Hello everyone! The student apartment where I live has had a lot of problems with waste management lately (see the pictures)… We who live in the apartments are extremely upset when someone doesn’t take care of their garbage 🤷🏻‍♂️. Is there anything we can do to solve the problem? We have thought about having cameras in the garbage room but don’t know if it is legal…

https://www.reddit.com/gallery/1evfbwi

Posted by jackhry

28 Comments

  1. Lagligt att ha kameror där allmänheten inte har tillträde. Det måste bara skyltas. Med tillägget: har jag för mig. Jag är inte en jurist. 🙂

  2. ThrowingStorms on

    Stäng ner soprummet helt eftersom man inte kan hantera det och kalla till möte där alla informeras att eftersom man bevsiligen inte kan sköta det så blir det inget. Nu får ta er till tippen 🙂

  3. Sopgubbarna hos oss låter kärl i detta skicket stå kvar.

    * Kräv att större föremål (inte minst stora kartonger) och all elektronik lämnas på sopstation.
    * Skylta med när kärlen töms. Det brukar vara olika för olika material.
    * Förhandla fler kärl där det kniper.

    Sen kanske det är godtycklig användning av kärlen också, så det kan krävas lite utbildning av boende.

    Våra soprum är i jämförelse helt rena.

  4. Ring hyresvärden. Om de inte löser problemet, då ringer man Miljöförvaltningen. I Stockholm är telefonnumret [08-508 28 800](tel:0850828800)

  5. SnooSprouts2391 on

    Vem äger fastigheten? Vänd er till dem. I vår bostadsrättsförening skickade de ut meddelande att föreningen höjer avgiften för att kompensera för merkostnaderna det här innebär om folk inte slutar grisa ner. Det blev bättre sen eftersom ingen vill betala. 

  6. inventedJerseyshore on

    Har hyresvärden informerats om situationen och vad har de i så fall gjort för att åtgärda det? Om inga åtgärder gjorts ligg på hyresvärden och om inte det hjälper kontakta hyresrättsföreningen. 

  7. Finns inte mycket att göra men enligt svensk praxis så skall man göra följande

    •Knyt Näven hårt i fickan

    •Skriv en Anonym lapp och sätt på dörren in

    🥰 följ detta så ska du se att det löser sig!

    Lycka till 🇸🇪

  8. Lysergsyredietylamid on

    Det är lagligt att sätta upp kameror i soprum. Soprum klassas inte som offentliga utrymmen. Under min praktik hjälpte jag säljarna med att sälja in kameralösningar för just detta problem för en herran massa år sedan och det hjälpte faktiskt många föreningar att minska problemet. När det väl uppstod var det också enkelt för föreningen att ta personen på bar gärning och ta ett snack med dem om problemet.

  9. Ser ut som ett genomsnittligt soprum där det bor studenter. Ser nästan till och med lite mer välstädat ut än vad det brukar göra. Tyvärr standard. Inte ok för den sakens skull men absolut inte ovanligt.

  10. Du som privatperson/boende har begränsat mycket du kan göra. Majoriteten, om inte allt, av avfallet skulle troligen klassificeras som avfall under kommunalt ansvar. Om du bor i en större kommun så kan den tekniska nämnden/avfallsbolaget säkerligen assistera fastighetsägaren till en mer optimerad lösning som förmodligen skulle gynna fastighetsägarens plånbok. Mycket av materialet är förpackningar som kommunerna får ersättning för.

    Generell tumregel är:
    Mindre restavfall = mindre kostnader