Romania, as a nation, pays for a person’s school education. Primary, Gymnasium, High School and College.

That money is invested in that citizen for 22-26 years with the hope that that citizen will pay for that education in the form of taxes over a period of 40-46 years of work.

If half of the young people who leave high school and college they say they want to leave the country, it’s a massive problem.

Hypothetically speaking, maybe not all of the 50% are equally determined and well prepared to be able to emigrate. Let’s say that only a quarter manage to find jobs and manage to leave, they will be the elite of that promotion year.

Western countries will ‘harvest’ the most capable people from Romanian society and the effect of ‘brain drain’. This is already happening, but not at a very high level.

There are those left who will not achieve as good performances, many of them with the intention of going abroad, and they will not be able to support the country’s economy for the 3.7m pensioners, for all the “specialists” and for the future generation of students.

Where are the economists with the warning signs? Who will stop the government from destroying the country?

Unde sunt economistii acestei tari?
byu/ia0x17 inRomania



Posted by ia0x17

26 Comments

  1. Well, aia de au plecat afara au trimis anul trecut in tara vreo 6 mld de euro. Mai mult decat investitiile straine directe. Bani care vor genera taxe (TVA) la noi in tara. Profit!

  2. Intelligent-Froyo279 on

    Migrarea masivă spre Vest a scăzut semnificativ deoarece diferențele salariale (în special în raport cu costurile) nu mai sunt atât de mari. De fapt, populația României a crescut în ultimii ani ([https://www.profit.ro/stiri/social/foto-al-doilea-an-consecutiv-in-care-populatia-romaniei-a-crescut-o-premiera-dupa-1989-21666594](https://www.profit.ro/stiri/social/foto-al-doilea-an-consecutiv-in-care-populatia-romaniei-a-crescut-o-premiera-dupa-1989-21666594)), inclusiv prin contribuția imigranților.

  3. Remote_Escape on

    >Unde sunt economistii acestei tari?

    Poate au plecat si ei.

    >Ipotetic vorbind poate nu toti din cei 50% sunt la fel de determinati si bine pregatiti sa poata sa emigreze.

    Eu cred ca deja daca spun 50% ca vor sa plece ei nu mai sunt trup si suflet aici, deci automat nu se mai implica la fel cum ar face-o daca ar considera ca asta e tara care le ofera un viitor. Stau mai degraba in superpozitie de *plecat* / *ramas* si astia-s primii care, daca nu o spun, sigur o gandesc: “nu stiu, eu nu sunt de aici”.

  4. ilgattopardo1 on

    > Unde sunt economistii cu semnele de alarma? Cine o sa opreasca guvernul din a distruge tara?

    Postarea isterică zilnică de pe reddit.

  5. Chill man, baga o bere. Te enervezi sau nu, tara se duce pe pula si nu poti face nici un cacat.

    Leftistii vor urla ca lasconi e cringe.

    Desteptii isi pregatesc pilele pentru noua sarja de angajare a bugetarilor.

    Prostii vor plati taxele as usual .

    Si restul vor pleca , sau nu .

  6. Next_Movie_98 on

    Nu consider sub nici o formă că-i sunt dator statului pentru „ educația ” primită în școală. Cei 12 ani de școală au fost ani pierduți din copilărie și din viață în cea mai amre parte. Nu are nimeni intenția să te învețe ceva ci doar să-ți formeze rutina sclavului modern.

    O spune un premiant care a avut mereu media peste 9,50 și mai bine făceam dracu ceva util cu timpu ăla.

    Calu trebuie învățat cu hamu de mic că după… poate îi vin idei că el vrea să facă altceva în viață ca să fie fericit și să se bucure de ea.

    Și aș interzice religia în școală ca să nu-i mai tâmpească pe copii de mici și după când sunt adulți sunt deja bătuți în cap. Religia să fie ca alcoolul, ești liber să o testezi după 18 ani să vedem cine ar mai crede tâmpeniile alea și cine i-ar mai susține financiar pe putorile în sutană.

