Since the scandal at the Saint Pantelimon Hospital, I have noticed small changes online and in everyday life – it seems that the discussions about the Health System have increased, especially about the conditions in hospitals and the quality of services.

I don’t want to comment on the events at Saint Pantelimon Hospital, I haven’t read much about it, I have no idea if those doctors are guilty of anything or not.

This post is about a question, a question that I see and hear more often lately – why is the Romanian Health System not as good as those in Western European countries?

Claudiu Năsui (and others like him) quickly jumped in with their usual speech, namely that the system is bad because it is state-owned and a state-owned system simply cannot be good. After the news about the Saint Pantelimon Hospital appeared in the press, Mr. Claudiu did not miss the opportunity and made a post in which he put his unoriginal speech about the privatization of Health.

In reality, what is the (main) problem of the Health System? He doesn’t have enough money.

In Romania, funding for Health comes from FNUASS (Unique National Fund for Social Health Insurance); in 2022 FNUASS had a budget of 55 billion lei and in 2023 a budget of 60 billion lei [1]

Now let’s look at France – a country that also has a state health system plus a large network of public clinics and hospitals – in 2022, their health budget was 235 billion Euros [2]

The Health Budget in Romania: 12 Billion Euros

The Health Budget in France: over 230 Billion Euros

The Health Budget in Romania as a percentage of Gross Domestic Product: ~4% of GDP

Health Budget in France as a percentage of Gross Domestic Product: ~9% of GDP

With such a small budget you don’t do much. You can do as many restructurings as you want and change hospital managers thousands of times, it will not solve anything.

And those who promote the privatization of the Health System beat the plains or shamelessly lie to us.

Do you want better quality services and better hospitals? Then we have to give more money to the current system

Sistemul de Sănătate din România – Care e principala sa problemă ?
byu/RETR0MUSIC inRomania



Posted by RETR0MUSIC

34 Comments

  1. RepresentativeFew457 on

    Problema cea mai mare e ca este condus de niste infractori. Indiferent daca esti de stat sau privat, daca esti condus de niste securisti/copii de securisti care nu au pic de empatie fata de bolnavi, sistemul este gresit.

    Cred ca inainte sa mergem pe o anumita doctrina, trebuie in primul rand sa depolitizam acest sistem infect si sa pedepsim aspru orice ilegalitate.

  2. labaschetinciocate on

    Bani ar fi suficienti daca ar exista disciplina si eficienta in actele medicale. Dar nu exista, asta e problema.

    Managementul public e incredibil de prost, doctorii sunt incredibil de plictisiti si companiile private de medicina sifoneaza o gramada de bani prin pacienti fictivi si proceduri fictive.

    Si asta e de ani buni, nu face nimeni absolut nimic, pana cand ajunge cutitul la os.

    Daca s-ar rezolva toate problemele astea am putea sa avem un sistem de sanatate decent.

  3. Corporatistul on

    Cont scos de la naftalina sa dea in Nasui si USR.

    Ok, I’ll bite.

    De aia man se promit an de an spitale sf dar nu se face nici unul? Ca nu sunt bani? Pai de unde au man bani de pensii speciale? Sa mai taie din ele si sa faca spitale. Fonduri europene de ce nu acceseaza sa faca spitale? PNRR-ul ala ce pazeste? Bani sunt pentru tot, dar nu se vrea. Punct! Fondurile europene nu se pot fura la fel de usor si decat sa faca ceva benefic pentru societate de banii aia (chiar daca nu pot fura si ei ceva) nu fac pentru ca e de munca multa. Asa ca “fac” din bugetul nostru carpeli proaste si restul se papa.

    In mandatul lui VV s-au depolitizat functiile de manager din spitale si s-a dat concurs… cand a plecat s-au intors cine trebuia si rezultatul il vezi si tu.

    Aparatul bugetar este capusat de oameni incompatibil profesional cu pozitiile pe care le ocupa si nici daca vor sa faca ceva nu pot pentru ca nu se pricep. Timpul trece, leafa vine, populatia este chillax.

