Pirate TV growing problem for TV companies

https://www.dn.se/kultur/pirat-tv-vaxande-problem-for-tv-bolagen/

Posted by somabokforlag

49 Comments

  1. somabokforlag on

    Med IPTV som bygger på illegal strömning kan man få tillgång till näst intill obegränsat innehåll för en dryg hundralapp i månaden. Det kan vara så många som en miljon svenskar som nu använder olagliga tjänster för sin tv-underhållning.

    – Om jag kan komma ner i kostnad och få samma utbud ser jag ingen moralisk spärr, säger en användare till DN.

    Den som vill se brittiska Premier Leagues matcher till hösten får betala 700 kronor i månaden till Viaplay. Med illegal strömning kan man i stället, utöver Viaplay, få tillgång till i princip alla strömningstjänsters innehåll och fler än 10 000 tv-kanaler för en bråkdel av priset.

    DN har pratat med en man i 20-årsåldern som tycker att det sistnämnda alternativet är en bättre affär och som nyligen köpt en IPTV-tjänst. Han beskriver tjänsten som användarvänlig – ett smörgåsbord med alltifrån Premier League och innehållet på HBO Max till amerikanska tv-kanaler och statlig kinesisk tv.

    – Finns det inte på IPTV så finns det ingen annanstans heller. Just nu pröjsar jag 1 100 kronor per år. Skulle man lägga ihop alla strömningstjänster som jag använder mig av så snackar vi i stället tusenlappar i månaden, säger mannen, som vill vara anonym.

    Själv visste han knappt vad IPTV var för ett halvår sedan och han säger att det blivit en ”boom” i hans umgängeskrets i Göteborgsområdet. Största anledningen tror han är priset.

    – Mer eller mindre alla streamingtjänster har höjt sina priser till, om du frågar mig, orimligt höga kostnader.

    Och han är inte ensam. Mer än en halv miljon svenska hushåll använder sig av olagliga IPTV-tjänster, enligt siffror från medieanalysföretaget Mediavision. Tar man de 580 000 hushållen och multiplicerar med antalet personer per hushåll i snitt, enligt SCB:s statistik, blir det en dryg miljon svenskar. Mediavision menar att tv-branschen förlorar mer än en miljard kronor om året på grund av tv-piraterna.

    De som står för innehållet får inte lön för mödan, säger Marcus Schödin, säkerhetsansvarig på Nordic Content Protection (NCP) som arbetar med att skydda upphovsrättsskyddat material för tv-branschens räkning.

    – De som skapat eller köpt rättigheterna blir bestulna på innehåll och man betalar rakt in i organiserad brottslighet. Det är svarta pengar där ingenting går tillbaka till rättighetsinnehavarna, idrottsklubbarna eller samhället i stort i form av skatteintäkter.

    Dessutom finns det kopplingar till gängkriminalitet och narkotikahandel när de svarta pengarna ska tvättas vita, enligt Marcus Schödin.

    Den användare som DN talat med har inte haft några större moraliska skrupler kring sin IPTV och är i nuläget inte orolig för att själv hamna i trubbel. Att pengar kan hamna i gängkriminellas fickor har han funderat på, men landat i att det positiva för honom överväger det negativa. Dessutom påverkar det ingen privatperson direkt utan i första hand stora företag, säger han.

    Hur ser du på att mediehusen inte får betalt för sitt innehåll?

    – Jag tror synen på illegal streamning grundar sig i att man tänker ”det är lugnt, de får degen ändå”.

    Antalet användare har exploderat, enligt Mediavisions siffror, med mer än en fördubbling på tre år, och konsekvenserna är redan kännbara för branschen, säger Marcus Schödin, som menar att svenska produktioners framtid står på spel om inte trenden bryts.

    – Förr eller senare når man en brytpunkt där det inte längre är lönsamt att satsa på svenska tv-produktioner.

    Sverige är ett av de länder inom EU där flest har tillgång till illegal IPTV och inget tyder på att försäljningen avtar, enligt en rapport från Skatteverket från slutet av 2023. Natalia Borelius som är projektledare på Mediavision tror att dystra ekonomiska tider i kombination med höjda priser har drivit utvecklingen.

    – Priserna på tv och streamning har gått upp ganska kraftigt i Sverige. Vi vet att pris är en viktig faktor när man köper de här tjänsterna, säger Natalia Borelius.

