft som input. Nu har produktiviteten i en pizzera inte stigit nämnvärt sen i början på 2000-talet, vilket gör det svårt att motivera lönehöjningar. Att de sker ändå kan nog tillskrivas baumoleffekten som ger att löner stiger inom yrken med låg produktivitetsutveckling när produktiviteten och lönerna ökar i andra sektorer (typ industrin, IT osv), för att kunna konkurrera om arbetskraft.

  4. Tillägg är att kravet på kassaregister infördes 2010, misstänker att det var mer svarta pengar innan det. Och lär nästan helt försvunnit i takt med övergången mot det kontantlösa samhället.

  5. Känner inte igen prissättningen trots Stockholm. Men det är väl där någonstans som finpizzeriorna började dyka upp med sitt Tipo 00 och dyra ingredienser, 800 graders värme och “napolitanska” pizzadeg? Kan man köpa en vanlig “fulpizza” för mer än 120 kr?

  6. Tyckte pizzorna har blivit dyra i min hemort tills jag åkte till sthlm. 160-180sek för en capricciosa! Värsta är dock höjning av alla tillbehör. 20sek för en liten sketen beaburk. 15sek för pizzasallad som förut alltid var gratis med pizzan. 25sek för en 33cl dricka.

    Nä du. Tar själv en korv o bröd på Bilteam istället.

  7. Ok!
    Såg felet nu med en kommentar
    STATISTISKA CENTRALBYRÅN

    Sorry internet. Jag gjorde en tabbe!

  8. Fattar inte riktigt fryspizzorna. Verkar ligga på 95kr. Är det kilopriset? Du får ju en fryspizza på coop för 32kr.

    Är det samma sak för hembakad vesuvio? Är det också kilopris isf? Hur räknar man pizzan på pizzerior?

  9. DigitalDecades on

    En annan intressant statistik att se vore ju pizzeriornas vinstmarginaler. Saker som råvaror, hyra, löner o.s.v. har också ökat i kostnad.

  10. Köpte en gourmetstål skiva förra året för att göra smashed burgare men använder den också i ugnen när i värmer fryspizzor.
    Blir så mycket bättre och min familj har slutat att köpa hämtpizza.

    500kr för en familj vs 150kr, aldrig att vi kommer köpa hämt igen så länge priserna är vad dem är.

  11. 2010: *[Alla börjar betala med kort]*

    Pizzeriornas pris: *[BOOM!]*

    Okej, jag skjuter från höften här, men det kanske ligger nånting i det. Sen kom det en kassaregisterlag 2010, tror jag, som gjorde det svårare att fiffla med kassorna.

  12. Idag är skillnaden i pris så obefintlig att jag nästan helt gått över till “finpizzor”.

    Är det en hel matgenre som håller på att försvinna för att olika former av skattefusk har gjorts svårare?

  13. Fast_Suggestion2463 on

    Statistiken är missvisande. Priset på pizzan är inte bara råvaror utan de nya kraven på engångs artiklar, löner, lokal osv. Jag vet att det är svårt att tänka sig att pizzabagaren vill öka sin lön också. Det är inte bara ni som vill ha löneökning.