    In 10 ani de la Colectiv nu numai ca smecherii nu ai facut bulau, dar nu s-a facut nimic pentru a trata arsii… avem de toate ca si atunci.

    Imi vine voma in gura cand va aud cu asta “ca nu sunt bani”.

    Hai sictir.

  4. West-Juggernaut-5505 on

    Pe mine nu ma intereseaza ca si om, vreau sa imi iei max 2-3 % pt urgente, daca vreau asigurare medicala platesc si ma tratez unde vreau pe banii asigurarii sau banii mei. Daca ma obligi sa iti platesc la stat 10% CASS, atunci asigura-te ca stat ca oferi tot ce trebuie. La fel e in state, nu ai asigurare mars. La noi toti loserii sunt tratati la fel indifirent de cat au contribuit, vrei asigurare mars la munca.

  5. AccomplishedRice1645 on

    Hai ca îți zic eu din interiorul sistemului:

    – nu contează câți pacienți consulți, internezi sau operezi, ai același venit (stagnant) din 2018. Da, a crescut 6.8% anul ăsta, mie mi-a crescut de la 6700 la 7300 lei net. Venitul devine încet încet penibil pentru 2024, însă toată lumea crede ca medicii sunt plătiți mai bine decât în Occident (chiar și Ungaria are salariile 2x ale noastre)

    – drept urmare, foarte mulți medici vin la stat doar ca să își redirecționeze pacienți la cabinetul
    Privat (aia mai speriați) sau să ceară bani pentru operații, intervenții, manopere. Am avut COLEGI chirurgi care nu au vrut să îmi scoată MIE firele pentru ca mă operasem în alt județ. 

    – nu merge sistemul informatic, pică de 3 ori de zi, nu merg cardurile, nu merg computerele cu windows 7 sau XP, nu merg validările timp în care tu tot stai să dai explicații și pacienții fac scandal, crezând ca tu bei cafele în cabinet. 

    – dacă ești cinstit și corect la stat, faci burnout cu 30-40-50’de consultații pe zi. Am o colegă care bagă plafonul de 28 pe zi apoi mai face între 30 și 60(!!!!!!!!!!) de rețete de diabet pe zi, fiind singurul
    Diabetolog de la un spital județean. Restul au plecat în privat. Nu vor nici măcar să îi dea o normă și jumătate, adică singura metodă de a-i mări salariul la stat. Are tot 7400’lei. 

  6. Equivalent_Humor_801 on

    1. Mori cu zile!
    2. Tre sa impingi
    3. Vorbesti de parca esti intre iad si rai ca sa te bage in seama
    Si patru: daca nu cunosti oe nimeni nu existi In cartea castei lor!

  7. marvin_bender on

    Daca nu se schimba cultura prin profesionalizare si eliminarea coruptiei degeaba bagi bani. Doar in provincie se va simti unde intr-adevat nu sunt nici posturi si nici dotari, dar in Bucuresti spitale mari sunt finantate ok si rezultatele tot proaste sunt.

    De asemenea in Ro spitalele sunt finantate si de la bugetele locale, nu stiu daca comparatia e exacta.

  8. La noi e buget mic la sanatate, e buget mic si la invatamant si poate si in alte zone. Dar e normal, trebuie sa aiba bani ca sa plateasca pensii speciale…

  9. Haunting_Walrus8860 on

    Suntem un popor mediocru spre submediocru, si asta se reflecta in toate domeniile: educatie, sport, sanatate, infrastructura, cercetare, turism, etc. Asta e cea mai simpla explicatie 😅 Franța pe care o menționezi este o națiune de rang 1 pe plan mondial, si desigur, cum ziceam, asta se reflecta in toate domeniile.

  10. Problema pe care o are Romania este ca nu isi finanteaza statul, adica statul nu incaseaza suficiente taxe in proportie cu pib-ul.