    Viaplay är en aktör som nyligen höjt priset på flera av sina abonnemang.

    ”Hade de sålt ett paket med endast Premier League för 300 spänn så hade jag köpt det. Men enda sättet att kika är att betala 700 kronor i månaden. Det är genuint deras fel att folk köper IPTV”, skriver en person på X.

    ”Aldrig sett ett bolag kriga så hårt mot sina egna kunder som Viaplay de senaste åren”, skriver en annan.

    Att bolagets prishöjning skulle vara en del i att driva utvecklingen ger Susanne Nylén, presschef på Viaplay, inte mycket för.

    ”Man kan lika mycket se det som att illegala tjänster driver upp priserna eftersom rättighetskostnaderna inte kan täckas av befintliga abonnenter, när andra tar del av innehåll på illegal väg”, skriver hon i ett mejl.

    Susanne Nylén menar att det är häpnadsväckande hur utbrett IPTV är i Sverige. Piratverksamheten tar en stor del av deras vinstkaka, samtidigt som de måste investera betydande summor för att skydda sitt innehåll, skriver hon.

    ”Vi tror starkt på vikten av att öka medvetenheten bland konsumenter om illegal IPTV så att de förstår att piratföretagen de lägger sina pengar på inte är en schyst Robin Hood-verksamhet, utan kriminalitet”.

    Det är sannolikt olagligt att som användare strömma med illegal IPTV, även om det inte har prövats i svensk domstol. Polisen har i stället valt att fokusera på personer högre upp i näringskedjan och de senaste åren har domarna mot IPTV-återförsäljare börjat falla.

    Senast i början av juli dömdes två män till två och ett halvt års fängelse för grovt upphovsrättsbrott efter att ha försett minst 5 000 kunder med illegal IPTV. Det var den första svenska domen med brottsrubriceringen ”grovt upphovsrättsbrott” och skadeståndet, som ska betalas till Discovery, Viaplay och Cmore, landade på 113 miljoner kronor.

  2. Sad-Departure-2525 on

    Inte så konstigt när man behöver femtioelva olika streamingtjänster och paket för att få ett komplett utbud.

  3. ken_griffin_aka_mayo on

    Det sjuka är ju att en slumpmässig piratleverantör och Tivimate ger en bättre upplevelse än typ alla tv-leverantörer. Erbjud bättre tjänster så lockas säkert en hel del tillbaka.

  4. Dels kostar det nästan 1000kr för ett normalt kanalpaket för att kunna se sport, och sen extra för varje streamingtjänst.
    För den som gillar tv, film, sport, spel, musik osv kan det lätt bli 1500kr per månad (18000 per år!).
    Då är det inte konstigt att lockas till IPTV för samma pris, men per år istället för månad.
    Dessutom blir tv-kanalerna och streamingtjänsterna fler och sämre. Mer repriser, lågbudget och man pumpar ut mer och mer istället för att istället göra mindre men med kvalité.

    IPTV används även flitigt bland våra invandrare som kommit till Sverige. I arabvärlden är IPTV väldigt stort och dom vill gärna fortsätta att se tv-kanaler, filmer, serier osv från sina hemländer.

    Tv och streamingbolagen borde sluta grina och inse att dom kanske är onödigt många och att konkurrensen är mellan dom själva och inte bland kunderna. Sänk priserna så kommer kunderna tillbaka.
    Och ta fram bättre paket.
    Sen kanske man behöver förstå att även tv/streamingbolag inte kan bli störst bara för att man satsar mest. Se tex på Viaplay som totalkrashat pga en satsning ingen annan än dom själva trodde på. Så det är inte kunden som väljer billigare alternativ som är problemet när dom själva gräver där dom står.

  5. thepublicsphere on

    > Dessutom finns det kopplingar till gängkriminalitet och narkotikahandel när de svarta pengarna ska tvättas vita, enligt Marcus Schödin. 

    Någon som förklara hur detta går till?