  7. curoatapebordura on

    Ce amuzantă e formularea “deja se întâmplă asta”. Boss, deja se întâmplă asta fiindcă te-ai născut tu în anii 2000, pentru noi restul se întâmplă bine merci din anii ’90.

  8. Bairrfhionn69 on

    Ce să ce mă? După ce că dau banii pe nimic, că învățământul ăla e platit din taxe și fonduri pe care ți le cere scoala(că la noi înveți să ajungi sclav, nu să faci ceva ieșit din comun) ar trebui să mă simt recunoscător :)). OP, ai băut apă de la câine? Îi doare pe guvernanți la fleașcă că stăm noi sau plecăm undeva. Dacă îi durea, îmbunătățeau sistemul de învățământ. Ținând cont că încă se folosesc manuale din ’98 eu zic că nu e cazul să fie nimeni recunoscător.

  9. Separate-Court4101 on

    Termină cu teoriile de datorii sociale, nu vrei o țară la care ești dator vândut de cum ai făcut 18 ani, nici măcar una funtionala. Darămite una ca România unde impozitele și datoriile cetățenești se schimbă de la anotimp la anotimp.

    Revizuiește-ți sursele de informare ca sunt comuniste rău.

  10. DonutConfident7733 on

    Cauta pe net ce semnale de alarma a tras consiliul fiscal, si despre buget, in Dec 2023, si anul asta. Guvernul ii ignora cu succes si face ce vrea el.

  11. Awkward-Magician-901 on

    > Acei bani sunt investiti in acel cetatean pentru 22-26 de ani cu speranta ca acel cetatean o sa plateasca pentru acea educatie sub forma de taxe pe o perioada de 40-46 de ani de munca.

    Sincer vorbind, cine crezi ca are speranta asta? Guvernul? Votantii PSD/PNL? Pensionarii? Cine se gandeste la tinerii care ar urma sa stea in tara? Ca daca s-ar gandi ar face ceva in directia asta.

  12. Pornești de la premiza greșită ca sistemul de învățământ din România e performant. Nici olimpicii la matematica nu mai provin din învățământul de stat.

  13. Amuzant. Tu crezi ca nu e brain drain inca la nivel mare? Creierele adevarate au plecat deja, adica anii 90-00.

    Eu am fost intr-o generatie super capabila la liceul de informatica Tudor Vianu anii 90-00. Majoritatea colegilor mei sunt plecati demult si majoritatea au super functii. Si atunci auzeam de diverse somitati care emigrau, dar nu realizam. Inclusiv in familie am avut un caz, un unchi. E tare tare omul. Inginer la centrala de la Cernavoda. L-au luat canadienii imediat cum au putut, prin 93-94.

    In fapt brain drainul s-a produs, tot ce a fost mai bun a plecat. Acum emigreaza si mediocrii. Pana sa intram in UE era mai greu.

  14. O sa-mi iau injuraturi, ca o sa zic nasoale de unu’ care e laudat de multi rodditori.

    Pe la finalul anilor 2000 era discutia asta cu “brain drain”. Si presedintele Basescu, care atunci avea si guvern PDL, a zis-o foarte direct: “Ba, daca nu va convine, plecati din tara”. Si asta a fost politica guvernului PDL, care a inchis spitale, gonindu-i pe medici, a inchis la greu scoli profesionale, pentru a nu mai pregati personal calificat (ca toti sa faca facultati particulare) etc. Da, e nasol acum, ca sunt multi pensionari si copii (ma rog, mai mult pensionari) si din ce in ce mai putini oameni ai muncii, activi, care sa plateasca pensii. Dar mna, nici PDL, nici pesedistii dupa ei, si nici nimeni nu s-a gandit la asta. S-au gandit strict la “mie ce-mi iese” in momentul acela, ca, oricum, copiii lor vor trai in tarile dezvoltate din Occident.