    Statisticile arata ca la capitolul tax to gdp, adica cate taxe incaseaza statul in conformitate cu pib-ul, suntem undeva la 28% pe cand Franta e peste 45% si de-aia francezii au bani pentru a finanta ministerul sanatatii, al educatiei, sportului etc.

    Care ar fi solutia? Taxare progresiva facuta calumea si taxe mai mari pe averile insemnate si asupra marilor companii. Orice alta tara din Europa are macar un fel de taxare progresiva, in Romania e uneori chiar invers, platesti mai multe taxe cand esti sarac si mai putine cand faci multi bani.

  11. Impressive_Common896 on

    Nu conteaza daca spitalul e administrat de stat sau privat. E nevoie de asigurari private, pe mai multe niveluri, pe care sa le platesti tu din net si sa simti ca platesti, alegi tu varianta de care crezi ca ai nevoie si ii dai bataie. Si se elimina cacatul ala infect de cas. Platesti cat vrei tu, cu un minim obligatoriu.

  12. Celor care fura de rup sa le fie dati mai multi bani pe mana, ce solutie geniala, cred ca ai putea sa candidezi

  13. SecretHumanDacopat on

    Mentalitate comunistă, pe baza de pile și șpăgi din ambele părți, pacient-doctor.
    Lipsa de cursuri de empatie/ psihologie pt doctori l.
    Sinecuri, subdimensionare și infrastructura proasta.

  14. Atunci cand in sistemul actual serveste la micul dejun un triunghi de branza topita, o felie de paine si o lingura de piure pe aceeasi darfurie si o “factureaza”
    cu 150 lei o sa intelegi ca problema principala e capusarea sistemului, manageri care semneaza contracte cu firme de catering fantoma. Problema prinxipala e coruptia si ineficienta cheltuirii banului public.

  15. AdminMas7erThe2nd on

    Nu e doar vorba de bugetul de sanatate, e vorba si de medici batrani care se cred Dumnezei si nu ii lasa pe medicii tineri sa invete sa isi faca treaba, manageri de spitale care sunt pusi politic in postul ala sau faptul ca multe proiecte de renovare al spitalelor sunt blocate din lipsa de buget sau din interese

  16. Uite aici o opinie nepopulară: o parte din sistemul medical din România este deja privatizat datorită corporațiilor care oferă angajaților pachete medicale la clinicile private.

  17. Problema este ca noi platim lunar contributia la sanatate, in sume considerabile in multe cazuri, iar saptamana trecuta am fost sa imi fac o injectie si mi s a spus sa vin cu seringa mea… 40 de bani a costat seringa…

  18. Marea problema este că se fură din banii pentru spitale, de la contractele semnate de directorii puși de politicieni până la decontările false, de ce crezi că nu avem o aplicație unde să vedem ce s-a decontat in numele nostru? Informația există pe serverele CNAS, nu e greu să facă o pagină să afișeze rezultate ordonat după CNP-ul tău sau după numărul de asigurat.

    Caută pe google ‘frauda decontare servicii medicale’

    De exemplu o știre din martie 2024:

    > Anchetatorii spun că mai bine de trei ani de zile, administratorii celor două cabinete medicale din județul Mureș înregistrau servicii medicale fictive, unele dintre ele la pacienți care nici măcar nu le treceau pragul.

  19. Motor-Replacement829 on

    Problema este corupția simplu, de la “impuscatura” lui nastase pana la “doamna cu coasa” au fost posibil cu girul corupției.

  20. InterestingAsk1978 on

    Pai cum dom’le, vrei sa iei de la bugetul pentru pensiilor speciale ca sa bagi la sanatatea unor ordinari? Esti cu capul sau ce ?
    /s

  21. HeavensEtherian on

    Coruptia si pe partea alocarii bugetului “ca na, trebuie sa aiba pensie destula si specialii sa le ajunga pe 10 generatii” si pe partea spitalelor “cum sa mergi la medic fara 200 lei???”

  22. Deep_Gazelle_1879 on

    Poate știe cineva pe ce se duc banii țării că % din PIB, că pe sănătate și educație facem economie văd că și după ne punem semne de întrebare de ce merge din ce in ce mai rău totul. Unde se duc banii, că presupun că dam % mult mai mari decât țările din vest pe toate prostiile posibile?