  6. FlippyFlippenstein on

    När Spotify introducerades, så slutade jag piratkopiera musik. När Netflix var bra, så slutade jag piratkopiera filmer och serier. Kändes bra att ändå betala för sig. Nu behöver jag så många prenumeranter på diverse tjänster och kan fortfarande inte alltid få tag på serier och filmer som jag vill se. Insåg för ett tag sen att piratkopiering är lika gratis som förut, kvaliteten har ökat markant. Och utbudet är perfekt, såg ”om
    Blickar kunde döda” för ett tag sen. Såg även Elling. Och Mio min Mio. Ingen av de filmerna finns att få tag på lagligt.

  7. jakobjonsson on

    Vad ska man välja?

    – En tjänst med överlägset UI som har allt material för ca 100:- per månad

    – Betala 2000 :- i månaden för mindre innehåll, sämre UI, reklam etc

    TV/streaming-bolagen har totalt dödat sin egen marknad och det ser inte på kort sikt ut som de kommer göra något vettigt åt det.

    Bittorrent för film/serier och IPTV för linjär-TV är den optimala lösningen idag, på alla sätt.

  8. Har lärt mig genom åren att förekomsten av piratkopiering är starkt kopplad till jämvikten mellan:

    * Kvaliteten och ekonomin på de kommersiella tjänsterna för att nå det _totala_ innehållet som önskas.
    * Målgruppens ekonomi och förväntad smidighet och flexibilitet.

    Blir det för stor skillnad mellan dessa två så går folk mot piratkopiering.

    Observera att behovet av två olika tjänster blir en nackdel inte bara av det ekonomiska skälet, utan också eftersom det inverkar på smidigheten. Så där har man ett dubbelfel. Så med fem olika streamingtjänster är man uppe i fem dubbelfel!

    Det är inte så enkelt att “piratkopierare vill ha allt gratis”. Det är möjligtvis vad bolagen här vill sälja in av rättegångsskäl eller lobbying för hårdare lagstiftning.

    Men sanningen är att piratkopierare i första hand vill ha det ekonomiskt och smidigt. Det är därför Spotify blev så stort i Sverige trots att det kostade en slant för att få reklamfritt. Man fick helt enkelt en fantastisk musikkatalog i en väldigt snabb tjänst som The Pirate Bay eler BitTorrent inte på långa vägar kunde konkurrera med för musiklyssnande “ad hoc” och att utforska musik.

    Vi minns ju också hur enormt bra det gick för Netflix en gång i tiden. Då hade vi fortfarande inte så många dubbelfel för att nå det totala utbudet som önskades.

    Film- och TV-industrin har fortfarande inte tryckt in hela deras kataloger till en rad olika konkurrerande tjänster som erbjuder en total mängd likt Spotify oavsett film/TV-bolag bakom, så de lider inte så mycket än. De har fortfarande inte svalt sin stolthet.

  9. *erbjuder skit tjänster som knappt funkar*

    Huh? Varför väljer konsumenterna inte oss?

  10. *erbjuder skit tjänster som knappt funkar*

    Huh? Varför väljer konsumenterna inte oss?

  11. Legitimate_Ad7598 on

    Piratkopiering var ju typ utdött ett tag, sen bestämde bolagen sig för att göra sina tjänster till skit igen och så blev det som det blev.

  12. Jag tror att hela sport-marknaden måste anpassa sig till att den inte är värd så mycket. De som köper in rättigheter får helt enkelt säga att nej det är inte värt det här – våra abonnenter är inte villiga att betala så här mycket. Sedan får klubbarna ta konsekvenserna i förhandlingarna med spelare och sponsorer. Tillslut har marknaden justerat sig – om t.ex. viasat eller premier league överlever är ganska ointressant, dör de kommer en annan att ta deras plats – förhoppningsvis med ett bättre erbjudande.

    Sedan behöver content leverantörer bli mer flexibla. Om jag gillar fotboll kanske de ska erbjuda fotboll utan golf och ridsport…

  13. GloomspiteGit on

    Oj. Hör ni ekot från det förflutna? Hur många piratkopierar musik idag? Hur löste man det problemet?

  14. Mannequin_swe on

    Inte konstigt alls faktiskt. Det finns ett aldeles för stort utbud av tjänster. Det var ganska chill när bara netflix fanns. Nu är vi i princip tillbaka på kabel-tv tiden igen.