  15. Vrei parere de economist? Avand o piata libera o sa ai migratie economica, e normal. Intrebarea nu e cum ii pastrezi in tara, ci cum reduci decalajul. Si in principiu ai 2 mari optiuni:

    1. Wage led growth
    2. Investment led growth

    Ambele au meritele lor (pp ca sunt self explanatory, daca nu, imi ziceti si le explic, dar un google rezolva oricum problema).

    Noi aplicam, intens, wage led growth. Asta inseamna ca vom avea deficit. Vom avea deficit de cont curent. Si e ok, e o optiune. Nu ma intelegeti gresit, nu o facem pt ca am avut cei mai buni economisti la putere si au luat o decizie constienta, e pt ca este cea mai simpla optiune, si probabil singura posibila in democratie si sistem electoral. Mare problema sincer a fost cand nu am respectat wlg si s-au taiat salarii, pensii si s-a crescut TVA. Atunci am fi putut castiga f mult din politici publice anti-ciclice. Momentul ala a dus tara 5 ani in spate, a dus la o migratie si mai mare, a omorat multe businessuri si, mai ales, a usurat accesul la functii inalte a prostilor care nu trebuiau decat sa creasca pensii si salarii.

    Ideea e ca asta, wage led growth, e o strategie, tactica ne omoara. Avem norocul, spre deosebire de grecia, sa avem acces si la politica monetara (a trece la euro ar fi cea mai mare tampenie avand in vedere ca euro o o struto camila care trebuie sa indeplineasca obiective diametral opuse – export economy si import economy au nevoie de politici monetare complet diferite, dar alta discutie). Sistemul nostru democratic + lipsa de educatie a electoratului duce la nevoie de masuri ultra-populiste de genul euro in ultimi 2 ani a crescut cu 2% in timp ce inflatia a fost de 27% (pe 2 ani) iar in zona euro a fost de 13% pe doi ani. Asta inseamna ca produsele si serviciile romanesti s-au scumpit considerabil, scazand si mai mult posibilitatea exportului, ceea ce adanceste deficit de cont curent si comercial, ceea ce pune sub presiune orice fel de guvernare, duce la reducere de cheltuieli bugetare, somaj.. plm, naspa. Daca vrei sa iti creasca industria atunci devalorizezi ron considerabil astfel incat sa produci cele mai ieftine rosii, tractoare, tramvaie, componente de masini, etc. dar asta inseamna ca toate ratele la credite cresc. Cine isi asuma electoral sa duca euro la 6, cat ar trebui sa fie pt niste finante publice sanatoase?

    Care e solutia, intrebati? Sa saracim. E cineva dispus sa faca asta? Nu.

    De ce nu facem investment led growth intrebati? Pt ca asta presupune sa ne uitam la altii mai bogati si sa zicem: nu nene, noi nu vrem sa fim bogati acum, noi o sa fim bogati peste 20 de ani. E ok, asteptam, macam parizer pana atunci. Nimeni nu o sa zica asta. Investment led growth e posibil doar in sisteme mai inchise putin, gen ungaria, turcia sau rusia. Problema e coruptia. Nici la noi n-ar fi mers pt ca coruptie. A mers in china pt ca avea si demograficul necesar, si vecini chiar mai saraci. UE a incercat sa induca niste ilg cu fondurile europene dar coruptie si, mai ales, incompetenta. Nu e posibil in anii 2024 sa numesti programe de digitalizare programe in care cumperi hardware.

    Ceea ce au facut romanii pot sa faca si alte natii. Adica sa migreze economic. E amuzant cum romanii se uita condescendent la srilankezi sau pakistanezi cand ei sunt doar cei dispusi sa faca muncile pe care romanii nu mai sunt dispusi. Statistic, astia care vin primii sunt cei mai daredevil, cei mai inovativi, cei mai rezilienti. Ar trebui sa va purtati mai frumos cu ei.

