Regions: Private ADHD investigations burden psychiatry

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2024/08/regioner-privata-adhd-utredningar-belastar-psykiatrin/

Posted by Ducktor_Quack

2 Comments

  1. Ducktor_Quack on

    Det sker en diagnosexplosion av ADHD i Sverige, så pass att Läkemedelsverket ska utreda den kraftiga ökningen av ADHD-diagnoser. Bland annat får myndigheten i uppdrag av regeringen att se över om en utökad förskrivningsrätt av ADHD-läkemedel kan minska trycket på psykiatrin och kapa köerna. [länk](https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2024/05/diagnosexplosion-kan-leda-till-att-fler-far-skriva-ut-adhd-lakemedel/)

    En enkät av dagens ETC visar att fler än hälften av regionerna nekat patienter som gjort privata utredningar vidare behandling. Delvis pga brister i utredningen samt att de ansett att patientens funktionsnedsättning varit för lindrig. En nyhetsartikel från Aftonbladet skildrar en av de patienterna som drabbats. [Aftonbladet](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/gwPXl0/privat-adhd-utredning-emelie-betalade-for-att-fa-diagnos-nekas-vard)

    Vad är rätt väg framåt? Ökad förskrivningsrätt för att avlasta psykiatrin? Är det rätt av regionerna att neka vård bara för att man fått en diagnos från en privat klinik?