  15. ful-iptv tycker jag är en jävla moralisk gråzon. För att det är någon som tjänar pengar på det. Smutskastar hela piratrörelsen att folk kallar det för pirat-tv också, vilket visserligen är bättre än att folk bara säger iptv då det är som att säga smartphone när man menar en iphone. Men grundproblemet är att bolagen budar om rättigheter och den som ger mest pengar får dem och de andra blir utan, sedan måste de tjäna in pengarna från användarna vilket betyder höga priser. Slutar folk inte betala förstår de inte att de inte kan bjuda så mycket pengar. Att Viasat mer eller mindre gick i konkurs kanske lärde någon något men det tar ju år innan vi ser resultat. Hela grejen med exklusiva rättigheter är ju retarderad till att börja med som jag hade kunnat skriva några A4:or om men jag ska skona er från det.

    Den moraliska grunden i att ladda ned piratinnehåll är ju att “om du inte kunde göra detta, hade du betalat för dig?”, och om svarat är att du inte hade sett innehållet så är det ju aldrig fel att ladda ned. Tvärt om så gör man dom en tjänst genom att man kommer prata om det man sett eller spelat vilket ibland leder till att andra spenderar pengar på innehållet (vilket kanske kan ursäkta att man laddar ned något man hade betalat för ibland, moralisk diskutabelt).

  16. Om tv bolagen slutade driva upp priserna genom förhandlingar om rättigheter hade det inte sett så här, sen blir dom förvånade när ingen jävel vill betala 700 för att se på fotboll

  17. Bättre feedback härifrån kan inte tv bolagen få… så hoppas de ser detta och tar tummen ur arslet o löser problemet? Går det inte, så får de leva med det

  18. “Mediavision menar att tv-branschen förlorar mer än en miljard kronor om året på grund av tv-piraterna.”
    Förmodligen inte, då jag inte hade betalat för tjänsten om inte IP-TV funnits.

  19. Fattar inte varför företagen inte bara ger fler alternativ. skaffa IPTV bara för shl, ser ett lags matcher. Vill ju inte betala 600 spänn för det när jag får med massa jävla annan skit. Låt mig betala 150kr bara för SHL eller mitt lags matcher, då är jag villig att betala TV4. Just nu är ju IPTV billigare än valfritt sportutbud, stackars den som vill se saker från två olika utan IPTV.

    Ge kunden val att inte betala för skit man inte vill ha, tror det skulle lätta i plånboken för många då.

  20. introvertbert on

    Det finns en gräns för vad vi är villiga att offra för att stävja gängkriminalitetens ekonomi. Tydligen går den vid fotboll.

  21. spacebulbaz0r on

    Ja undra varför? Ska man ha 3 streamingtjänster kostar det ju typ 1000 kr i månaden. Viaplay med hela sportpaketet kostar ju typ 800 kr i månaden. Så orimligt dyrt.

  22. Att skylla på att potentiella kunder som söker billigare alternativ istället för att vara konkurrenskraftiga visar på viaplays undergång.

    Och att kalla IP-TV organiserad brottslighet…
    Visst, flera aktörer kan säkert ha anknytningar till det. Flera är säkert (väl respekterade) nördar som drar in extra kneg. Oavsett så betalar jag hellre 1100kr per år för oändligt nöje och dessutom sparar flera tusenlappar än att spendera typ 500-1000kr varje helg för knark som andra gör och orsakar mer skada för samhället.

    Att pengakåta mediaföretag (som redan börjar införa reklam i betal-abonnemang) tappar miljarder får mig att fälla några krokodiltårar.

  23. Är någon överraskad?

    Streamingtjänsterna blir sämre och sämre. Innehållet är mer streamlinat, äldre filmer går inte att få tag i. Ser du serie XYZ så är det inte osannolikt att nästa säsong finns på en annan tjänst.

  24. En vettig portallösning, lite likt den som amazon har, hade varit önskvärt, fast med allt i utbudet. Då kan man lägga till de abonnemang man vill ha “under samma tak” utan att behöva byta och att det kommer på samma räkning.

    Då hade kunderna kunnat köpa det de vill ha direkt av producenten och man hade kapat bort div mellanhänder som bara ger tröghet i systemet.

  25. Junior-Ad8227 on

    Spotify lyckades i stort sett döda musiknedladdning, finns det nåt liknande tv-bolagen kan göra? Typ, ett paket som ger alla matcher för ett lag?