    Welcome to my ted talk

  16. Nu pot sa mi imaginez unde ti e mintea 🤣 Sa crezi tu ca majoritatea din cei care pleaca sunt elita unei promotii 😄 pleaca si din elita clar dar nu mai multi decat cei cu rezultate mai slabe decat elita. Si acestia din urma costa statul tot atat de mult si nici ei nu vor plati taxe aici in viitor. Si sunt mult mai multi decat “elita”.

  17. Păi problema majoră e că fără acel brain drain cei de la putere nu ar fi azi acolo.

    Băieții au realizat că cei educați votează cu usr și partide din astea de intelectuali ce vin cu pretenții absurde gen să nu se mai fure atâția bani sau vezi doamne, să se pună oameni competenți pe funcții unde competența contează.

    Și atunci e în interesul lor, ba chiar și încurajează asta. Visul lor umed e să rămână cu pensionarii și cu imigranții care muncesc și plătesc taxe dar nu au drept de vot.

    Nu au nici un interes în a acumula în românia o masă critică de oameni educați care să dea peste cap sistemul iar.

  18. AfterBill8630 on

    Iti spun din experienta cuiva care a trait aproape 20 de ani in afara in 3 tari diferite si s-a intors acum 3 ani cu dubla cetatenie: din cei 50% care spun ca pleaca o sa plece maxim 20% adica 10% din total. Cei care chiar pleaca tac si fac. Sunt multi care se imbarbateaza public asa dar nu o sa plece niciodata, sau se vor intoarce inapoi in maxim 12 luni. Din cei 10% care o sa plece cel putin 3/4 o sa se intoarca inapoi in maxim 5 ani. Plecatul acum nu mai e ce era in anii 90 si 00 cand lumea chiar pleca in ideea ca nu se vor mai intoarce (Desi si din aceia s-au intors o gramada, inclusiv subsemnatul). Plecatul acum face parte din mobilitatea naturala europeana intr-o piata libera, si e foarte bine sa plece sa vada cum e si in alta parte, sa isi construiasca o viziune in legatura cu ce vor de la viata si ce principii vor sa imbratiseze.

    “Doomereala” asta cu vai de mine pleaca toata lumea e o prostie. Ar trebui incurajati sa plece. In alte tari, copiii sunt incurajati sa studieze in afara, sau sa faca un schimb de experienta de 1 an 2 cand sunt tineri adulti. Ideea ca lumea nu se va intoarce niciodata atata timp cat au un castig banesc mai mare in alta parte e o prostie gandita de cei care nu au trait niciodata in afara si nu inteleg psihologia unui emigrant.

  19. > Cine o sa opreasca guvernul din a distruge tara?

    Moment eu vad doar vacante in Grecia si Vama Veche, Antold si Bicipliz, nu vad proteste, toata lumea se plange dar au bani.

    Atâta timp cat patura de mijloc nu reacționează, nu se plang de ce sa le pese ca distrug economia ?

    Exista ECB si FMI, o sa ne futa niste împrumuturi pe modelul Portugalia și sănătate, pulimea in continuare nu va vota, se vor pisa pe el de vot, smiorc pe facebook si pe reddit cu “sa faca domle cineva”.

    Hai ca început liga 1, *ai vazut ce zice becali ?*

    Iar economiștii tipa de 3 ani ca nu e bine, tipa de 8 ani, de 12 ani, tot tipa, dar cine s ai asculte, ca ziarele nu le preiau ideile, si daca le preiau o fac ca un ciocan.

    Plătiți taxe si ciocul mic.

  20. Angry_Penguin_78 on

    Unde sunt economistii? In spatele usilor inchise. Pe nsiile speciale de ce crezi ca s-au dat? Sa suga cativa ani, pana apare falimentul.

    De ce crezi ca s-au aliat iar PSD si PNL pentru un furt ca pe vremuri? Pentru ca si-au dat seama ca nu o sa mai poata tina mult furtul asta, ca nu au de unde.

  21. DirectionHelpful1020 on

    Cred ca in curand astia vor inchide granitele ca sa nu mai plece lumea din tara. Altfel nu au cum sa mai finanteze cacatul asta.