  23. Natural_Tea484 on

    Dacă nu îți place USR și Nasui de ce naiba îi urmărești și îi citezi? Ai o obsesie?

    De ce pui în același subiect, și problemele grave legate de sănătate, dar și ce zice nu știu ce dobitoc, cum e Nasui?

    Ce a vrut de fapt sa fie postarea ta, ca nu inteleg

    Whatever, nici nu ma interesează, e retorica întrebarea

    Sunt frustrat si supărat de ce s-a întâmplat la Sf Pantelimon, și văd ca exista încă moduri noi de a te agăța de subiect

  24. Parea mea este ca sistemul de sanatate este bun, dar oamenii care lucreza in sistem il strica, de la doctori pana la infirmieri, desigur ca sunt și oameni de nota 10, dar mai putini. Iar cu datul șpăgii, eu zică ca nu exista luare de mita fara dare de mita.

  25. NecessaryFair3934 on

    Problema sistemului romanesc este ca suntem in Romania.Totul este in mare cam peste tot la fel.Am lucrat pe cont propriu, srl, stat, corporatie, 12 ani aproximativ in colaborari cu spitale.In general sunt cam aceleasi tipologii de oameni, fiecare loc de munca este o Romanie mai mica.Si in spitale nu exista doar oameni rai sau doar oameni buni, tine mult si la nivel individual peste cine dai.Si subfinantarea este o problema, dar nici un control al cheltuielilor nu exista.Majoritatea contractelor sunt intre spitale si firme de partid, manageri numiti politic samd.Nu e ceva neobisnuit nici la nivel mondial, sunt multe tari unde se intampla la fel.Diferenta este facuta cred de mentalitatea la nivel de societate, sisteme reale de valori morale, umanitate si in primul rand cat interes este acordat acestei ramuri la nivel national.

  26. Problema e doua, dar pe fond e aceeasi.
    Finantarea e prima, in sensul ca asigurarea costa prea putin.
    Coruptia e a doua ai de fapt problema de fond. Degeaba platesc io asigurare scumpa cand altii o fura.
    Atat timp cat noi acceptam mica coruptie.. vine la pachet cu cea mare.

  27. Nu trebuie confundate lucrurile. Asigurarea medicala este una iar “prestatorul” de servicii daca il pot numi asa,spitalul,este altceva. Am putea avea contracte intre casa de asigurari si un spital privat ,caz in care pentru un bolnav ar fi transparent pentru ca nu va plati oricum. Problemele la noi nu tin numai de privat/public pentru ca exista doctori mediocri si in privat asa cum si la public sunt unii buni. Problema mare in sistemul romanesc este scaderea calitatii absolventului de medicina in Romania. Au aparut tot felul de “universitati” de medicina in orase fara nici o traditie universitara. Nu pot sa dau nume insa o tanara medic ,absolventa a unui asemenea stabiliment, nu stia sa interpreteze niste banale analize de sange(i-a trimis intrebarea pe email unei prietene medic cu experienta – asa am si aflat despre ea). In Franta este extrem de dificil pentru un elev sa intre si sa termine medicina. De fapt lucrul asta este valabil cam in orice tara mai la vest de Ungaria. Un contrast flagrant cu situatia de la noi. Romania chiar ar avea nevoie de stabilirea unui “numerus clausus” pentru universitatile de medicina. Plus desfintarea pseudo-universitatilor aparute in ultimele 2-3 decenii.
    Calitatea serviciilor in domeniul medical este un pic mai greu de masurat. Pana la urma, faptul ca un spital arata bine si personalul da dovada de empatie, nu prea conteaza daca medicii care lucreaza acolo sunt incompetenti si pun diagnostice aiurea. 

  28. Effective-Daikon7423 on

    România nu are cum să aibă sistemul de sănătate al Franței fără a avea PIB-ul ei pe cap de locuitor.