    Tror de flesta är villiga att betala om de bara får det de vill ha istället för en massa annat också.
    Annars finns ju en enkel lösning: Skippa IPTV/fulstream och gå till en sportbar och beställa in nåt trevligt (antar att de flesta redan tar en öl/äter nåt gott framför TV:n hemma)

  26. Istället för att köra ”the blame game” så bör tv-bolagen ställa sig själva frågan; Varför? Inte för att jag anser att gratis/billig tv är en rättighet men varför tror de att kunderna vänder sig till andra alternativ?

  27. Inte konstigt när det kostar 700 kr/mån att kunna se Allsvenskan. Sesan behöver du betala samma summe igen för att kunna se SHL, likaså med andra ligor. Helt hopplöst.

  28. Har fått avsluta mina abonnemang därför kostnaderna är för höga. Det är inte rimligt att behöva ha konto på Viaplay, Discovery, Max och TV4 play för att kunna kolla på sport. Bara hos Viaplay kostar det 700kr/månad! Därför sporten ligger inbakad i derad “total paket” – alltså allt innehåll måste du betala för. Jag vill bara se fotboll och F1, men nej då får jag vara utan.

    Eftersom rättigheterna är uppdelade så är man tvungen att ha flera abonnemang än man egentligen behöver. Klart man inte vill det.

  29. Kör IPTV sedan några år tillbaka.

    Dags för tv bolagen att sluta gnälla och göra sin Spotify satsning, inte piratkopierat musik en enda gång sedan Spotify var i BETA för 100 år sedan.

    Ge mig all sport för 500kr i månaden och sedan fördela ut det likt STIM gör för musik så är det klart sen, bollen är hos tv bolagen.

  30. Polarn undrar vilken typ av IP man ska skaffa? Och om det går att ladda ner på TVn eller om man måste casta från datorn?

  31. international_flask on

    För 10-15 år sedan så köpte jag hockeymatcher på Canal+ för ungefär 60 kr/match. Inga problem med detta. Men till slut blev det billigare att se matchen live än att streama den (200 kr). Jag är inte intresserad av all sport eller alla matcher. Bolagen vill enbart åt löpande och dyra abonnemang. Skulle IPTV försvinna så skulle jag inte betala för C More sportpaket ändå i nuvarande form (500 kr!). Så ingen förlorad inkomst.

  32. Vilka sidor snackar vi? Jag har inte hängt med i denna utveckling. Använde bara torrents back in the day.. Men ja. Jag har också tröttnat på alla tjänster som ska ha mer och mer pengar för fattigare och fattigare innehåll.

  33. Brilliant_Solution on

    Det jag inte riktigt begriper är hur den ökade konkurrensen mellan olika tjänster gjort så det blivit dyrare och sämre.

  34. “**Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem.**” – Gabe Newell

    Steam & Spotify har gjort att jag inte tänkt på att piratkopiera ett spel eller album på åtminstone ett decennium. TV-streaming lyckades med samma sak men har nu förstört det.

    Det finns moderna, aktuella TV-serier som är fullständigt omöjliga att se på laglig väg här i Sverige (om man inte väntar 1½ så dom släpps på DVD/BlueRay – OM dom släpps på DVD/BlueRay). TV-serier och filmer försvinner från tjänster jag skaffat uttryckligen för att ha tillgång till just dom. Avsnitt, hela säsonger och uppföljare saknas och en hel enorm drös av TV-serier finns inte tillgängliga någonstans, trots att man prenumererar på ett halvt dussin tjänster.

    Värdelöst.

  35. Jag startar en streamingtjänst när nåt jag vill se kommer upp, avslutar när jag är nöjd. Finns ingen reson i att ha massa löpandes abonnemang när jag ändå saknar intresse i mycket av det som visas / läggs till

  36. De kallar det olaglig tv strömning i artikeln, men det kan ju vara på sin plats att påpeka att titta på media på det här sättet är i allra högsta grad fullt lagligt.
    Då tidningar har annonsörer, så räknar jag dock inte med opartisk rapportering av något längre från deras sida.

  37. Bra service till rättvist pris dödar piratkopiering. Piracy framträder när produkten inte är värd pengarna de begär. De som aldrig kommer köpa produkten oavsett hur mycket de sänker priset hade inte köpt det om piratkopiering inte fanns heller.

    Fixa era jävla produkter eller sänk priset.